Πριν περίπου 2 μήνες, ερευνώντας την αγορά για τοποθέτηση συστήματος υγραερίου στο αυτοκίνητό μου, τηλεφώνησα στην επίσημη αντιπροσωπία της BRC στη Σόφια ρωτώντας τους για τιμές του BRC Plyg 'n' Drive, που με ενδιέφερε. Σημειωτέον, έχω ζήσει 15 χρόνια στη χώρα αυτή, μιλάω βουλγάρικα σε επίπεδο μητρικής γλώσσας και το περιβάλλον εκεί μου είναι πολύ οικείο. Οι συνολική τιμή, λοιπόν, που μου έδωσαν ήταν περίπου 100 Ευρώ χαμηλότερη από την τιμή που πήρα από τους 2-3 εγκαταστάτες στην Αθήνα, που είχα προεπιλέξει. Τότε μου δημιουργήθηκαν ορίσμενα εύλογα ερωτήματα:
1. Αξίζει τον κόπο ένα ταξίδι ως εκεί για μια τόσο μικρή χρηματική διαφορα; (π.χ. έξοδα ταξιδιού, διαμονής κτλ. Εγώ εκεί έχω κάπου να μείνω, κάποιος άλλος δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ξενοδοχείο τουλάχιστον για 3-4 μέρες;)
2. Δεν αξίζει η "θυσία" των 100 Ευρώ, προκειμένου να μπορείς να πεταχτείς μέχρι τον εγκαταστάτη της πόλης σου, που ξέρει ακριβώς το αυτοκίνητο και την εγκατάσταση και φέρει την ηθική και νομική υποχρέωση να το υποστηρίξει, για οτιδήποτε χρειαστεί; (από την πιο απλή ρύθμιση έως ένα δύσκολο πρόβλημα που τυχόν παρουσιαστεί).
3. Εφόσον η διαφορά είναι τόσο μικρή, γιατί να μην αφήσω τα χρήματά μου στην πατρίδα μου (ένας τουλάχιστον συμπολίτης μας θα βγάλει μεροκάματο) και να χρησιμοποιήσω και την απόδειξη στην εφορία;
4. Πόσο εύκολο θα ήταν για κάποιον "επισκέπτη" μιας χώρας, που μιλούν ελάχιστα αγγλικά και που ακόμα επικρατεί η νοοτροπία "καλωσήρθε το δολλάριο" προς τους ξένους, να τα βγάλει πέρα με απλά θέματα επικοινωνίας και συνεννόησης, χωρίς μάλιστα να του προκύψουν "απροσδόκητα" οικονομικά θέματα;
Δεν σας κρίβω, πως αν η διαφορά του κόστους ήταν πιο ενδιαφέρουσα (π.χ. -40%), τότε μάλλον εκεί θα έκανα την δική μου εγκατάσταση, αναλαμβάνοντας και τα ανάλογα ρίσκα, όμως πραγματικά εαν συζητάμε για ένα επώνυμο σύστημα, τότε οι διαφορές είναι αμελητέες, κατά την άποψή μου. Αν πάλι κάποιος θεωρεί οτι το αυτοκίνητό του αξίζει να κινείται με ένα βουλγαροτουρκικοϊνδικό σύστημα, αμφιβόλου ποιότητας, τότε μπορώ να τον πληροφορήσω πώς και που μπορεί να βρεί ένα τέτοιο με κόστος 300-400 Ευρώ.