labros έγραψε:Αν έχεις ούτως ή άλλως χρήματα για καινούργιο αμάξι καλό είναι να το πάρεις πετρέλαιο. Μπορεί σαν καύσιμο να έχει μεγαλύτερη τιμή ανά λίτρο έχει όμως πολύ μικρότερη κατανάλωση από τη βενζίνη και το υγραέριο. Επιπλέον είναι κάτι εργοστασιακό και όχι μετατροπή με ότι αυτό συνεπάγεται. Αν έχεις κάποιο παλιό βενζινοκίνητο που δε μπορείς να το αλλάξεις αλλά θέλεις να το κινήσεις οικονομικότερα μέχρι όσο πάει το υγραέριο είναι μονόδρομος.
+1000 H πιο σφαιρική άποψη που έχει διατυπωθεί! Συμφωνώ απόλυτα.
Το πετρέλαιο είναι μονόδρομος για οικονομικές μετακινήσεις εφόσον κάποιος μπορεί να το πάρει. Πολλά τα πλεονεκτήματα της πετρελαιοκίνησης σε σχέση με το υγραέριο και τη βενζίνη... Την ροπή μόνο που έχει το 1.3 diesel της Opel δεν την πλησιάζει ούτε κατ' ελάχιστο ένα αντίστοιχο ατμοσφαιρικό 1.4 με τα ίδια άλογα. Μετά τις 3000-35000σαλ τα ατμοσφαιρικά κρεμάνε τραγικά... Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Συν το ότι σε οικονομία το diesel επειδή τα έβαλα ξανά κάτω, είναι φθηνότερο. Οριακά μεν αλλά είναι. Δηλ για μια διαδρομή Κόρινθο-Αθήνα με μέση κατανάλωση 4l/100χλμ (δεν λέω πιο κάτω αν και είναι πολύ εύκολο να πετύχεις και 3,6-3,7l/100km) αλλά ας πούμε 4 και κόστος λίτρου 1.068€ (V-Power τη μέρα της προσφοράς) μας κάνει 4.27€ για μια διαδρομή 100χλμ. Το 207 από την άλλη με μέση κατανάλωση υγραερίου γύρω στα 7,5l/100km (βάζω την αυξημένη κατανάλωση λόγω υγραερίου) και κόστος λίτρου 0.685€ μας κάνει 5,14€ για τα ίδια χιλιόμετρα. Αν πούμε 7l/100km λόγω εθνικής η ίδια διαδρομή κοστίζει 4,8€, δηλ 50 λεπτά παραπάνω από το diesel. Θα μου πείτε αμελητέα η διαφορά και θα συμφωνήσω. Αν συνυπολογίσουμε όμως ότι το Astra J 1.3 ecoflex που έχω ζυγίζει 1450 κιλά ενώ το 207 είναι 200-250 κιλά ελαφρύτερο καταλαβαίνετε ότι το πετρέλαιο υπερτερεί. Μάλιστα αν κάναμε σύγκριση με corsa 1.3 diesel που είναι στα ίδια κιλά περίπου με το 207 που πρόσφατα μετατρέψαμε σε υγραέριο το κόστος κατεβαίνει ακόμη πιο κάτω, περίπου 3,80€ για μια διαδρομή 100χλμ.
Όντας 4+ χρόνια πετρελαιοκίνητος έχω να πω ότι το πετρέλαιο είναι το καλύτερο καύσιμο... Η μετατροπή σε υγραέριο πλησιάζει πάρα πολύ το κόστος μετακίνησης ενός diesel αλλά δεν το φτάνει σε καμία περίπτωση... Είναι ένα κλικ πιο φθηνό το πετρέλαιο. Το θέμα είναι ότι για κάποιον που δεν μπορεί να πάρει diesel η μετατροπή σε υγραέριο είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει. Και γι' αυτό το λόγο πήραμε την απόφαση να κάνουμε την μετατροπή στο 207 της κοπέλας μου καθώς λεφτά για καινούριο δεν υπήρχαν.
Και κάτι τελευταίο επειδή αναφέρθηκε. Μεταχειρισμένο και diesel είναι δυο έννοιες διαμετρικά αντίθετες... Ποτέ μα ποτέ αγορά μεταχειρισμένου diesel. Μια βόλτα σε αυτοκινητιστικά φόρουμ θα σας λύσει όλες τις απορίες της αποτροπής μου. Η πλειονότητα όσων πήραν μεταχειρισμένο diesel έχει προβλήματα... Όλα τα σαράβαλα από Γερμανία τα εισάγουν εδώ ως ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα συμπεράσματα δικά σας.