Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Ρυθμίσεις LPG: Απορίες, συμβουλές, προβλήματα...

Πόσο συμφέρει τελικά; Κόστος εγκατάστασης; Αναμονές για εγκατάσταση; Αυτονομία;

Ρυθμίσεις LPG: Απορίες, συμβουλές, προβλήματα...

Δημοσίευσηαπό Lef » Σάβ 14 Μαρ, 2015 00:14

Γεια χαρά σε όλους!
Είμαι ο Λευτέρης και είμαι καινούριο μέλος στην όμορφη αυτή παρέα των αεριοκίνητων!
Μόλις πριν δύο μήνες, τοποθέτησα στο αυτοκίνητο μου ένα κιτ Lpg μιας και θεωρώ μέγιστη ηλιθιότητα να δώσω ένα αυτοκίνητο που πλήρωσα 38.000,00 € πριν εφτά χρόνια και το οποίο είναι σε άριστη πραγματικά κατάσταση, για μόλις 5.000,00 € και να συμπληρώσω ακόμα αρκετά χρήματα για να το αντικαταστήσω με καινούργιο πετρελαιοκίνητο ώστε να κάνω οικονομία στην κατανάλωση!

Έκτοτε καθημερινά σχεδόν, διαβάζω, διαβάζω, διαβάζω...
Τόσο διάβασμα είχα να ρίξω από τότε που έδινα πανελλήνιες!
Όσο όμως διαβάζω, λύνω κάποιες από τις απορίες που έχω και μου δημιουργούνται συνεχώς καινούριες!
Ο λόγος: πολλές και διαφορετικές απόψεις και τίποτα απόλυτο.
Πολύς κόσμος υπέρ των ψεκασμών βενζίνης. Άλλος τοσος κόσμος υπέρ της "λαδιέρας".
Πολύς κόσμος υπέρ των ειδικών μπουζί. Άλλος τόσος κόσμος κατά.

Να αναφερθώ στα κιτ Lpg;
Κάποιοι βγάζουν άχρηστο ότι δεν είναι Prins ή Vialle.
Κάποιοι θεωρούν ότι όλα τα κιτ κάνουν την ίδια δουλειά.
Κάποιοι θεωρούν πως τα Lovato δεν είναι καλά (και με στεναχωρούν τώρα που το τοποθέτησα...) και μαζί με τα BRC, τα AEB και τα EuropeGAS τα βάζουν σε δεύτερη κατηγορία.

Ο σκοπός λοιπόν και ο λόγος που δημιουργώ την παρούσα ενότητα αφορά στην επιθυμία μου να ξεκαθαρίσουν στον βαθμό του εφικτού, κάποια πράγματα που αφορούν στα προβλήματα των αυτοκινήτων ίδιου τύπου ή με ίδιο μοτέρ με του δικού μου και γιατί όχι, γενικότερα για αυτοκίνητα που κινούνται με Lpg, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε κάποια πράγματα στην θέση τους με την βοήθεια τόσο όσων έχουν τοποθετήσει κιτ υγραεριοκίνησης στα αυτοκίνητα τους όσο και των φίλων εγκαταστατών που διαβάζουν και γράφουν συχνά στο παρόν forum!

Το αυτοκίνητο στο οποίο τοποθέτησα κιτ Lpg είναι ένα Jeep Patriot 2.4 μοντέλο 12/2007.

Ο κινητήρας του για όσους δεν το γνωρίζουν (όπως εγώ μέχρι πριν λίγες ημέρες...) είναι ο ίδιος που χρησιμοποιούν εκτός από τα Jeep Patriot και Compass) αρκετά αυτοκίνητα. μερικά από τα οποία είναι:

Mitsubishi Outlander 2.4 MIVEC (Ναι, σωστά διαβάσατε!) και αρκετά ακόμα μοντέλα της Mitsubishi με κωδικό κινητήρα 4B11 όπως π.χ. το Lancer…

Hyundai: τα μοντέλα της Hyundai με κινητήρα Theta/Theta-II Engine, όπως Santa Fe, Hyundai Tucson.

Kia: τα μοντέλα της KIA με κινητήρα Hyundai Theta/Theta-II Engine όπως Sportage, Kia, Sorento.

Dodge Caliber.

Chrysler Sebring.

Γενικά είναι ένας κινητήρας που έχει φορεθεί σε πολλά αυτοκίνητα. Το μοτέρ αυτό είναι γνωστό και ως GEMA (πληροφορίες εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Engine_Alliance)

Το κιτ Lpg που επέλεξα να τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο μου είναι της ιταλικής Lovato. Συγκεκριμένα είναι το Easy Fast OBD2 (μεταλλικός εγκέφαλος με σύνδεση OBD), τα "γρήγορα μπεκ" της Lovato (τύπου ηλεκτροβαλβίδας), πνεύμονα Lovato RGJ, και δεξαμενή STAKO 80 Lt.
Προληπτικά, τοποθέτησα μία τετράδα μπουζί ιριδίου CHAMPION IRIDIUM RC12WMPB4, μιας και μετά από λίγο ψάξιμο, ανακάλυψα πως αυτά ακριβώς τα μπουζί φορούσε το συγκεκριμένο μοντέλο σε μία έκδοση που κυκλοφόρησε επίσημα με υγραέριο από την Jeep (όχι στην Ελλάδα) με την ονομασία Jeep Patriot Eco+.

Η επιλογή του ως άνω κιτ της Lovato έγινε επειδή είχα εμπιστοσύνη σε έναν αδερφικό φίλο, στο συνεργείο του οποίου έγινε και η τοποθέτηση και λόγω του ότι είχε πείρα στα συστήματα της Lovato.
Η τοποθέτηση έγινε νοικοκυρεμένα, πολύ όμορφα και με υπομονή. Το αποτέλεσμα σχεδόν άριστο. Το μόνο στο οποίο δεν έμεινα ευχαριστημένος, ήταν οι ρυθμίσεις του εγκεφάλου.
Έτσι κατόπιν της τοποθέτησης και επειδή ψαχνόμουν με όλα όσα διάβαζα εδώ μέσα, ήρθα σε επαφή με τον γνωστό σε όλους στο forum, Ηλία τον οποίο και εγώ εδώ γνώρισα...

Αφού έκανα τα πρώτα 1.500 km, πήγα στο κατάστημα του Ηλία. Με πολύ μεράκι, καλή διάθεση, ακόμα περισσότερη υπομονή και ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ (το τονίζω για να μην βρεθεί κανένας καλοθελητής και μου χρεώσει ότι κάνω διαφήμιση στον Ηλία!), σπατάλησε τρεις ώρες από την ζωή του και μου ρύθμισε λεπτομερώς τον εγκέφαλο (κυρίως σε πορεία, δύο ώρες ανεβοκατεβαίναμε την Λεωφ. Σχιστού!), ρύθμισε τα trims των καυσίμων, και μου έλυσε όσες απορίες είχα! Το αυτοκίνητο μου από εκείνη την ημέρα, πάει πολύ καλύτερα με το υγραέριο και μπορώ να πώ, πολλές φορές καλύτερα σε σχέση με την βενζίνη.

Όπως όλοι σχεδόν ξέρουμε, κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν "λαδιέρες" για να βελτιώσουν την αργή καύση του υγραερίου η οποία δημιουργεί προβλήματα στις βαλβίδες εξαγωγής και στις έδρες τους και κάποιες άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν παράλληλο ψεκασμό βενζίνης, ανάλογα με το φορτίο ή και τις στροφές του κινητηρα.
Η Lovato ως μέθοδο βελτίωσης της καύσης του υγραερίου, δίνει την δυνατότητα του παράλληλου ψεκασμού βενζίνης.
Έτσι αυτή την στιγμή, το αυτοκίνητο μου χρησιμοποιεί ως τρόπο βελτίωσης της καύσης (και όχι ως τρόπο λίπανσης όπως συνεχώς διαβάζω!) ψεκασμό βενζίνης επάνω από τις 4.200 στροφές. Δυνατότητα να ψεκάζει βενζίνη σε χαμηλότερες στιγμές δεν υπάρχει μιας και έχουμε ενεργοποιήσει το "anticipate" (κάτι σαν προψεκασμός όπως μου είπε ο Ηλίας). Αν θέλω ψεκασμό βενζίνης σε χαμηλότερες στροφές, πρέπει να απενεργοποιήσουμε το "anticipate" αλλά στις δοκιμές που κάναμε με τον Ηλία, διαπίστωσα ότι με το "anticipate" ενεργοποιημένο, το αυτοκίνητο πήγαινε πολύ καλύτερα και είχαμε πιο σωστές τιμές στα trims του καυσίμου.

Έχω αρχίσει όμως και σκέφτομαι την τοποθέτηση συστήματος για βελτίωση της καύσης (είπαμε, δεν μου αρέσει να το λέω "λαδιέρα"!) χωρίς όμως να το έχω αποφασίσει.
Ο λόγος είναι πως θέλω να μειώσω (αν όχι να αποκλείσω!) την πιθανότητα να βρεθώ σε λίγον καιρό σε ρεκτιφιέ και να ψάχνω για βαλβίδες και έδρες βαλβίδων από διαστημικά υλικά!
Σε περίπτωση που προχωρήσω στην τοποθέτηση τέτοιου συστήματος, θα έβαζα το σύστημα της V-Lube ELECTRONIC VALVE SAVER SEQUENT PLUS (http://www.v-lube.com/product/electronic-valve-saver-kit-sequent-plus/).(Εδώ οι οδηγίες εγκατάστασης http://www.v-lube.com/?dl_name=electronic_valve_saver_sequent_plus_EN.pdf) το οποίο από όσα διαπιστώνω μοιράζει ομοιόμορφα το βελτιωτικό της καύσης σε όλους τους κυλίνδρους. Λειτουργεί με δική του αντλία και σε συνδυασμό με την λειτουργία των μπεκ του υγραερίου ("παίρνει σήμα" από αυτά). Χωρίς τα γνωστά προβλήματα της σταγόνας (το μαρτύριο της σταγόνας καλύτερα να πω με όλα όσα έχω διαβάσει...) η οποία είναι ζήτημα αν φτάνει στον θάλαμο καύσης με τα πιο απλά συστήματα. Με προβληματίζει το κόστος του συστήματος βέβαια, μιας και φτάνει (από Γερμανία μέσω eBay) στα 300,00 € και δεν ξέρω αν αξίζει να δώσω τόσα χρήματα χωρίς να είμαι σίγουρος ότι θα προστατέψω τον κινητήρα.

Σημειώνω πως ο κινητήρας του αυτοκινήτου μου, στην λίστα της Vialle, συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς για τους οποίους δεν δίνεται εγγύηση. Επίσης, στο site της Prins αναφέρεται πως γι'αυτόν τον κινητήρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των βαλβίδων και της κυλινδροκεφαλής (Prins recommends you take preventive measures to avoid excessive wear on the cylinder head and/or valves)

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω πως είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την εγκατάσταση και ακόμα περισσότερο από τις ρυθμίσεις που μου έκανε ο φίλος Ηλίας
(Ρίχτο Ηλία! - https://youtu.be/7mkZvINR5sk) αλλά επειδή θέλω να έχω το κεφάλι μου όσο πιο ήσυχο γίνεται και να εξασφαλίσω την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη και σε βάθος χρόνου σωστή λειτουργία του κινητήρα μου, θα ήθελα τόσο από τους φίλους που έχουν ίδιο αυτοκίνητο ή αυτοκίνητο με ίδιο μοτέρ (Jeep Compass, Mitsubishi Outlander MiVEC 2.4 κλπ...) όσο και από τους φίλους εγκαταστάτες, να τοποθετηθούν στο παρόν θέμα, παραθέτοντας τόσο τις εμπειρίες τους (καλές ή κακές...) όσο και τις απόψεις ή τις συμβουλές τους για τους ψεκασμούς βενζίνης, τις στροφές που πρέπει να λειτουργεί ο ψεκασμός βενζίνης στον κινητήρα μου, για τα μπουζί, για το αν αξίζει να τοποθετήσω το σύστημα της V-Lube που περιέγραψα προηγουμένως και γενικότερα, οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο τόσο σε εμένα αλλά και σε όλους όσοι έχουμε την "τύχη" τα αυτοκίνητα μας να κινούνται από αυτόν τον κινητήρα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την καλή διάθεση και την επιθυμία τόσο για έναν εποικοδομητικό και ειλικρινή διάλογο όσο και για την άνευ υστεροβουλίας ανταλλαγή απόψεων!

Με εκτίμηση, Λευτέρης._

Ανεβάζω και κάποιες φωτογραφίες από την εγκατάσταση....

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από Lef και Κυρ 15 Μαρ, 2015 05:20, έχει επεξεργασθεί 5 φορά/ες συνολικά
Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο. Δουλεύει μόνο όταν είναι ανοιχτό._
Lef

Δημοσιευσεις: 11

Re: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ LPG: Απορίες, συμβουλές, προβλήματα...

Δημοσίευσηαπό Qgas » Σάβ 14 Μαρ, 2015 00:33

Ερωτηση γιατι δεν το ρυθμισε ο μηχανικος σου και φιλος σου και επρεπε να πας στον Ηλια ;

Βαλε αυτο αν θελεις ειιναι πολυ αξιοπστο http://www.valvecare.eu

Εγω θα επελεγα ψεκασμο απο τις 2000 στρ με 12 ms - 2 ms και anticipate ( αλλα επρεπε να εινσι ΑΕΒ και οχι λοβατο και οχι συστημα λιπανσης )

Φιλικα
QGAS LPG CENTER ATHENS
http://www.qgas.gr
210 9420594
Αμφιθεας και Ορφέως 45 Παλαιό Φάληρο
Άβαταρ μέλους
Qgas
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2696

Δημοσίευσηαπό Lef » Σάβ 14 Μαρ, 2015 00:47

Qgas έγραψε:Ερωτηση γιατι δεν το ρυθμισε ο μηχανικος σου και φιλος σου και επρεπε να πας στον Ηλια ;

Βαλε αυτο αν θελεις ειιναι πολυ αξιοπστο http://www.valvecare.eu

Εγω θα επελεγα ψεκασμο απο τις 2000 στρ με 12 ms - 2 ms και anticipate ( αλλα επρεπε να εινσι ΑΕΒ και οχι λοβατο και οχι συστημα λιπανσης )

Φιλικα

Αγαπητέ Qgas καλησπέρα!

1) Ο μηχανικός και φίλος μου, δεν το έχει με τις ρυθμίσεις του εγκεφάλου σε προχωρημένο βαθμό. Πέραν του auto-calibration, είναι λίγα αυτά που μπορεί να ρυθμίσει. Αυτό το γνώριζα εξαρχής.
2) Ψεκασμός από τις 2.000 στροφές και anticipate μαζί γίνεται;
3) Γιατί έπρεπε να είναι AEB; Τόσο πολύ μειονεκτεί το Lovato εναντι του AEB;
4) Το σύστημα της Prins, Valve Care, συνεργάζεται μόνο με κιτ της ίδιας εταιρείας ή μπαίνει και στο δικό μου; Αν ναι, με ποιο κόστος;
5) Τελικά εσύ τι προτείνεις; Ψεκασμό βενζίνης από χαμηλά ή ψεκασμό βενζίνης από χαμηλά σε συνδυασμό με "λαδιέρα";

Ευχαριστώ!
Lef

Δημοσίευσηαπό hlias » Σάβ 14 Μαρ, 2015 01:20

ειναι κλειδωμενο το προγραμμα στο lovato Λευτερη.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2046

Δημοσίευσηαπό labros » Σάβ 14 Μαρ, 2015 09:45

Μου άρεσε η έκφραση βελτίωση της αργής καύσης του υγραερίου που είναι και η πλέον σωστή. Το υγρό της "λαδιέρας" δεν είναι λάδι (είναι συστατικά βενζίνης με αντιτριβικά πρόσθετα) ούτε και η βενζίνη. Και οι δυο τρόποι θεωρώ ότι έχουν τον ίδιο στόχο.
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό Qgas » Σάβ 14 Μαρ, 2015 13:47

Lef έγραψε:
Qgas έγραψε:
Φιλικα

Αγαπητέ Qgas καλησπέρα!

1) Ο μηχανικός και φίλος μου, δεν το έχει με τις ρυθμίσεις του εγκεφάλου σε προχωρημένο βαθμό. Πέραν του auto-calibration, είναι λίγα αυτά που μπορεί να ρυθμίσει. Αυτό το γνώριζα εξαρχής.
2) Ψεκασμός από τις 2.000 στροφές και anticipate μαζί γίνεται;
3) Γιατί έπρεπε να είναι AEB; Τόσο πολύ μειονεκτεί το Lovato εναντι του AEB;
4) Το σύστημα της Prins, Valve Care, συνεργάζεται μόνο με κιτ της ίδιας εταιρείας ή μπαίνει και στο δικό μου; Αν ναι, με ποιο κόστος;
5) Τελικά εσύ τι προτείνεις; Ψεκασμό βενζίνης από χαμηλά ή ψεκασμό βενζίνης από χαμηλά σε συνδυασμό με "λαδιέρα";

Ευχαριστώ!

Καλημερα σε ολους , σου απαντησε ο Ηλιας, απλα τα λοβατο χωρις να γνωριζουμε οπως και αλλα κιτ εχουν κλειστες καποιες δυνατοτητες στο λογισμικο τους ..
Οπως και πριν που σου ειπα το καλυτερο ειναι αυτο που δεν εχει κοστος ... ψεκασμος απο τις 2000 στροφες και πανω απο καποιο φορτιο θα δει ο Ηλιας ..

Το valve care μπαινει σε ολα τα αυτοκινητα απλα πρεπει να το ελεγχεις καθε 8-10 χιλ χιλιομετρα γιατι στο prins το ελεγχει ο εγκεφαλος του υγραεριου και ειδοποιει , κοστιζει 199 € συν φπα .. συν τοποθετηση που εχει αρκετη ωρα περιπου 50 € , δε σε συμφαιρει καλυτερα να αλλαξεις ενα εγκεφαλο αεριου ..

Πιο λιγα νομιζω θα σου παει ρωτα τον Ηλια για συμβατο με το συστημα σου ΑΕΒ εγκεφσλο .. Μπορει φυσικα να σου βαλει μια απλη λαδιερα υποπιεσης για τα χαμηλα με πολυ λιγοτερα χρηματα .. Ψηλα εχει την συνδρομη της βενζινης ..
QGAS LPG CENTER ATHENS
http://www.qgas.gr
210 9420594
Αμφιθεας και Ορφέως 45 Παλαιό Φάληρο
Άβαταρ μέλους
Qgas
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2696

Δημοσίευσηαπό tripas » Σάβ 14 Μαρ, 2015 14:27

Φίλε κοιτα επίσης αν μπορείς να βαλεις το software της AEB και να βγάλεις της lovato ώστε να μην πληρώσεις εγκεφαλο.
Citroen C4 sedan 1.6 TU5JP4-NFU 2008 , BRC P&D MY10 + LPG7
Άβαταρ μέλους
tripas

Δημοσιευσεις: 605

Δημοσίευσηαπό erimitis » Σάβ 14 Μαρ, 2015 17:04

Παιδια αυτος ο Ηλιας που ειναι Αθηνα
erimitis

Δημοσιευσεις: 440

Δημοσίευσηαπό Lef » Σάβ 14 Μαρ, 2015 22:50

Καταρχήν, ευχαριστώ όλους όσοι μέχρι τώρα έσπευσαν να βοηθήσουν με τις απόψεις ή και τις συμβουλές τους...

Περιμένω από τον (πάντα τυπικό και με διάθεση να βοηθήσει) Ηλία μέσα στην εβδομάδα μήπως καταφέρει να ξεκλειδώσει το λογισμικο της Lovato ώστε να μπορέσουμε να κανουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για ακόμα καλύτερη προστασία του κινητήρα.

Όσο για την ιδέα του να αντικαταστήσω τον εγκέφαλο της Lovato με τον αντίστοιχο συμβατό της AEB, ψάχνοντας βρήκα ότι (κατα 99%) ο αντίστοιχος εγκέφαλος της AEB είναι ο AEB2001NC.

Αν κάποιος γνωρίζει για το κόστος προμήθειας του εγκεφαλου της AEB καθώς και οτιδήποτε για την συμβατότητα αυτών των δύο εγκεφάλων, ας ενημερώσει.

Ότι θα έβαζα πάντως Lpg σύστημα στο αυτοκίνητο μου και θα ψαχνόμουν μέσα σε δύο μήνες ακόμα και για αντικατάσταση εγκαφάλου, ούτε για αστείο δεν θα πέρναγε από το μυαλό μου!
Μήπως να τα ξηλώσω όλα και να βάλω κανένα BRC plug & drive...;
Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι μεγαλώνω τον κοινωνικό μου κύκλο και έχω βρει ακόμα μία ασχολία για τον ελέυθερο χρόνο μου!

Υ.Γ. Μόλις μου ήρθε μια σκέψη! Το να συνδέσω τον εγκέφαλο της Lovato με το software της AEB και να περάσω στον Lovato το αντίστοιχο firmware του AEB λέτε να παίξει ή μπα....;

Ανεβάζω και φωτογραφίες από τους δύο εγκεφάλους:
Συνημμένα
AEB.LOVATO.OBDII.jpg
LOVATO EASY FAST OBDII
AEB AEB2001NC
AEB.LOVATO.OBDII.jpg (36.08 KiB) 18507 προβολές
Lef

Δημοσίευσηαπό tripas » Κυρ 15 Μαρ, 2015 00:25

Φίλε το firmware πρέπει να είναι λογικά της ΑΕΒ είναι ότι είναι το BIOS για τους υπολογιστες.
Citroen C4 sedan 1.6 TU5JP4-NFU 2008 , BRC P&D MY10 + LPG7
Άβαταρ μέλους
tripas

Δημοσιευσεις: 605

Επόμενο

Επιστροφή στο Γενική συζήτηση για το LPG

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 18 επισκέπτες