fidel έγραψε:1. Όλες οι δεξαμενές αερίων γεμίζουν μέχρι το 80% της χωρητικότητας τους... Είτε λέγονται δεξαμενές αυτοκινήτων, φιάλες, δεξαμενές βυτίων, δεξαμενές αποθήκευσης... Άρα καμία φιάλη δεν είναι "τίγκα" αλλά μέχρι το 80% της ονομαστικής χωρητικότητας τους...
Επομένως, στις φιάλες που αναγράφεται με ευδιάκριτα γράμματα 10 Kg τι να υποθέσουμε; οτι έχουν μέσα κάπου 23 λίτρα υγραερίου;
Νομίζω οτι ενώ ο νόμος είναι σαφής κάποιοι παρανομούν συστηματικά και εξαπατούν τους καταναλωτές...
Εκτός κι αν αναφέρεται το καθαρό περιεχόμενο κάπου (με πιο μικρά γράμματα) που εγώ τουλάχιστον που έχω δει από απόσταση τέτοιες φιάλες, δεν το έχω παρατηρήσει...
fidel έγραψε:2. Είναι καραπαράνομο να γεμίζεις φιάλες από πρατήριο ή να γεμίζεις τη δεξαμενή του αυτοκινήτου σου από φιάλη... Αν και πρόκειται για το ίδιο μείγμα υγραερίου (προπάνιο, βουτάνιο) με την ίδια αναλογία, πρόκειται για τελείως διαφορετικό φορολογικά προϊόν καθώς το μείγμα υγραεριοκίνησης έχει άλλους δασμούς, φόρους, εκτελωνισμούς κλπ... Είναι η ίδια περίπου περίπτωση με το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης μόνο που δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά ούτε και στο χρώμα...
Συμφωνούμε οτι είναι παράνομο το να εφοδιάζεσαι με υγραέριο για οικιακή χρήση πληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο μειωμένο ΕΦΚ.
Στην πραγματικότητα κανείς δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να ασχοληθεί
* αν υπήρχε ένα λογικό περιθώριο κέρδους για τους πρατηριούχους (γύρω στα 10 λεπτά το λίτρο το πολύ, όπως είναι και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης) και όχι η αισχροκέρδεια των 20 λεπτών/λίτρο. Και είναι ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου να πάρει τα κατάλληλα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, ειδικά μετά τις τόσες επώνυμες καταγγελίες που έχουμε κάνει (και για τις οποίες δεν έχουμε ως τώρα πάρει κάποια ουσιαστική απάντηση).
* Εξαιρείται βέβαια η περίπτωση σε περιοχές που δεν υπάρχουν πρατήρια. Εκεί μια λύση θα ήταν να διατίθενται φιάλες με ΕΦΚ αντίστοιχο με εκείνο του υγραερίου κίνησης, μέχρι να ξεκινήσουν κάποια πρατήρια και σ' αυτές τις περιοχές.