Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Εξισωση ΕΦΚ υγραεριου με πετρελαιου κινησης

Ακριβαίνει το υγραέριο; Τοποθεσία των πρατηρίων LPG; Είναι επαρκές το δίκτυο; Νέα πρατήρια;

Re: Εξισωση ΕΦΚ υγραεριου με πετρελαιου κινησης

Δημοσίευσηαπό Insider40 » Πέμ 11 Οκτ, 2012 12:36

Ρε παιδιά μια μικρή σημείωση γιατί είναι ένα θέμα που το ακούω και το διαβάζω συχνά και είναι το θέμα της απόσβεσης αγοράς του kit υγραερίου.
Ποιοι από εσάς όταν αγοράζατε αυτοκίνητο είπαν “To αγόρασα 20.000 ευρώ και θα το αποσβεσω σε 40 χρόνια?” Αν και φορολογικοτεχνικα έχει ένα νόημα σαν έκφραση ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα απόσβεσης στην τιμή αγοράς ενός αυτοκίνητου. Άρα κατ επέκταση… και σε ότι “ενσωματώνετε” στο αυτοκίνητο! Αλώστε αν αγοράσεις ένα αυτοκίνητο 20.000 ευρώ την επόμενη μέρα η πώληση του (πλέον) μπορεί να είναι και κάτω από 15.000 (άρα σε μια μέρα “έχασες” 5.000 ευρω)
Δηλαδή αν πάρω ένα DVD player για το αυτοκίνητο μου το οποίο αγόρασα 1.000 ευρώ και το τοποθετήσω και απολαμβάνω το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπολογίσω πότε θα το κάνω απόσβεση υπολογίζοντας κιόλας πόσο επιβαρύνει την μπαταρία του αυτοκίνητου άρα και την κατανάλωση!! Δεν νομίζω!
Τα 1.000 ευρώ στην ουσία τα “έχασα” έτσι κιαλλιος για να αγοράσω ένα προϊόν που μου καλύπτει κάποιες ανάγκες (οπτικοακουστικές στην συγκεκριμένη περίπτωση). Το ίδιο συμβαίνει και με ένα kit υγραερίου το οποίο το αγόρασα για να καλύψει τις ανάγκες μου στο να καίω πιο φθηνό καύσιμο συγκρίνοντας το (το καύσιμο εννοώ) με άλλα ακριβότερα της αγοράς. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης ουσιαστικα δεν αποσβενεται!
Το ότι κάποιος δεν βάζει DVD player στο αυτοκίνητο του αλλά προτιμάει να κοιτάζει την συνοδηγό που του τραγουδαει αυτό είναι μια άλλη επιλογή (άρα γλυτώνει τα 1.000 ευρώ).
To ουσιαστικό θέμα με το υγραέριο κίνησης δεν είναι η απόσβεση της αγοράς του kit (το θέμα σωστής τοποθέτησης και επιλογής kit είναι άλλο θέμα) αλλά η καθημερινή αγορά του ίδιου του καυσίμου που από την στιγμή που είναι πιο φθηνο από την βενζίνη (έστω προς το παρόν) το καθιστά πιο συμφέρον.
Μόνο αυτό θα πρέπει να λαμβάνει υπ’οψιν ο αγοραστής και όχι το πότε θα το αποσβέσει! Τώρα αν δεν έχει λεφτά να το αγοράσει ή φοβάται μη του ανατιναχτεί το αμάξι ή φοβάται μη καούν οι βαλβίδες ή φοβάται μην πάει 2 ευρώ το λίτρο ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο …. Τοτε οκ… επιλογή είναι και αυτό.
Εγω πάντως αυτό που ξέρω είναι ότι ήδη εχω κάνει 5.000 χιλιόμετρα και έχω πληρώσει σε καύσιμο περίπου 280 ευρώ και αυτό είναι δική μου επιλογή! Καλός ή κακός!
Insider40

Δημοσιευσεις: 58

Δημοσίευσηαπό ntinaras » Πέμ 11 Οκτ, 2012 14:25

to dvd το βαζεις για διασκεδαση
το Lpg το βαζεις για οικονομια.
Micra K11 1.3 Zanardi NIGS
ntinaras

Δημοσιευσεις: 230

Δημοσίευσηαπό SteliosProCeed » Πέμ 11 Οκτ, 2012 14:44

Oταν η επενδυση που κανεις εχει να κανει με χρηματα και την κανεις για να γλυτωσεις χρηματα μακροπροθεσμα, συνυπολογιζεις απαραιτητα και το κοστος αγορας και χρησης....
Ατυχες το παραδειγμα....

ΜΕχρι να γινει η αποσβεση,κερδος πραγματικο δεν εχεις.....Πλασματικο ειναι καθως αποσβαινεις χρηματα με καθε γεμισμα,τα οποια απο την τσεπη σου βγηκαν παλι...
Το κερδος ερχεται μετα την αποσβεση,και εκει ειναι το οφελος...
Kia ProCee'd 1400cc + Stargas LPG
Άβαταρ μέλους
SteliosProCeed

Δημοσιευσεις: 135

Δημοσίευσηαπό Insider40 » Πέμ 11 Οκτ, 2012 15:41

SteliosProCeed έγραψε:Oταν η επενδυση που κανεις εχει να κανει με χρηματα και την κανεις για να γλυτωσεις χρηματα μακροπροθεσμα, συνυπολογιζεις απαραιτητα και το κοστος αγορας και χρησης....
Ατυχες το παραδειγμα....

ΜΕχρι να γινει η αποσβεση,κερδος πραγματικο δεν εχεις.....Πλασματικο ειναι καθως αποσβαινεις χρηματα με καθε γεμισμα,τα οποια απο την τσεπη σου βγηκαν παλι...
Το κερδος ερχεται μετα την αποσβεση,και εκει ειναι το οφελος...

Δεν ξέρω αν είναι ατυχές το παράδειγμα απλά αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι η έκφραση που λες εσύ (και πολλοί άλλοι) “ Το κέρδος έρχεται μετά την απόσβεση” δεν απολυτος κανένα νόημα γιατί δεν τίθεται θέμα απόσβεσης μιας και είναι πολύ σχετική έννοια σε τέτοιες περιπτώσεις!
Είναι σα να λες (και το συνεχίζω στο ίδιο ατυχές για σένα παράδειγμα) ότι αν έχει αγοράσει κάποιος για το αυτοκίνητο του CD player 100 ευρώ και συγκριτικά κάποιος άλλος έχει αγοράσει MP3 player 600 ευρώ την διαφορά των 500 ευρώ θα την αποσβήσει σε 3 χρόνια αν υπολογίσει ότι τα MP3 τα κάνει download δωρεάν σε σχέση με το αν είχε CD player και θα έπρεπε να αγοράζει CD μουσικής αυθεντικά (ή εστω θα το αποσβενε σε 17 χρόνια αν αγόραζε απλά κενά CD εγγραφής και έγραφε MP3 σε αυτά!).
Απλά λαμβάνεις υποψιν ότι γουστάρεις να ακούς τσάμπα MP3 αρχεία μουσικής και εκεί τελειώνει το θέμα. Τα +500 ευρώ δεν τα αποσβενεις με την απόλυτη λογιστική έννοια.

Και ολα αυτά πάντα σε σύγκριση με κάτι άλλο μιας και ως καταναλωτές είμαστε χαμένοι από την στιγμή που πληρώνουμε!
Και για να το πάω πιο πέρα… Η έννοια απόσβεση έχει καποιος μόνο όταν έχεις πραγματικό κέρδος. Όπως ένας πρατηριούχος που μπορεί να δώσει 300.000 για εγκατάσταση εξοπλισμού υγραερίου και θα περάσουν ΧΧ χρόνια μέχρι να αποσβεσει την ΕΠΕΝΔΥΣΗ του από το μεριδιακο κέρδος που έχει από την πώληση του υγραερίου!
Aυτό θέλω να πω και σορρυ που το συνέχισα απλά ένας προβληματισμός είναι μιας και δεν έχει σχέση με το συγκεκριμενο post.
Insider40

Δημοσιευσεις: 58

Δημοσίευσηαπό christoi » Πέμ 11 Οκτ, 2012 16:01

Το παράδειγμα με την πηγή που παίζει μόνο αυθεντικά και την πηγή που παίζει mp3 δωρεάν, πλησιάζει.

Παρακάτω τα νούμερα είναι πλασματικά και πλησιάζουν την πραγματική οικονομία του 30%.
Δεν μας ενδιαφέρουν τα σέρβις του αυτοκινήτου, παρά μόνο του υγραερίου.

Έχω ένα αμάξι Χ και 2.000€ στην τσέπη.
Με αυτά ή κάνω 10.000 χιλιόμετρα αποκλειστικά με βενζίνη,
ή δίνω 1.000€ για την μετατροπή και άλλα 1.000€ για υγραέριο+βενζίνη+σέρβις υγραερίου και κάνω 7.500 χιλιόμετρα.
Άρα σε αυτή την στιγμή, έχω ζημία στην τσέπη μου, καθώς θα είχα κινήσει περισσότερο το αυτοκίνητο αν δεν του έκανα εγκατάσταση.
Μετά από άλλα 1.000€, έχω κάνει με βενζίνη άλλα 5.000 χιλιόμετρα
ή (αν έχω κάνει την εγκατάσταση) έχω κάνει άλλα 7.500 χιλιόμετρα
Άρα σε αυτή την στιγμή, είτε έχω περάσει υγραέριο, είτε όχι, ένα και το αυτό. Έχω ξοδέψει 3.000€ και έχω μετακινηθεί συνολικά 15.000 χιλιόμετρα, είτε έχω βενζίνη, είτε έχω υγραέριο.

Από εδώ και πέρα, βρίσκω άλλα 1.000€ και
1) με βενζίνη κάνω άλλα 5.000 χιλιόμετρα
2) με υγραέριο κάνω άλλα 7.500 χιλιόμετρα.
Συνεπώς, από εδώ και πέρα, για κάθε 1.000€ καυσίμου, η αναλογία χιλιομέτρων βενζίνης/υγραερίου, είναι 1,5.
Και από εδώ και πέρα ξεκινάει η πραγματική οικονομία.

Edit : Το ότι αν είχα βενζίνη θα έκανα 20.000 χιλιόμετρα / χρόνο, ενώ με το υγραέριο κάνω 45.000, είναι άλλο θέμα, και εγώ προσωπικά βγαίνω ζημιωμένος καθώς δεν μου αποφέρουν χρήματα τα συγκεκριμένα επιπλέον χιλιόμετρα.
Opel Astra H 1.4 Romano με περισσότερα από 80.000km και λιγότερα από 100.
Άβαταρ μέλους
christoi

Δημοσιευσεις: 600

Δημοσίευσηαπό stkamos » Πέμ 11 Οκτ, 2012 17:18

Εγω θα το επεκτεινω λιγο το θεμα για να ξερουμε και τι λεμε.Που αλλου σημερα, μπορεις να επενδυσεις 1000€ και να εχεις τετοιο κερδος;Ειναι με διαφορα, η πιο συμφερουσα επενδυση αυτη την στιγμη στην αγορα.Ολα τα αλλα ειναι,να χαμε να λεγαμε..
Άβαταρ μέλους
stkamos
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 50

Δημοσίευσηαπό fokion » Πέμ 11 Οκτ, 2012 19:51

κακως κακιστα το βλεπετε σαν επενδυση.
τουλαχιστον για πολλόυς.
ειναι ο ΜΟΝΟΣ τροπος να συνεχισουμε να κινουμε τα αυτοκινητα μας τα οποια δεν εχουν ΚΑΜΙΑ αξια πωλησης
ΚΙΑ SPORTAGE 1 - Σύστημα PLATINCA - 100.000 χλμ.
Άβαταρ μέλους
fokion

Δημοσιευσεις: 2253

Δημοσίευσηαπό sbk » Πέμ 11 Οκτ, 2012 19:52

Επένδυση (αγγλικά: investment) ονομάζεται η δέσμευση κεφαλαίων για ένα χρονικό διάστημα, η οποία αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια στον επενδυτή. Με τεχνικούς όρους, η επένδυση είναι μια ακολουθία Καθαρών Ταμειακών Ροών κλπ.κλπ

Από τη Βικιπαίδεια,

H μετατροπή ενός αυτοκινήτου σε υγραεριοκίνητο σύμφωνα με τα παραπάνω δεν είναι επένδυση.
Το σωστό κατά την γνώμη μου είναι ότι γλιτώνει πάρα πολλά λεφτά όποιος δυανύει πολλά χλμ και καίει lpg.
Εγώ προσωπικά σώθηκα.
Κάνω αναγκαστικά τουλάχιστον 2500χλμ κάθε μήνα
από και προς την δουλειά.
Με βενζίνη ήθελα 250 ευρώ κάθε μήνα και με lpg θέλω 140 ευρώ
sbk

Δημοσιευσεις: 68

Δημοσίευσηαπό fokion » Πέμ 11 Οκτ, 2012 20:17

μα μη ξεχναμε οτι η ιδια η αγορα αυτοκινητου ειναι "αντι-επενδυση"
ενα αντικοιμενο που ΜΟΝΟ χανει αξια και ποτέ δε κερδιζει.....
( παρα μονο αν.... γινει αντικα!!!)
ΚΙΑ SPORTAGE 1 - Σύστημα PLATINCA - 100.000 χλμ.
Άβαταρ μέλους
fokion

Δημοσιευσεις: 2253

Δημοσίευσηαπό johnnyatos » Πέμ 11 Οκτ, 2012 20:18

Πιο ρεαλιστικό (και διαφορετικό από τα παραπάνω) παράδειγμα:
Έκανα την εγκατάσταση το Νοέμβρη του 11, όπου τα πράγματα δεν είχαν ξεφύγει τόσο τραγικά (εφορίες, ακρίβεια, κτλ). Έτσι οι οικονομίες μου μου επέτρεψαν να τοποθετήσω κάποιο σύστημα στο ούτως ή άλλως υπερκαταναλωτικό αυτοκίνητό μου (Sportage I 4x4). Έτσι απέφυγα το να το πουλήσω (σκοτώσω) για ψίχουλα ή να το παροπλίσω και να μείνω χωρίς όχημα (ποιος αγοράζει καινούριο τώρα?). Με τα φετινά δεδομένα, εφόσον τα έσοδα μειώνονται και τα έξοδα αυξάνονται, το κέρδος μου είναι πως αφ' ενός κινούμαι για ΟΛΕΣ τις ανάγκες μου με χαμηλότερο κόστος (κάτι που δεν θα έκανα αν είχα να βάλω βενζίνη) και μου μένει και κάποιο περιθώριο για βόλτες, αφ'ετέρου στις περιόδους με τα μεγάλα σφιξίματα (οικονομικά), αν αγοράσω 20 Ευρώ καύσιμο θα έχω βάλει περίπου 23,5 λίτρα και όχι 11,4, οπότε και πιο μακριά θα πάω και δεν μου κακοφαίνεται.

Έτσι κι αλλιώς ήταν επιλογή μου. Επιλογή μου είναι και τα 660 Ευρώ σήμα που με αναγκάζουν να πληρώνω κάθε χρόνο για τέλη.

Λύση? Πούλημα και να κυκλοφορώ με το 1000άρι..
Να αφήσω και τη γυναίκα γιατί και αυτή κοστίζει..
Δε νομίζω.. Αν γεράσω θα το σκεφτώ..
johnnyatos

Δημοσιευσεις: 8

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τιμή υγραερίου - πληροφορίες για πρατήρια

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 72 επισκέπτες