Ρε παιδιά μια μικρή σημείωση γιατί είναι ένα θέμα που το ακούω και το διαβάζω συχνά και είναι το θέμα της απόσβεσης αγοράς του kit υγραερίου.
Ποιοι από εσάς όταν αγοράζατε αυτοκίνητο είπαν “To αγόρασα 20.000 ευρώ και θα το αποσβεσω σε 40 χρόνια?” Αν και φορολογικοτεχνικα έχει ένα νόημα σαν έκφραση ουσιαστικά δεν τίθεται θέμα απόσβεσης στην τιμή αγοράς ενός αυτοκίνητου. Άρα κατ επέκταση… και σε ότι “ενσωματώνετε” στο αυτοκίνητο! Αλώστε αν αγοράσεις ένα αυτοκίνητο 20.000 ευρώ την επόμενη μέρα η πώληση του (πλέον) μπορεί να είναι και κάτω από 15.000 (άρα σε μια μέρα “έχασες” 5.000 ευρω)
Δηλαδή αν πάρω ένα DVD player για το αυτοκίνητο μου το οποίο αγόρασα 1.000 ευρώ και το τοποθετήσω και απολαμβάνω το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υπολογίσω πότε θα το κάνω απόσβεση υπολογίζοντας κιόλας πόσο επιβαρύνει την μπαταρία του αυτοκίνητου άρα και την κατανάλωση!! Δεν νομίζω!
Τα 1.000 ευρώ στην ουσία τα “έχασα” έτσι κιαλλιος για να αγοράσω ένα προϊόν που μου καλύπτει κάποιες ανάγκες (οπτικοακουστικές στην συγκεκριμένη περίπτωση). Το ίδιο συμβαίνει και με ένα kit υγραερίου το οποίο το αγόρασα για να καλύψει τις ανάγκες μου στο να καίω πιο φθηνό καύσιμο συγκρίνοντας το (το καύσιμο εννοώ) με άλλα ακριβότερα της αγοράς. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης ουσιαστικα δεν αποσβενεται!
Το ότι κάποιος δεν βάζει DVD player στο αυτοκίνητο του αλλά προτιμάει να κοιτάζει την συνοδηγό που του τραγουδαει αυτό είναι μια άλλη επιλογή (άρα γλυτώνει τα 1.000 ευρώ).
To ουσιαστικό θέμα με το υγραέριο κίνησης δεν είναι η απόσβεση της αγοράς του kit (το θέμα σωστής τοποθέτησης και επιλογής kit είναι άλλο θέμα) αλλά η καθημερινή αγορά του ίδιου του καυσίμου που από την στιγμή που είναι πιο φθηνο από την βενζίνη (έστω προς το παρόν) το καθιστά πιο συμφέρον.
Μόνο αυτό θα πρέπει να λαμβάνει υπ’οψιν ο αγοραστής και όχι το πότε θα το αποσβέσει! Τώρα αν δεν έχει λεφτά να το αγοράσει ή φοβάται μη του ανατιναχτεί το αμάξι ή φοβάται μη καούν οι βαλβίδες ή φοβάται μην πάει 2 ευρώ το λίτρο ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο …. Τοτε οκ… επιλογή είναι και αυτό.
Εγω πάντως αυτό που ξέρω είναι ότι ήδη εχω κάνει 5.000 χιλιόμετρα και έχω πληρώσει σε καύσιμο περίπου 280 ευρώ και αυτό είναι δική μου επιλογή! Καλός ή κακός!