dti έγραψε:Δεν έχω το στοιχείο αυτό που ζητάς, αλλά ενδεχομένως βρεθεί μέσω τρίτου. Η πληροφορία αυτή που είχε γραφτεί σχετικά με την διυλιστηριακή τιμή πέρυσι το καλοκαίρι πάντως πρέπει να είναι σωστή.
Αυτό που μπορούμε να επικαλεστούμε είναι το εξής:
Πέρυσι τέτοια εποχή η μέση σταθμισμένη τιμή για το υγραέριο στις χώρες της Ευρώζώνης ήταν στα 0,653 ευρώ
Φέτος την ίδια εποχή, η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 0,729 ευρώ/λίτρο, δηλαδή αύξηση 11,6% περίπου. Τα στοιχεία προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων : http://ec.europa.eu/energy/observatory/ ... istory.xls και αφορούν τιμές καταναλωτή και περιλαμβάνουν εννοείται όλους τους φόρους και επιβαρύνσεις.
Πέρυσι το καλοκαίρι η τιμή του LPG στην Αθήνα ήταν στα 0,65 ευρώ περίπου, ενώ φέτος η μέση τιμή είναι στα 0,83 ευρώ/λίτρο.
Αν αφαιρέσουμε τα 6 λεπτά που προέκυψαν από την αύξηση του Ε.Φ.Κ. θεωρητικά λοιπόν θα είχαμε μέση τιμή 0,77 ευρώ, δηλαδή αύξηση πάνω από 18,4%. Η διαφορά στην αύξηση (περίπου 7%) μεταξύ τιμών Αθήνας και Ευρωζώνης κρίνεται παντελώς αδικαιολόγητη.
Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Η σύγκριση με την τιμή του υγραερίου στην Αθήνα δεν επελέγη τυχαία:
- εδώ υπάρχουν τα περισσότερα πρατήρια υγραερίου σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα και θεωρητικά θα έπρεπε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός
- οι τιμές διαμορφώνονται πανομοιότυπες ανά περιοχή (Μοσχάτο-Λαχαναγορά, Ανατ. Αττική, κλπ.)
- τα διυλιστήρια είναι δίπλα, άρα τα όποια μεταφορικά είναι ελάχιστα
Να προσθέσω επίσης οτι η σύγκριση τιμών με τα καλοκαιρινά μείγματα στην ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα αντικειμενική μια και η αναλογία βουτανίου / προπανίου (80 / 20 που ισχύει στην Ελλάδα το καλοκαίρι) είναι σχετικά κοντά σε σχέση με ότι ισχύει με τη σύνθεση του μείγματος στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε σχέση με την αναλογία 40/60 που ισχύει το χειμώνα στην Ευρώπη, όχι όμως και στην Ελλάδα (όπου στην καλύτερη περίπτωση είναι 60% βουτάνιο / 40% προπάνιο, άρα τα περιθώρια κέρδους αυξάνονται αδικαιολόγητα υψηλά...), τώρα το καλοκαίρι είναι πιο συγκρίσιμα τα στοιχεία.
Φίλε μου σε παρακαλώ πολύ επειδή γνωρίζεις κάποια πράγματα, θα ήθελα κωδικοποιημένα να μου πεις 1,2,3....τα στοιχεία που μπορώ να πω για τις τιμές και που θα δείξουν ότι κάτι παίζει εδώ.
Ακόμα αν μπορείς να βρεις τι ισχύει στην Ευρώπη για τα κίνητρα.
Πρέπει να τα έχω κωδικοποιημένα για να μπορώ να τα αναπτύξω στη συζήτηση.
Αν θες έχεις και το τηλέφωνο μου να με πάρεις.
Σε ευχαριστώ