από Batfalcon » Πέμ 24 Μάιος, 2012 22:21
Συζητώντας για μπουζί, θέλω να σας παραθέσω ένα πρόβλημα που αντιμετώπισα στο PT Cruiser πηγαίνοντας την εκδρομή στην Ευρυτανία. Αν δεν είναι κατάλληλος ο τόπος, παρακαλώ μετακινήστε το όπου κρίνετε.
Φεύγοντας από Αγρίνιο και ανηφορίζοντας προς Προυσό, περίπου 20 km έξω από το Αγρίνιο, χωρίς καμία προειδοποίηση το αυτοκίνητο άρχισε να μην τραβάει και να κάνει ένα χαρακτηριστικό ήχο ότι ένας κύλινδρος δεν εργάζεται.
Αμέσως γύρισα σε βενζίνη διαπιστώνοντας ότι δεν ευθύνεται κάποιο μπεκ από το υγραέριο, αφού και με την βενζίνη τα συμπτώματα ήταν τα ίδια.
Πριν καλά καλά διανύσω 50 μέτρα, ήμουν βέβαιος ότι το θέμα είναι ηλεκτρικό.
Ασθμαίνοντας με 3 κυλίνδρους σε λειτουργία ανέβηκα μέχρι αν βρω σημείο να σταματήσω κάπου δεξιά.
Πρώτο μέλημα ήταν να κοιτάξω τα μπουζοκαλώδια, μη τυχόν είχε φύγει κάποιο από την θέση του. Άκαρπη προσπάθεια. Είναι τέτοια η κατασκευή του Αμερικάνου που δεν βγαίνει πίπα από το μπουζί ακόμα και να θέλεις.
Να μην σας τα πολυλογώ, εντελώς τυχαία βρίσκουμε έναν ηλεκτρολόγο, ονόματι ΘΩΜΑ ΜΠΑΔΑ, σε ένα παραδίπλα χωριό (Καινούριο Τριχωνίδας), καλή του ώρα του ανθρώπου, ο οποίος παρ' ότι ήταν ηδη 5:30 το απόγευμα και ήταν σπίτι του, ασχολήθηκε με όρεξη, υπομονή και επιμονή να μας βρει από το Αγρίνιο παρακαλώ, 4 μπουζί καινούρια.
Αξίζει να σας πω ότι υπήρξε αναλυτικότατος στην διάγνωση της βλάβης, της ερμηνείας του ΓΙΑΤΙ συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Έκανε ένα σωρό τηλεφωνήματα από το κινητό του να βρει τέτοια ώρα ανταλλακτικά και στο τέλος πήγε με το δικό του αυτοκίνητο στο Αγρίνιο να φέρει τα 4 μπουζί.
Το PT δεν παίρνει κοινά μπουζί, αλλά αυτά με το στενό σπείρωμα, οπότε έπρεπε να ψάξει.
Στο δια ταύτα. Βλέποντας τα χρησιμοποιημένα μπουζί (χρώμα ακίδας και γενική εικόνα), μου εξηγεί ότι ΚΑΚΩΣ δεν μου άλλαξαν τα μπουζί με ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ για την υγραεριοκίνηση. Θα έπρεπε, με δεδομένο ότι έχουμε μια "στεγνή" καύση και ανάπτυξη υψηλοτέρων θερμοκρασιών, (πράγμα που φαίνεται στην ακίδα που "ροζίζει"), να τοποθετήσουν μπουζι που να αντέχουν με υψηλότερη θερμοκρασία, όπως αυτά του ιριδίου, η τέλος πάντων ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ στο κουτί ότι ενδείκνυνται για υγραέριο.
Αντίστοιχα και το λάδι θα πρέπει να είναι κατάλληλο, όχι τα κοινά λάδια που βάζουν κατά κόρον.
Το τηλέφωνό του, ΑΝ ποτέ το χρειαστεί κανένας σας είναι 6976516606 & 6973711204.
Στο μεταξύ η μητέρα του μας έβγαλε χαλβά με μέλι να μας φιλέψει, καφεδάκι να περάσει η ώρα μέχρι να έρθει το παιδί της από το Αγρίνιο κλπ.
Η βλάβη αποκαταστάθηκε και σε 2 ώρες φεύγαμε με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Η ιστορία αυτή μας στοίχισε 35 € για τα 4 μπουζί και 30 € για την εργασία του, (συμπεριλαμβανονένων των πάντων).
Στην προκειμένη περίπτωση τα μπουζί είχαν μόνο 16.000 km. Δεν θα έπρεπε να βραχυκυκλώσει αν λειτουργούσε με βενζίνη, σε καμία περίπτωση.
Εν τέλει, σε εσάς έχουν αλλάξει τα μπουζί με άλλα καταλληλότερα, η όχι;
Fiat Panda 4x4 Powered by LPG Lovato