Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Ρυθμίσεις ECU με το PC μας

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Ρυθμίσεις ECU με τον PC μας

Δημοσίευσηαπό DaKancho » Παρ 20 Ιαν, 2012 00:04

Θεωρητικά πρέπει να κάνουμε τις καμπύλες βενζίνης και υγραερίου να συμπίπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλες τις στροφές, έχοντας μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία μέτρησης.

Θέλουμε, όσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί, κάτι σαν αυτό (πολλά σημεία μέτρησης και ταύτιση των καμπυλών σε όλο το φάσμα λειτουργίας).

Εικόνα

Ο συντελεστής διόρθωσης (multiplier) είναι ο παράγοντας που απαιτείται ώστε η χρονική διάρκεια του παλμού που προορίζεται για το μπεκ βενζίνης να μετατραπεί ώστε να φτιάξουμε τον παλμό που θα πάει στο μπεκ υγραερίου, σε μια ιδανική περίπτωση αυτός ο συντελεστής θα έχει πάντα την τιμή 1.
Υπέρμαχος της άμεσης ποινικοποίησης της βλακείας. Συμπεριλαμβάνονται και οι επιδειξίες.
Άβαταρ μέλους
DaKancho

Δημοσιευσεις: 283

Δημοσίευσηαπό mazda323F » Παρ 20 Ιαν, 2012 01:53

Ευχαριστώ για την επεξήγηση! Διόρθωσα τον χάρτη και πλέον είναι έτσι

Εικόνα

Uploaded with ImageShack.us

Ποιες είναι οι επιπτώσεις από πιθανή μη σωστή ρύθμιση του συντελεστή διόρθωση (multiplier); Συγνώμη αν σε κουράζω και χίλια ευχαριστώ για το χρόνο σου ακόμη μία φορά!
Mazda 323F 1.5, Σύστημα Europegas Oscar N-Plus Αέριου ψεκασμού
Άβαταρ μέλους
mazda323F

Δημοσιευσεις: 63

Δημοσίευσηαπό DaKancho » Παρ 20 Ιαν, 2012 03:26

Ο συντελεστής διόρθωσης είναι μια ένδειξη (όταν τον έχουμε ρυθμίσει έτσι ώστε να συμπίπτουν οι καμπύλες) για την επιλογή μεγέθους μπεκ που έχουμε κάνει στην εγκατάσταση.

Γενικά, αν είμαστε μεταξύ 0,85 και 1,15 τότε έχουμε κάνει σωστή επιλογή, αν βγαίνουμε πολύ έξω από τα όρια αυτά (π.χ. πάνω από 1,25 ή κάτω από 0,75) τότε χρειαζόμαστε μεγαλύτερα ή μικρότερα μπεκ αντίστοιχα. Ειδικά στην περίπτωση του γραφήματος που έχεις πάρει, επειδή ο συντελεστής διόρθωσης αλλάζει κατεύθυνση και δεν βρίσκεται συνεχώς πάνω ή συνεχώς κάτω από το 1, προφανώς δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε π.χ. μεγαλύτερα μπεκ για τις χαμηλές στροφές και ταυτόχρονα μικρότερα μπεκ για τις ψηλότερες στροφές, άρα είσαι εντάξει.

Εφόσον μπήκες στη διαδικασία να το κάνεις μόνος σου, μπορείς να δοκιμάσεις και την πλήρη χειροκίνητη ρύθμιση που περιγράφεται στην ενότητα 3.3 (σελίδα 17 των οδηγιών ρύθμισης) λαμβάνοντας υπόψη ότι αν πατήσεις πολύ το γκάζι και βγεις σε λειτουργία Open Loop, τότε το σημείο που θα ληφθεί θα εμφανίζεται έξω από την καμπύλη, απέχοντας πολύ από τα υπόλοιπα σημεία, όμως αυτά τα σημεία δεν υπολογίζονται, η ταύτιση των καμπυλών γίνεται με το μεγάλο πλήθος σημείων που λήφθηκαν σε λειτουργία Closed Loop (εκεί που διορθώνει το μείγμα ο αισθητήρας λ), επομένως κατά τη διάρκεια της λήψης σημείων, αν κάνουμε π.χ. μια ανηφορική διαδρομή με στροφές, μήκους αρκετών χιλιομέτρων, διαδοχικά με βενζίνη και μετά με υγραέριο, θα υπάρχουν και αρκετά σημεία έξω από την καμπύλη, εκεί όπου ο κινητήρας χρειάστηκε να βγει σε Open Loop.
Υπέρμαχος της άμεσης ποινικοποίησης της βλακείας. Συμπεριλαμβάνονται και οι επιδειξίες.
Άβαταρ μέλους
DaKancho

Δημοσιευσεις: 283

Δημοσίευσηαπό mazda323F » Δευτ 23 Ιαν, 2012 03:43

Θα ήταν άραγε δυνατόν να ρυθμίσω την ECU της Europegas με software άλλης εταιρείας, πχ της Lovato, Bardolini; Απ'ο,τι είδα τα καλώδια είναι ίδια.

Έχω διαβάσει πολλές περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται λογισμικά διαφορετικής εταιρείας, όπως σε προηγούμενο post φίλου, που, ενώ έχει σύστημα Lovato, ο εγκαταστάτης χρησιμοποιούσε software της Europegas.

Μήπως παίζει ρόλο αυτό που γράφει παραπάνω ο "μάγος" DaKancho ότι τα περισσότερα συστήματα βασίζονται σε κύκλωμα της AEB;

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι το πρόγραμμα συνδέεται με την ecu, οι ρυθμίσεις που θα κάνουμε με αυτό θα είναι σωστές ή ό,τι να 'ναι;

Τελικά θα την κάνω τη ζημιά, δεν το γλιτώνω, αλλά τι να κάνω, μου αρέσει να ψάχνομαι! 8-} :-?

Για όποιους είδαν τη ρύθμιση-χάρτη που έκανα μόνος μου στο πρόγραμμα, και είναι γνώστες του αθλήματος, ποια είναι η γνώμη σας; Είναι σε αποδεκτά επίπεδα ή θα μου προκαλέσει πρόβλημα και καλύτερα να ζητήσω τη βοήθεια του εγκαταστάτη; Το αυτοκίνητο πάει όπως και με βενζίνη πάντως.
Άβαταρ μέλους
mazda323F

Δημοσίευσηαπό hunter » Δευτ 23 Ιαν, 2012 08:32

Δεν είσαι ικανοποιημένος με το λογισμικό της εταιρείας??
Μάλλον σου αρέσει να ψάχνεσαι πολύ ... :lol:

Πάντως από αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα στο νετ,
αρκετά λογισμικά διαχειρίζονται διάφορα είδη μειωτήρων & αισθητήρων πίεσης.
Αυτό που κατέβασα εγώ από την ιστοσελίδα της Bardolini έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ο Dak θα μας διαφωτίσει περισσότερο.

Εδώ να σημειώσω κι εγώ, ότι περισσότερο μπαίνω στη διαδικασία
επειδή μου αρέσει κι εμένα να ψάχνομαι.
Το αυτοκίνητό μου δουλεύει απροβλημάτιστα εδώ και 4000km που έχω γκάζι.
Θέλω όμως να το μπριζώσω, αρχικά για να δω πως δουλεύει σε πραγματικές συνθήκες.
Επέμβαση στις ρυθμίσεις μόνο αν χρειαστεί και με προσοχή.

Υ.Γ.
Το δικό σου λογισμικό ποιας εταιρείας είναι??
Suzuki Jimny mod. 2000 + Mygas + Λαδιέρα υποπίεσης
hunter

Δημοσιευσεις: 12

Δημοσίευσηαπό vanleiv » Δευτ 23 Ιαν, 2012 10:30

hunter έγραψε:Δεν είσαι ικανοποιημένος με το λογισμικό της εταιρείας??
Μάλλον σου αρέσει να ψάχνεσαι πολύ ... :lol:

Πάντως από αυτά που έχω διαβάσει μέχρι τώρα στο νετ,
αρκετά λογισμικά διαχειρίζονται διάφορα είδη μειωτήρων & αισθητήρων πίεσης.
Αυτό που κατέβασα εγώ από την ιστοσελίδα της Bardolini έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ο Dak θα μας διαφωτίσει περισσότερο.

Εδώ να σημειώσω κι εγώ, ότι περισσότερο μπαίνω στη διαδικασία
επειδή μου αρέσει κι εμένα να ψάχνομαι.
Το αυτοκίνητό μου δουλεύει απροβλημάτιστα εδώ και 4000km που έχω γκάζι.
Θέλω όμως να το μπριζώσω, αρχικά για να δω πως δουλεύει σε πραγματικές συνθήκες.
Επέμβαση στις ρυθμίσεις μόνο αν χρειαστεί και με προσοχή.

Υ.Γ.
Το δικό σου λογισμικό ποιας εταιρείας είναι??

Και γω το ίδιο λογισμικό με το δικό σου έχω, της bardolini, αλλά το site δεν έχει τον driver για το καλώδιο...και δε μπορω να συνδεθώ :?
ROVERTECH+OXYGEN
vanleiv

Δημοσιευσεις: 34

Δημοσίευσηαπό mazda323F » Δευτ 23 Ιαν, 2012 12:38

hunter έγραψε:Το δικό σου λογισμικό ποιας εταιρείας είναι??

Είναι της Εuropegas αλλά μου αρέσει να ψάχνομαι!!!
Άβαταρ μέλους
mazda323F

Δημοσίευσηαπό fokion » Δευτ 23 Ιαν, 2012 12:46

Ερωτηση Α.
Πως μπορω να καταλαβω ποσα ms πρεπει να εχω σε ποιες στροφές? ( Απο οτι εχω καταλαβει τα ms ειναι ασχετα αλλα ρωταω μηπως κανω λαθος)

Ερωτηση Β.
Η πλεξουδα μου εχει αποληξη για αισθητηρα Λ ο οποιος ΔΕΝ εχει συνδεθει πανω στον εγκεφαλο του υγραεριου απευθειας. Εχει νοημα? Θα βελτιωσει κατ? ή μια χαρα ειμαστε που εχουμε ως ενδιαμεσο τον κανονικό εγκεφαλο να διαβαζει αυτος?

Ερωτηση Γ
το προγραμα εχει μια "μπλε κουκιδα" η οποια ΣΥΝΗΘΩΣ κινηται πανω στην κοκκινη γραμη της χαρτογραφησης. Καποιες φορές φευγει ομως. Τι ειναι αυτη η κουκιδα κατ' αρχην?

Για την ακριβεια λεει αυτο - που δεν το καταλαβαινω

Blue ball:
The blue ball which is seen in Graphic screen, shows the vehicle’s applied fuel injection
value to the fuel injector and ECUs application of the gas injection value. blue ball
normally is Floating on top of the red curve line, but in some cases, may stop at different
points. Stopping the blue point at another point is not due to incorrect settings or of any
failure , the reason for this is the change of gas pressure in the regulator. Normal value of
the gas pressure of regulators is saved to the ECU in the settings page and ECU
continuously monitors the regulator. If gas pressure of regulators differ from normal,
ECUs' automatically makes the necessary calculations and the vehicle maintains in the
same performance. By using the ECU's automatic pressure equalization feature, even if
the gas regulator pressure will decrease over some time later, there wont be any change in
the performance of the vehicle. Even if the gas inside the tank willfinish, a change will
not ocur in automatic return to petrol mode. With this feature, the signal characteristics of
ECU seeks to follow in cases of sudden gas to prevent accumulation and exhibits a
performance similar to gasoline.
ΚΙΑ SPORTAGE 1 - Σύστημα PLATINCA - 100.000 χλμ.
Άβαταρ μέλους
fokion

Δημοσιευσεις: 2253

Δημοσίευσηαπό hunter » Δευτ 23 Ιαν, 2012 13:20

vanleiv έγραψε:
Και γω το ίδιο λογισμικό με το δικό σου έχω, της bardolini, αλλά το site δεν έχει τον driver για το καλώδιο...και δε μπορω να συνδεθώ :?

Driver???
Χρειάζεται driver για το καλώδιο??
Μήπως χρειάζεσαι μια κάρτα RS 232 που γράφει ο Konos στη σελ. 3??
Suzuki Jimny mod. 2000 + Mygas + Λαδιέρα υποπίεσης
hunter

Δημοσιευσεις: 12

Δημοσίευσηαπό Batfalcon » Τρί 24 Ιαν, 2012 14:23

Ασχετο μεν, σχετικό δε...
Ρωτώ τον εγκαταστάτη προ ημερών: Θα μου δώσεις σε παρακαλώ το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς;

Εγκατ: Αντε και το βρήκες το πρόγραμμα, το καλώδιο που θα το βρεις;
Εγώ: Φαντάζομαι ότι κάπου θα πουλιέται.
Εγκατ: Δεν το δίνει η αντιπροσωπεία. Μόνο σε συνεργεία το διαθέτει, όχι σε ιδιώτες.

Θεώρησα περιττό να συνεχίσω μια τέτοια συζήτηση.

Εν τέλει, γιατί υπάρχει τέτοια κρυψίνοια; Τι θα πάθει δλδ ο εγκαταστάτης αν μου δώσει σε ένα cd το περίφημο επτασφράγιστο πρόγραμμα; Αντιλαμβάνομαι ότι άμα πάει ο κάθε άσχετος (σαν κι εμένα), και αρχίζει το σκάλισμα, χωρίς να ξέρει τι σκαλίζει, και ζημιά μπορεί να κάνει και τον χρόνο του εγκαταστάτη για επαναφορά να τρώει. ΟΜΩΣ δεν είναι δικαιολογία αυτή! Δεν είμαστε όλοι γκα-γκά.
Fiat Panda 4x4 Powered by LPG Lovato
Batfalcon

Δημοσιευσεις: 76

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 26 επισκέπτες