Καλησπέρα στη παρέα, νέος κάτοχος υγραεριοκίνησης με σύστημα NIGS-ZANARDI B4 σε corsa D 1.4 και περίπου 100χλμ με υγραέριο χωρίς να παρατηρώ κάποιο πρόβλημα στο όχημα. Είπα σήμερα να δοκιμάσω το διαγνωστικό να δω τα fuel trims. Βάζω κανονικά παίρνει μπροστά με βενζίνη όλα καλά βλέπω λ, trims, θερμοκρασία ψυκτικού μια χαρά. Με το που μπαίνει το υγραέριο αυτόματα το scanner τρελαίνεται! Πάνω κάτω όλες οι τιμές πχ θερμοκρασία παίζει 91, 51, 91, 52 τα ίδια και τα trims 0%, -98%(!!!) -0.8% -98% 0% κτλ. Έχω και το scangaugeII στο οποίο δε δείχνει τίποτα παλαβό, δείχνει κανονικά τις παραμέτρους (τουλάχιστον τη θερμοκρασία που μου δείχνει, στα άλλα δεν έχω πρόσβαση). Μια χαρά λειτουργεί και το διαγνωστικό που έχει ο εγκαταστάτης. Σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να πει κάποιος είναι μάπα το διαγνωστικό μου, δεκτό γι'αυτό και δε το θεωρώ κάτι σοβαρό αλλά είναι περίεργο να γίνεται τέτοια παρεμβολή στα δεδομένα που διαβάζονται όταν λειτουργεί το υγραέριο. Έχω να πω ότι το κάνει όσο λειτουργεί με υγραέριο, όχι μόνο κατά την αλλαγή. Το είπα στον εγκαταστάτη μου και λέει, "γιατί σε απασχολεί, καλά δε πάει;". Φυσικά με ξενέρωσε αυτή η απάντηση. Το μόνο διαφορετικό που έχει το scanner είναι μεγαλύτερη ταχύτητα ανάγνωσης (δε ρυθμίζεται δυστυχώς) και γνωρίζω ότι κάποια OBD bus δεν αντέχουν μεγάλες ταχύτητες ανανέωσης. Οπότε με το που μπαίνει και το υγραέριο επειδή ζητάει και ο εγκέφαλός του παραμέτρους δε προλαβαίνουν να ικανοποιηθούν και οι αιτήσεις του scanner. Το scangaugeII και το scanner του εγκαταστάτη λειτουργούν με μικρότερο ρυθμό ανανέωσης. Είναι λογική αυτή η εξήγηση; Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνεται; Εν τέλει δικαιολογείται να υπάρχει τέτοιο θέμα;;
Να συμπληρώσω ότι και το πρόγραμμα του Zanardi διαβάζει σε high speed και όλα φαίνονται σωστά του OBD εκτός της πληροφορίας του λ που κάποιες φορές χάνεται λέει το σήμα στιγμιαία και του δείχνει παύλα (δε το έχει ξαναδεί ο εγκαταστάτης αυτό λέει) αλλά το λ το παίρνουμε κατευθείαν από τον αισθητήρα (όχι μέσω OBD).