Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Πυράκια και δυσκολία εκκίνησης σε Ford Focus 2002

Προβλήματα στην εκκίνηση; Διακοπές κατά τη λειτουργία; Σας γυρίζει σε βενζίνη; Safe Mode; Λαμπάκι μηχανής – κωδικοί βλάβης;

Πυράκια και δυσκολία εκκίνησης σε Ford Focus 2002

Δημοσίευσηαπό Pierikara » Σάβ 05 Σεπ, 2015 04:09

Καλημέρα σας,

Έχω ένα Ford Focus 2002 1600cc με συσκευή BRC και λίπανση Pro - Tech. Η συσκευή είναι εγκατεστημένη από τις περίπου 174.000km του κινητήρα (Απρίλιος 2011) και τώρα είμαστε στις 251.000.
Πριν ενάμιση χρόνο χάλασε η αντλία βενζίνης και έκτοτε ο τεχνικός που την άλλαξε (και που δεν είχε ξαναδουλέψει ο συγκεκριμένος το αυτοκίνητό μου) μου είπε από εδώ και στο εξής να μην αφήνω το ρεζερβουάρ της βενζίνης κάτω από το 1/4 (μέχρι τότε έπαιζα από ρεζέρβα ως το 1/4). Η αντλία αλλάχτηκε περίπου στις 224.000.
Τώρα που προσπαθώ να το θυμηθώ, έχω την εντύπωση ότι από τότε που άρχισα να ακολουθώ τη συμβουλή για ελάχιστη βενζίνη στο 1/4 (παίζω μεταξύ 1/4 - 1/2) κάποιες φορές μου άναβε λαμπάκι κινητήρα. Μετά από λίγους μήνες έγινε μόνιμο το πρόβλημα και κάθε φορά που μου βαζανε διαγνωστικό και το έσβηνα μου έβγαινε κωδικός βλάβης "μειωμένη απόδοση καταλύτη", που εναλλακτικά μπορεί να οφείλεται σε κακό καύσιμο. Ε, λέω, θα έβαλα κακό αέριο. Πρόσεχα να μη βάζω από όπου να 'ναι και φαινόταν ότι από συγκεκριμένα πρατήρια όντως με μου άναβε το λαμπάκι κινητήρα.
Κάποια στιγμή λόγω μετακόμισης και επειδή υπήρχε από συγκεκριμένη αλυσίδα πρατηρίων μεγάλη έκπτωση στα καύσιμα αν πλήρωνα με συγκεκριμένη κάρτα (AVIN - Πειραιώς), έβαλα αέριο και αρκετή βενζίνη (στα 3/4), καθώς στη Λάρισα δεν υπάρχει πρατήριο AVIN με αέριο. Για πρώτη φορά τόση πολλή βενζίνη μετά από αρκετά χρόνια... Αυτό έγινε κάπου στα μέσα Ιουλίου. Κάπου εκεί επίσης άρχισα να παρατηρώ λανθασμένη ένδειξη στη βενζίνη, έδειχνε πάντα το σωστό ή περισσότερο από το σωστό, αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία γιατί ήξερα ότι είχα πολλά λίτρα βενζίνη.
Τον τελευταίο καιρό άκουγα πυράκια στη μηχανή όταν ήταν κρύα, μόλις λίγο ζεσταινόταν όλα καλά.
Ξαφνικά μια μέρα δεν μπορούσε να πάρει μπροστά το αμάξι, ενώ είχε μόλις κινηθεί (μικρές αποστάσεις εντός πόλης, 2-3 δρομολόγια). Φοβήθηκα μην είχε τελειώσει η βενζίνη (αν και απίθανο), λόγω της βλάβης στον ενδείκτη. Πάω για καλό και για κακό και παίρνω ένα 6λιτρο μπιτόνι βενζίνη, να αποκλείσω το ενδεχόμενο. Τη βάζω και παίρνει με το ζόρι μπροστά. Μετά δεν ξαναείχε πρόβλημα με την εκκίνηση.
Πάω να φουλάρω να δω πόσο τελικά είχα πριν και παίρνει άλλα 21 λίτρα. Άρα είχα κάπου 23 όταν "έμεινα". Πάω να φύγω από το πρατηριο και μου φώναξε ένας υπάλληλος ότι χάνω βενζίνη από κάτω!
Έσταζε λίγη λίγη, ειδικά όταν κινούσα λίγο το αμάξι (όχι σε ακινησία).
Πήγα κατ' ευθείαν σε συνεργείο (παρά λίγο θα φώναζα οδική βοήθεια, αλλά ήταν κοντά). Το πήγα με βενζίνη και τα πυράκια ακούγονταν φουλ!
Φτάνω στο συνεργείο και ψιλιάστηκε ο τύπος (άλλος τεχνικός από αυτόν που είχε αλλάξει πριν ενάμιση χρόνο την αντλία) ότι μάλλον τα'φτυσε η αντλία!
Μου είπε ότι φταίει η χρήση του αερίου και το ότι αλλοιώθηκε η βενζίνη επειδή δεν την καίω, γι' αυτό και τα πυράκια!
Κατεβάζοντας το ρεζερβουάρ ευτυχώς διαπίστωσε ότι δεν πατούσε καλά η φλάντζα του, μάλλον από λάθος τοποθέτηση από τον προηγούμενο τεχνικό που μου είχε αλλάξει την αντλία! Του ανέφερα μετά ότι με είχε τρακάρει κάποιος πριν ένα εξάμηνο περίπου από αριστερά στην πίσω πόρτα, τρέχαμε κάπου με 30-40 και οι δύο, μόνο πόρτες και βαφή είχα να κάνω (παραβίασε STOP ο άλλος). Μου λέει δεν παίζει ρόλο το τρακάρισμα, μόνο κακή τοποθέτηση φλάντζας μπορεί να είναι αυτό, απλά δεν το είχα φουλάρει ποτέ με βενζίνη για να το διαπιστώσω!
Επανατοοπθέτησε τη φλάντζα καυσίμου, αφαίρεσε λίγο καύσιμο για να ελέγξει την αντλία και να σιγουρευτεί ότι τα σωληνάκια της ήταν εντάξει και μου άλλαξε και το φίλτρο βενζίνης που είχε καιρό να αλλαχτεί. Επίσης μου έβαλε ένα καθαριστικό ρεζερβουάρ για να καθαρίσουνε και τα μπεκ. Μου είπε να κάψω τη βενζίνη αυτή όλη και μετά να βάλω λόγη κατοστάρα και γενικά να μην αφήνω πολύ καιρό άκαυτη τη βενζίνη μέσα.
Τον ρωτάω αν το λαμπάκι του κινητήρα ανάβει λόγω της κακιάς βενζίνης που παλιώνει μέσα στο ρεζερβουάρ και ήταν κάθετος ότι έφταιγε το αέριο που μου άναβε το λαμπάκι! Στην ερώτησή μου γιατί δε μου άναψε τα πρώτα 3 χρόνια καθόλου λαμπάκι κινητήρα (τότε που ήμουν μεταξύ ρεζέρβας και 1/4 και που την ανανέωνα τη βενζίνη πιο γρήγορα), η απάντησή του ήταν ότι το αέριο έφταιγε! Ερωτήσεις:

1) Μήπως ο συγκεκριμένος τεχνικός ήταν προκατειλημένος εναντίον του αερίου, ή μου φαίνεται;
2) Εσείς κάθε πόσο προτείνετε να ανανεώνουμε τη βενζίνη στο ρεζερβουάρ μας για να μην έχουμε πρόβλημα;
3) Παίζει ρόλο το ότι σχεδόν το μισό ρεζερβουάρ δεν είχε βουτηχτεί ποτέ στη βενζίνη, πιθανόν οξειδώθηκε και τώρα που το έβαλα στα 3/4 μολύνθηκε επιπλέον το καύσιμο από την οξειδωμένη επιφάνεια;
4) Ούτως ή άλλως, αξίζει να βάζουμε πρόσθετο καθαριστικό ρεζερβουάρ βενζίνης;
5) Το LPG αλλοιώνεται αν κάθεται πολύ καιρό άκαυτο, όπως η βενζίνη (πχ σε μεγάλες περιόδους ακινησίας του οχήματος για διάφορους λόγους);

Συγγνώμη για το μακρυνάρι και ευχαριστώ για την υπομονή σας. Ελπίζω τουλάχιστον η αρίθμηση να βοηθήσει για σύντομες απαντήσεις.
Pierikara

Δημοσιευσεις: 1

Re: Πυράκια και δυσκολία εκκίνησης σε Ford Focus 2002

Δημοσίευσηαπό hlias » Σάβ 05 Σεπ, 2015 08:25

Pierikara έγραψε:

1) Μήπως ο συγκεκριμένος τεχνικός ήταν προκατειλημένος εναντίον του αερίου, ή μου φαίνεται;
ετσι δειχνει.
2) Εσείς κάθε πόσο προτείνετε να ανανεώνουμε τη βενζίνη στο ρεζερβουάρ μας για να μην έχουμε πρόβλημα;
το αργοτερο στους 3 μηνες.
3) Παίζει ρόλο το ότι σχεδόν το μισό ρεζερβουάρ δεν είχε βουτηχτεί ποτέ στη βενζίνη, πιθανόν οξειδώθηκε και τώρα που το έβαλα στα 3/4 μολύνθηκε επιπλέον το καύσιμο από την οξειδωμένη επιφάνεια;
ειναι πλαστικο, αρα δεν εχεις τετοιο προβλημα.
4) Ούτως ή άλλως, αξίζει να βάζουμε πρόσθετο καθαριστικό ρεζερβουάρ βενζίνης;
που και που δεν κανει κακο.
5) Το LPG αλλοιώνεται αν κάθεται πολύ καιρό άκαυτο, όπως η βενζίνη (πχ σε μεγάλες περιόδους ακινησίας του οχήματος για διάφορους λόγους);
οχι.

κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2046

Επιστροφή στο Αντιμετωπίζετε πρόβλημα;

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 53 επισκέπτες