Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Κάτι γίνεται με το OBD;

Προβλήματα στην εκκίνηση; Διακοπές κατά τη λειτουργία; Σας γυρίζει σε βενζίνη; Safe Mode; Λαμπάκι μηχανής – κωδικοί βλάβης;

Κάτι γίνεται με το OBD;

Δημοσίευσηαπό apagogeas » Σάβ 30 Μαρ, 2013 05:10

Καλησπέρα στη παρέα, νέος κάτοχος υγραεριοκίνησης με σύστημα NIGS-ZANARDI B4 σε corsa D 1.4 και περίπου 100χλμ με υγραέριο χωρίς να παρατηρώ κάποιο πρόβλημα στο όχημα. Είπα σήμερα να δοκιμάσω το διαγνωστικό να δω τα fuel trims. Βάζω κανονικά παίρνει μπροστά με βενζίνη όλα καλά βλέπω λ, trims, θερμοκρασία ψυκτικού μια χαρά. Με το που μπαίνει το υγραέριο αυτόματα το scanner τρελαίνεται! Πάνω κάτω όλες οι τιμές πχ θερμοκρασία παίζει 91, 51, 91, 52 τα ίδια και τα trims 0%, -98%(!!!) -0.8% -98% 0% κτλ. Έχω και το scangaugeII στο οποίο δε δείχνει τίποτα παλαβό, δείχνει κανονικά τις παραμέτρους (τουλάχιστον τη θερμοκρασία που μου δείχνει, στα άλλα δεν έχω πρόσβαση). Μια χαρά λειτουργεί και το διαγνωστικό που έχει ο εγκαταστάτης. Σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να πει κάποιος είναι μάπα το διαγνωστικό μου, δεκτό γι'αυτό και δε το θεωρώ κάτι σοβαρό αλλά είναι περίεργο να γίνεται τέτοια παρεμβολή στα δεδομένα που διαβάζονται όταν λειτουργεί το υγραέριο. Έχω να πω ότι το κάνει όσο λειτουργεί με υγραέριο, όχι μόνο κατά την αλλαγή. Το είπα στον εγκαταστάτη μου και λέει, "γιατί σε απασχολεί, καλά δε πάει;". Φυσικά με ξενέρωσε αυτή η απάντηση. Το μόνο διαφορετικό που έχει το scanner είναι μεγαλύτερη ταχύτητα ανάγνωσης (δε ρυθμίζεται δυστυχώς) και γνωρίζω ότι κάποια OBD bus δεν αντέχουν μεγάλες ταχύτητες ανανέωσης. Οπότε με το που μπαίνει και το υγραέριο επειδή ζητάει και ο εγκέφαλός του παραμέτρους δε προλαβαίνουν να ικανοποιηθούν και οι αιτήσεις του scanner. Το scangaugeII και το scanner του εγκαταστάτη λειτουργούν με μικρότερο ρυθμό ανανέωσης. Είναι λογική αυτή η εξήγηση; Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να γίνεται; Εν τέλει δικαιολογείται να υπάρχει τέτοιο θέμα;;

Να συμπληρώσω ότι και το πρόγραμμα του Zanardi διαβάζει σε high speed και όλα φαίνονται σωστά του OBD εκτός της πληροφορίας του λ που κάποιες φορές χάνεται λέει το σήμα στιγμιαία και του δείχνει παύλα (δε το έχει ξαναδεί ο εγκαταστάτης αυτό λέει) αλλά το λ το παίρνουμε κατευθείαν από τον αισθητήρα (όχι μέσω OBD).
apagogeas

Δημοσιευσεις: 385

Re: Κάτι γίνεται με το OBD;

Δημοσίευσηαπό papoys » Σάβ 30 Μαρ, 2013 07:56

Έχω το OPEL VECTRA μοντέλο του 2005.

Έχω βάλει και εγώ το ίδιο ακριβώς σύστημα υγραερίου σε συνεργείο στη Μεσογέιων κοντά στην ΕΛΠΑ.
Έχω κάνει μέχρι τώρα 1000 και κάτι χιλιόμετρα με άψογη λειτουργία και χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι αυτή τη στιγμή.
Από όσα κατάλαβα εσένα έχει κάποιο πρόβλημα στις ηλεκτρονικές ενδείξεις.Εμένα βέβαια είναι το απλό vectra δεν έχει οθόνη
ηλεκτρονκών ενδείξεων για να σε βοηθήσω.
Πάντως οι λοιπές ενδείξεις στο δικό μου λειτουργούν όπως πριν.
Αν υπαρχει κάποιος ειδικός εδώ μέσα ας μας δώσει κάποια εξήγηση.
opel vectra 1,6 με emmegas (πριν zanardi) 219.000 χιλ. με lpg και 347.000 στο κοντέρ
Άβαταρ μέλους
papoys

Δημοσιευσεις: 1960

Δημοσίευσηαπό apagogeas » Σάβ 30 Μαρ, 2013 22:01

Να σου πω, το συγκεκριμένο σύστημα μου αρέσει, το μελέτησα πριν το βάλω και δε νομίζω να το μετανιώσω, 150 χλμ μετά δεν έχει κάνει κιχ, καμιά διαφορά με τη βενζίνη αν και είναι αρκετά νωρίς να το κρίνω. Ίσως φταίει ότι από τη πρώτη μέχρι τη τελευταία βίδα ήμουν στο συνεργείο από πάνω τους, ίσως είμαι και από τους λίγους τυχερούς που είδαν όλη την εγκατάσταση υγραερίου από το μηδέν στα πάντα και να το πρόσεξαν λίγο παραπάνω - χωρίς να έχω να πω κάτι κακό για τον εγκαταστάτη, αντίθετα μου άρεσε ο τρόπος δουλειάς του. Μόνο αυτό με το OBD στο συγκεκριμένο διαγνωστικό με παραξένεψε ότι διαβάζει κατακερματισμένες τιμές λόγω γρήγορης ανανέωσης (εικάζω - αλλιώς θα το έκανε σε όλα). Η απορία μου ειναι αν δικαιολογείται κάπως να έχει θέμα επειδή και το Zanardi χρησιμοποιεί το high speed bus για να πάρει τις τιμές του και ενδεχομένως να γίνεται "μπούκωμα" όταν ταυτόχρονα ζητάνε 2 εργαλεία τιμές άμεσα που ξεκινάει τη στιγμή που οι απαιτήσεις του zanardi σε δεδομένα "πραγματικού χρόνου" εκτοξεύονται με το που μπαίνει το υγραέριο. Κατά τα άλλα δεν έχω κανένα θέμα στη λειτουργία όλα άψογα ως τώρα (ευτυχώς) και το απολαμβάνω!

Να ρωτήσω και κάτι άλλο που μόλις τώρα διάβασα εδώ μέσα. Ο πνεύμονας έχει μια βαλβίδα εκτόνωσης. Κατά την εγκατάσταση του είπα ότι υπάρχει εκεί ένα ακροφύσιο που δεν έχει συνδεθεί και μου λέει ότι είναι η βαλβίδα εκτόνωσης και δε συνδέεται κάπου. Εδώ μέσα διάβασα ότι αυτό το ακροφύσιο πρέπει να πάει στο φιλτροκούτι; Από τη μία μου φαίνεται περίεργο να είναι ελεύθερη να ψεκάζει υγραέριο αν χρειαστεί και γω μέσα με κάνα τσιγάρο να κάνω μπουμ. Τι ισχύει τελικά; Και αν είναι έτσι, στο ΚΤΕΟ που πέρασε δε το είδαν; Τι στα κομμάτια κοιτάνε τότε;
papoys, στο δικό σου το έχει συνδέσει κάπου;
apagogeas

Δημοσιευσεις: 385

Δημοσίευσηαπό antonis028 » Τρί 28 Μάιος, 2013 20:46

eime texnikos topotheto zanardi ontos ston pneymona to akrofisio eiparxei gia ektonosi se periptosi pou to aytokinito svisei mono tou.

mod: Γράφουμε με ελληνικούς χαρακτήρες
antonis028
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 1

Επιστροφή στο Αντιμετωπίζετε πρόβλημα;

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 62 επισκέπτες