Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

LPG και λιπανση βαλβιδων

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Πρόσθετο(λιπαντικό) lpg!

Δημοσίευσηαπό droseros12 » Πέμ 05 Απρ, 2012 16:06

lekas έγραψε:ok το βρηκα
ευχαριστω...

δεν λυπαινει κανενα συστημα.απλα και καλα κανει ενα προστατευτικο φιλμ
droseros12

Δημοσιευσεις: 50

Re: LPG και λιπανση βαλβιδων

Δημοσίευσηαπό MK20G250AIR2 » Τρί 17 Απρ, 2012 19:03

Πιστεύω ότι το θέμα της λίπανσης των βαλβίδων σε έναν κινητήρα που μετατρέπεται σε lpg είναι το πλέον αμφιλεγόμενο. Κάνοντας περιήγηση στο διαδίκτυο έχω διαβάσει διάφορες απόψεις ειδικών και μη, καθώς και επιτήδιων. Εγώ ΔΕΝ είμαι μηχανικός, αλλά δεν έχω πεισθεί για την αποτελεσματικότητα των διάφορων θαυματουργών υγρών που πωλούνται, μαζί με τις αντίστοιχες συσκευές που εγκαθιστούμε, όσοι εγκαθιστούμε, στα αυτοκίνητά μας.
Παρότι έχουν εκφρασθεί χιλιάδες απόψεις γύρω από το θέμα, θέλω να πω και εγώ τις δικές μου.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι, κατά την καύση του lpg σε συνδυασμό με την έλλειψη του παράγοντα εξάτμισης των σταγονιδίων βενζίνης στον θάλαμο καύσης, διαδικασία που απάγει θερμότητα, έχουμε αυξημένη θερμοκρασία στον θάλαμο καύσης. Το lpg δεν αυταναφλέγεται εύκολα λόγω των αυξημένων οκτανίων του, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τρύπια πιστόνια. Την πληρώνουν όμως οι βαλβίδες.

Το πρόβλημα των βαλβίδων είναι η αυξημένη θερμοκρασία και όχι η λίπανση.

Οι βαλβίδες λυπαίνονται από λάδι κινητήρα. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης αντλίας λαδιού στους κινητήρες, που ανεβάζει το λάδι στην κεφαλή

Οι βαλβίδες ψύχονται στο κάτω μέρος τους τόσο από την επαφή τους με την έδρα όσο και από το στέλεχος, που απάγει θερμότητα. Το στέλεχος στο άνω μέρος του ψύχεται από το λάδι και έμμεσα από το ψυκτικό υγρό καθώς και από την αποβολή θερμότητας από τα τοιχώματα του κινητήρα στον αέρα που την περιβάλλει.

Τα διάφορα λάδια λαδιέρας ποιά θέση έχουν στην όλη διαδικασία;;; Και φυσικά αναφέρομαι στην ψύξη των βαλβίδων και όχι στην λίπανση.

Επίσης, έχω διαβάσει ότι, το φαινόμενο πρόωρης φθοράς των βαλβίδων έχει εμφανισθεί και σε μοτέρ με λαδιέρα. Οπότε, πόσο αποτελεσματική είναι η λαδιέρα, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ συγκεκριμένο προϊόν με ειδική αποστολή;;; Ο λαδάς μου εγκυάται ότι, αν εγκαταστήσω το προϊόν του θα σώσω τον κινητήρα μου;; ΟΧΙ.

Φοράω landirenzo omegas. Το σύστημα ΔΕΝ έχει λαδιέρα από τον κατασκευαστή. Υπάρχει σύστημα με λαδιέρα από τον κατασκευαστή του συστήματος;;;

Γιατί το λάδι της λαδιέρας δεν παράγεται από εταιρίες με κύρος όπως π.χ. η shell; ή μήπως κάνω λάθος;;;

Ζητώ την κατανόησή σας για το μεγάλο post, αλλά όλοι εμείς που στραφήκαμε προς κάποια εναλλακτική λύση κίνησης, πρέπει να διαχωρίσουμε τους σωστούς επαγγελματίες του χώρου και τα σωστά προϊόντα από τους επιτήδιους και τα ματζούνια. Ίσως και να κάνω λάθος αλλά δεν είμαι απόλυτος για αυτά που γράφω, διότι δεν είμαι ειδικός και ζητώ προκαταβολικά την συμπάθεια όσων εμπορεύονται προϊόντα λίπανσης.
MK20G250AIR2

Δημοσιευσεις: 38

Δημοσίευσηαπό GEORGE2 » Τετ 18 Απρ, 2012 01:27

MK20G250AIR2 έγραψε:Πιστεύω ότι το θέμα της λίπανσης των βαλβίδων σε έναν κινητήρα που μετατρέπεται σε lpg είναι το πλέον αμφιλεγόμενο. Κάνοντας περιήγηση στο διαδίκτυο έχω διαβάσει διάφορες απόψεις ειδικών και μη, καθώς και επιτήδιων. Εγώ ΔΕΝ είμαι μηχανικός, αλλά δεν έχω πεισθεί για την αποτελεσματικότητα των διάφορων θαυματουργών υγρών που πωλούνται, μαζί με τις αντίστοιχες συσκευές που εγκαθιστούμε, όσοι εγκαθιστούμε, στα αυτοκίνητά μας.
Παρότι έχουν εκφρασθεί χιλιάδες απόψεις γύρω από το θέμα, θέλω να πω και εγώ τις δικές μου.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι, κατά την καύση του lpg σε συνδυασμό με την έλλειψη του παράγοντα εξάτμισης των σταγονιδίων βενζίνης στον θάλαμο καύσης, διαδικασία που απάγει θερμότητα, έχουμε αυξημένη θερμοκρασία στον θάλαμο καύσης. Το lpg δεν αυταναφλέγεται εύκολα λόγω των αυξημένων οκτανίων του, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τρύπια πιστόνια. Την πληρώνουν όμως οι βαλβίδες.

Το πρόβλημα των βαλβίδων είναι η αυξημένη θερμοκρασία και όχι η λίπανση.

Οι βαλβίδες λυπαίνονται από λάδι κινητήρα. Αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης αντλίας λαδιού στους κινητήρες, που ανεβάζει το λάδι στην κεφαλή

Οι βαλβίδες ψύχονται στο κάτω μέρος τους τόσο από την επαφή τους με την έδρα όσο και από το στέλεχος, που απάγει θερμότητα. Το στέλεχος στο άνω μέρος του ψύχεται από το λάδι και έμμεσα από το ψυκτικό υγρό καθώς και από την αποβολή θερμότητας από τα τοιχώματα του κινητήρα στον αέρα που την περιβάλλει.

Τα διάφορα λάδια λαδιέρας ποιά θέση έχουν στην όλη διαδικασία;;; Και φυσικά αναφέρομαι στην ψύξη των βαλβίδων και όχι στην λίπανση.

Επίσης, έχω διαβάσει ότι, το φαινόμενο πρόωρης φθοράς των βαλβίδων έχει εμφανισθεί και σε μοτέρ με λαδιέρα. Οπότε, πόσο αποτελεσματική είναι η λαδιέρα, δεδομένου ότι πρόκειται για πολύ συγκεκριμένο προϊόν με ειδική αποστολή;;; Ο λαδάς μου εγκυάται ότι, αν εγκαταστήσω το προϊόν του θα σώσω τον κινητήρα μου;; ΟΧΙ.

Φοράω landirenzo omegas. Το σύστημα ΔΕΝ έχει λαδιέρα από τον κατασκευαστή. Υπάρχει σύστημα με λαδιέρα από τον κατασκευαστή του συστήματος;;;

Γιατί το λάδι της λαδιέρας δεν παράγεται από εταιρίες με κύρος όπως π.χ. η shell; ή μήπως κάνω λάθος;;;

Ζητώ την κατανόησή σας για το μεγάλο post, αλλά όλοι εμείς που στραφήκαμε προς κάποια εναλλακτική λύση κίνησης, πρέπει να διαχωρίσουμε τους σωστούς επαγγελματίες του χώρου και τα σωστά προϊόντα από τους επιτήδιους και τα ματζούνια. Ίσως και να κάνω λάθος αλλά δεν είμαι απόλυτος για αυτά που γράφω, διότι δεν είμαι ειδικός και ζητώ προκαταβολικά την συμπάθεια όσων εμπορεύονται προϊόντα λίπανσης.

1) λοιπον φιλε ας ξεκινησουμε απο τη σημαντικοτερη αιτια να παθουμε ζημια, που ειναι τα φτωχα μιγματα.
αν λοιπον εχουμε ενα κινητηρα που λειτουργει με φτωχο μιγμα ειναι 100% σιγουρο πως θα παθει ζημια,
ακομη κι αν εχει ηλεκτρονικη λαδιερα με μοναδα ελεγχου.

2)το λαδι της λαδιερας δεν το βαζουμε για λιπανση, και ουτε οι βαλβιδες λιπαινονται απο το λαδι του κινητηρα.
το λαδι που αποκαλεις ειναι ενας υδρογονανθρακας ο οποιος με την καυση του μειωνει
τη θερμοκρασια των καυσαεριων και ετσι μειωνονται και οι πιθανοτητες να γινει ζημια.
παντως εγω πιστευω πως αν γινει μια καλη εγκατασταση ακομη και χωρις λαδιερα, οι πιθανοτητες για ζημια περιοριζονται εως και μηδενιζονται, αυτο ομως ειναι πολυ δυσκολο, εως αδυνατο να το γνωριζει καποιος, γιατι καθε κατασκευαστης χρησιμοποιει υλικα διαφορετικων κραματων και αντοχων, γι αυτο λοιπον προτεινεται η λαδιερα η αλλα αντιστοιχα προιοντα.

3) ο λαδας που ζητας να σου εγγυηθει ειναι αδυνατο να το κανει για πολλους λογους, μερικοι ειναι, ποιοτητα εγκαταστασης, τυπος βαλβιδων, τροπος χρησης το κινητηρα (συχνα λειτουργια στα ακρα) ποιοτητα καυσιμου, ρυθμιση της συσκευης του υλικου μειωσης θερμοκρασιας. τροπος τοποθετησης της συσκευης κ.α.

4) η opel τοποθετει εργοστασιακα στα αυτοκινητα της το συστημα που εχεις και εσυ (landirenzo)
προτεινει ομως να μπαινει στα ρεζερβουαρ αεριου και βεζινης tunap καθε 10000 χλμ.

5) εχεις απολυτο δικιο πως το θεμα ειναι θολο, δε μπορω να σου περιγραψω ποσο ψαξιμο εχω κανει με ποσους καθηγητες και τεχνικους εχω μιλησει και δεν καταφερα να εχω μια σαφη εικονα του θεματος.
Άβαταρ μέλους
GEORGE2

Δημοσιευσεις: 86

Δημοσίευσηαπό MK20G250AIR2 » Τετ 18 Απρ, 2012 02:14

Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως ειναι δυνατόν να μειώνεται η θερμοκρασία των καυσαερίων με την πρόσθετη καύση επιπλέον υδρογονάνθρακα.
Επιπλέον, θα ήθελα να γνωρίζω αν κάποια εταιρία, όπως ladirenzo, lovato, brc κλπ έχει λαδιέρα δική της, με την φίρμα της που να περιλαμβάνεται στο σχέδιο του συστήματος και όχι αν κάποια αντιπροσωπεία προσθέτει λαδιέρα σε κάποιο ladirenzo, lovato, brc κλπ.
MK20G250AIR2

Δημοσίευσηαπό Qgas » Τετ 18 Απρ, 2012 10:06

MK20G250AIR2 έγραψε:Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως ειναι δυνατόν να μειώνεται η θερμοκρασία των καυσαερίων με την πρόσθετη καύση επιπλέον υδρογονάνθρακα.
Επιπλέον, θα ήθελα να γνωρίζω αν κάποια εταιρία, όπως ladirenzo, lovato, brc κλπ έχει λαδιέρα δική της, με την φίρμα της που να περιλαμβάνεται στο σχέδιο του συστήματος και όχι αν κάποια αντιπροσωπεία προσθέτει λαδιέρα σε κάποιο ladirenzo, lovato, brc κλπ.

Το μοναδικό σύστημα λιπανσης που θα βρεις είναι το ηλεκτρονικό valve care της Prins που ειναι με δικη του αντλία και διακλαδωτες πριν τη εισαγωγη ώστε να λιπαινει ξεχωριστά κάθε κυλινδρο μαζι με το υγραεριο όπως επίσης η διαχείριση του γίνετε απο τον εγκέφαλο του υγραεριου...
QGAS LPG CENTER ATHENS
http://www.qgas.gr
210 9420594
Αμφιθεας και Ορφέως 45 Παλαιό Φάληρο
Άβαταρ μέλους
Qgas
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2696

Δημοσίευσηαπό GEORGE2 » Τετ 18 Απρ, 2012 10:13

MK20G250AIR2 έγραψε:Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως ειναι δυνατόν να μειώνεται η θερμοκρασία των καυσαερίων με την πρόσθετη καύση επιπλέον υδρογονάνθρακα.

φιλε κι εγω δε γνωριζω ακριβως τον τροπο που επιτυνχανεται η μειωση της θερμοκρασιας, μου το εχουν πει στα σεμιναρια
χωρις περισσοτερες λεπτομεριες, παρ οτι ρωτησα. οταν εχω χρονο θα το ψαξω.

ισως καποιος αλλος μπορει να μας απαντησει αν και πως γινεται
.
τα παρακατω τα εχω κανει αντιγραφη και επικολιση.

1)Το ValveCare έχει αναπτυχθεί από το Auto Gas Components NV Σε στενή συνεργασία
με Prins Autogassystems

Η εταιρία prins για το λόγο του αληθές προχώρησε σε τεστ λίπανσης
βαλβίδων προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθός της φθοράς τους.
Τοποθέτησε έναν κινητήρα με διασκευή σε υγραέριο σε δυναμόμετρο
πάγκου.
Παράλληλα τοποθέτησε σύστημα λίπανσης στον 2 και 3 κύλινδρο ενώ ο
Τεστ Λίπανσης Βαλβίδων
1 και 4 ήταν χωρίς σύστημα.
Ο κινητήρας λειτούργησε για διάστημα 60 λεπτών σε διάφορα φορτία
και στροφές .( οσο θερμενοταν ο κινητηρας ανεβαζαν στροφες μεχρι τα ορια των 7000 στροφων)
Παρακάτω παραθέτουμε τα αποτελέσματα του τεστ.

Παρατηρούμε μία αυξημένη φθορά στις βαλβίδες των κυλίνδρων (1 , 4) όπου
δεν υπήρχε λίπανση. Πράγμα που θα μας οδηγήσει στο ρεκτιφιέ για επισκευή
κεφαλής, που σημαίνει χάσιμο χρόνου και χρήματος.
• Αντίθετα στις βαλβίδες όπου υπήρχε λίπανση (κύλινδροι 2 , 3 ) παρατηρούμε
υψηλή προστασία .
Συμπέρασμα
• Άρα η χρήση λιπαντικού είναι επιβεβλημένη .
• Συνιστάται σε όλους τους ατμοσφαιρικούς κινητήρες έμμεσου ψεκασμού
βενζίνης, είτε χρησιμοποιούν σύστημα υγραεριοκίνησης υγρής ή αέριας μορφής.

2) TUNAP Σύστημα Ενεργών Συστατικών LPG
Το έτος 2006 ξεκίνησε η συνεργασία της Adam Opel GmbH, της Landi Renzo και
της TUNAP για την ανάπτυξη των ενεργών συστατικών του συστήματος υγραερίου.
Αυτά τα ενεργά συστατικά του LPG πέτυχαν σημαντική μείωση της φθοράς στις
βαλβίδες.
Αυτό επιτεύχθηκε με εκτεταμένες δοκιμές κινητήρων στις εγκαταστάσεις της
εταιρείας Irmscher με συστήματα LPG της LANDIRENZO.
Έτσι ξεκίνησε η ιστορία μιας άνευ προηγουμένου συνεργασίας των τεσσάρων
διεθνώς επιτυχημένων εταιρειών. Η Opel προσφέρει την υψηλή ποιότητα των
οχημάτων, η LANDIRENZO το επιτυχημένο σύστημα LPG, η TUNAP την προστασία
κατά της φθοράς των βαλβίδων και η Irmscher την επαγγελματική εγκατάσταση
και τις πωλήσεις.

τα συμπερασματα δικα σου.
Άβαταρ μέλους
GEORGE2

Δημοσιευσεις: 86

Δημοσίευσηαπό BOURTZI » Τετ 18 Απρ, 2012 17:54

Καλο το τεστ με το λιπαντικο, επρεπε ομως αν ηθελαν να ειναι αμεροληπτοι να βαλουν τους κυλινδρους αναποδα.
Ο 1 κυλινδρος ειναι αυτος που εμφανιζει το προβλημα πρωτος,αρα θα επρεπε να εχουν λιπανση στον 1 κ 4 αφηνοντας τους αλλους χωρις, για να παρουν ενα σοβαρο δειγμα.
Accelerating engine science
Άβαταρ μέλους
BOURTZI
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 302

Δημοσίευσηαπό dim63 » Πέμ 19 Απρ, 2012 14:45

αν σε διαστημα ΜΙΑΣ ωρας βγηκαν φθορες μετρησιμες στις βαλβιδες τοτε σε ολους εμας που δεν εχουμε λαδοξυδο θα πρεπει να μας ειχαν πεσει μεσα στον κυλινδρο :-? :-? :-?

εμενα παντως ακομα δουλευει (λογο μεγαλου φορτου εργασιας εδω και 6μηνες)ασχετα αν τα χλμ ειναι μονο 12000 :thumbup:

απλα πιστευω οτι οι εταιρειες μετα την πωληση του κιτ δεν μπορουν να μας παρουν αλλα € οποτε να τα λαδοξυδα ηλεκτρονικα η οχι

αν ανοιξουμε λιγο το θεμα, στα high end ηχητικα οταν ο πελατης ακουμπαγε 10-20-30 χιλιρικα για ενυσχητικα και πολλαπλασια για πηγες και ηχεια τα εσοδα των εταιρειων τελειωναν εκει,ΟΠΟΤΕ να τα απο αλλο συμπαν καλωδια και βισματα με 4ψηφιες τιμες ΟΠΟΤΕ νεα εσοδα και παει λεγωντας............... :ymapplause: :ymapplause: :ymapplause:

ναμαστε καλα ολοι
Mazda tribute 2.3 bigas-geartech αεριου χωρις λαδια-ξυδια
dim63

Δημοσιευσεις: 279

Δημοσίευσηαπό MK20G250AIR2 » Παρ 20 Απρ, 2012 12:08

Πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά ;;;
Είναι για ενημέρωση ή για παραπλάνηση του πελάτη;;
Είναι για ψάρεμα πελατών;;;
Κατ' αρχήν, τα διάφορα τεστ εταιριών που πουλάνε προϊόντα, πρέπει να πετιούνται στο καλάθι των αρχήστων πριν διαβαστούν.
Μετά υπάρχουν τα κατά παραγγελία τεστ δήθεν ανεξάρτητων φορέων που παραπλανούν πιό εύκολα γιατί δεν φαίνεται αυτός που παραγγέλνει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα της έρευνας.
Και τέλος υπάρχουν οι πραγματικές έρευνες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Είμαι και εγώ καχύποπτος, όπως ο dim63. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να οχυρώνεται κάποιος πίσω από ένα δίπλωμα μηχανικού και να γρονθοκοπεί την κοινή λογική. Αντίθετα πρέπει να τιμά αυτό το δίπλωμα.
Θέτω λοιπόν και πάλι το ερώτημα καλόπιστα και όχι εγωιστικά: Πως είναι δυνατόν να μειώνεται η φθορά των βαλβίδων που προκαλεί η αυξημένη θερμοκρασία καυσαερίων με την επιπλέον καύση πρόσθετου υδρογονάνθρακα;;;
Τέλος έχω βρεί διπλωματική εργασία του ΕΜΠ που πραγματεύεται το θέμα λίπανσης και ψύξης εμβολοφόρων ΜΕΚ και μπορώ να την στείλω με mail σε όποιον θέλει (150 σελίδες). Πουθενά δεν γράφει ότι η τετράχρονη μηχανή λυπαίνεται ή ψύχεται με προσθήκη λαδιού στον θάλαμο καύσης.Πιστεύω ότι τα απλά ερωτήματα πρέπει να απαντώνται το ίδιο απλά.
MK20G250AIR2

Δημοσίευσηαπό BOURTZI » Παρ 20 Απρ, 2012 14:41

Δυστυχως ολα αυτα εχουν μια βαση.
Εχει να κανει με τις επικαθισεις των υδρογονανθρακων στα μεταλλα,που λειτουργουν σαν λιπαντικη ουσια.Στο υγραεριο δεν δημιουργουνται επικαθισεις επι των μεταλλων αλλα μια κοκκινη σκονη στην ουσια(που δεν θυμαμαι πως λεγεται γιατι εχουν περασει και 20 χρονια)και λειτουργει σαν σμιριγλι.Αυτο που ενδιαφερει εμας ομως ειναι πως θα αποφυγουμε ολα αυτα.
Για να τα αποφυγουμε λοιπον πρεπει να εχουμε καυση στον σωστο χρονο, για το υγραεριο,οχι για την βενζινη,και να εχουμε πλουσιο το καυσιμο σε ολες τις στροφες.Επισης πρεπει να εχουμε ανετη εξοδο καυσαεριων αν ειναι δυνατον με ελευθερο καταλυτη απο 250 τρυπες και πανω και μεταλλικο.
Accelerating engine science
Άβαταρ μέλους
BOURTZI
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 302

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 17 επισκέπτες