Μόλις σήμερα έκλεισε η αυλαία για την πρώτη έκθεση υγραεριοκίνησης που έλαβε μέρος στην παραλία της Θεσ/νικης. Τα περίπτερα αρκετά με πἀρα πολλούς εγκαταστάτες απο τη Θεσ.νικη κ τις γύρο περιοχές και οι μάρκες των συστημάτων υγραεριοκίνησης ακόμα περισσότερες!! Από vialle και prince μεχρι atiker,landi renzo και Α.Ε.Β.
Εν τω μεταξύ δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση-διαφήμιση για την συγκεκριμένη έκθεση και ευτυχώς περνούσα τυχαία απο κει για καλή μου τύχη κ την πρόλαβα και θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες εντυπώσεις. Γενικότερα εμφανιζόμουν ως ανυποψίαστος και άσχετος με το θέμα κ ρωτούσα και κουβέντιαζα με τους εγκαταστάτες, διάφορα πράγματα γενικά για την υγραεριοκίνηση καθώς κ πιο συγκεκριμένα για τη μετατροπή ενα ford focus 1,6 115hp του 07΄του αδερφού μου.
Πρώτη στάση περίπτερο vialle που το είχε ο επίσημος διανομέας της vialle ο οποίος δεν είχε συνεργείο για μετατροπές αλλά έκανε διακίνηση των συστημάτων στους διάφορους εγκαταστάτες. των ρώτησα διαφορά lpi-lpfi μου πε το lpfi ειναι οτι πιο τελευταίο-σύγχρονο κυκλοφορεί κόστος 2000! Συνέχεια πέρασα απο διάφορα περίπτερα εγκαταστατών που έβαζαν 1,2 ,3 και 4! συστήματα 4ης γενιάς Το brc δουλεύουν αρκετοί κ το κοστολογούν πιο ακριβά απο τα υπόλοιπα τις 4ης απ ότι παρατήρησα(εξαίρεση αποτελεί η prins που ειναι ακομη πιο ακριβή ).. Οι τιμές διέφεραν 1200-1300 ευρώ brc, 1200 Lovato κλπ μέχρι κ 900ευρω! AEB με φπα όλα αυτά.
To φπα (πονεμένη ιστορία) μου το αναφέραν αρκετοί εκ των υστέρων κ ένας μου λέει έλα μωρέ μπορεί να το παρακάμψουμε το φπα! Γιαυτό όσοι κάνετε έρευνα αγοράς πάντα να ζητάτε να σας διευκρινίζουν αν είναι με ή χωρίς φπα!!!
Στο περίπτερο του Φαρμάκη έμεινα αρκετή ώρα κάνοντας κουβέντα με 2 παιδιά ο ένας εγκαταστατης-αντιπρόσωπος του Φαρμακη στη Θεσ/νικη κ ο αλλος βοηθός του φαρμακη στα Γιάννενα. Δεν έμεινα ικανοποιημένος απο τις απαντήσεις που μου δίναν... καταρχάς μου είπαν οτι υγρο ψεκασμό θα φέρουν τον Σεπτέμβρη αλλά μου λενε οτι δεν σημαίνει οτι αν σου βάλουμε 5ης γενιας θα πηγαινει καλυτερα το αμαξι σε σχεση με το 4ης. Καταρχας το 4ης εχει 20 χρονια κ εχει φτάσει στο απογειο της βελτίωσης του. Επίσης στην ερώτηση μου αν ο θάλαμος καυσης διατηρείται σε χαμηλότερη θερμόκρασία με τα 5ης γενιας, μου απάντησαν αρνητικά καθώς λέει κ στη 5η γενιας το αέριο καίγεται στους ιδιους βαθμούς κ παράγει την ιδια θερμότητα απλά αεριοποιειται στην εισαγωγή... Γενικότερα παίνευαν πολυ το σύστημα τους οτι ο πνεύμονας είναι μεγάλος κ φτιαγμένος απο πολυ καλα υλικά ειναι ότι καλυτερο κυκλοφορεί κλπ κλπ.. η τιμη.....1300+φπα + κόστος λαδιέρας! Μου είπε για το υγραέριο οτι τωρα το καλοκαίρι η αναλογία ειναι 90 10 γιατι είμαστε πολυ ζεστή χώρα και οτι το βουτάνιο με το προπάνιο δεν έχουν καμία διαφορά στην απόδοση! Τον ρώτησα κ για το υγραέριο που το πουλάει πιο φθηνά.. μου λεει προμηθευόμαστε απο τα διυλιστήρια Θεσ/νικης (ΕΠ) όπως κ όλοι στην Β. Ελλάδα!
Στο διπλανό περίπτερο εγκαταστάτης της Atiker μου λεει φτιάχνουμε απο την βίδα μεχρι τη δεξαμενη που θα βαλεις στην εγκατασταση του αυτοκινήτου. Είναι κορυφαία κ πολλές άλλες εταιρίες προμηθεύονται εξαρτήματα απ αυτή, τα βαφτίζουν κ τα πουλάν σαν δικά τους !! Ενδιαφέρον ήταν αυτο που μου πε οτι με εξτρα κόστος 200ευρω +το λαδακι της williams κάθε χρόνο μου δίνει 15 χρόνια γραπτή εγγύηση κινητήρα απο την αντιπροσωπία (όχι γραμμένη μεσω κάποια ασφάλειας). 15 χρόνια απο την κατασκευή του αυτοκίνητου βέβαια κ ανεξάρτητα απο το κόστος ζημιάς του κινητήρα μου πε! Τιμή δεν μου δωσε απλά μου λεει περνα απο το συνεργείο να σε κεράσω καφεδάκι κ να βγάλουμε ενα κοστολόγιο..
Πέρασα κ απο τον αντιπρόσωπο της icom που εδρεύει στο Δερβένι δεν ειπαμε πολλά πολλά ο οποίος δε, υποστήριξε οτι με 5ης γενιάς αυξάνεται η ιπποδύναμη του αυτοκινήτου και τιμή φυσικά 2000! Συνέχεια Ρομπόπουλος με την tartarini οπου μου φάνηκε αρκετά αξιόπιστος κ σοβαρός ο οποίος μου δώσε καλή τιμή έκθεσης 1100 . Πέρασα κ απο πολλούς άλλους εγκαταστάτες οι οποιοι με διαφορα τεχνάσματα ηθελαν να σε ψαρέψουν να σε κάνουν πελάτη χωρις να ξέρουν που παν τα 4!
Στην ερώτηση μου που έκανα σε πολλούς για την λαδίέρα, όλοι ήταν θετικοί !Ένας εγκαταστάτης μου λέει λαδιέρα χρειάζονται τα Γιαπωνέζικα κ τα ford! Ωραία του λέω, Το Volvo s40 χρειάζεται; ΟΧΙ μου λέει! Γιατι οχι του λέω αφού εχει κινητήρα FORD ! Ε μα μου άρχισε να μου τα γυρνάει κ ειναι στην ευχέρεια του πελάτι αν θελει να βάλουμε και ... καλό κάνει κακό δεν κάνει! Την γνωστή καραμέλα που μου την πέταξαν ΟΛΟΙ όσους ρώτησα!! Μα τους λέω μήπως κάνει κακό στην καταλύτη μήπως δεν χρειάζεται τελικά μηπως μηπως.. ανένδοτοι μερικοι οτι ειναι απαραίτητη ειδικά στα Γιαπωνέζικα!! Αρκετοί εγκαταστάτες είχαν διάφορες λαδιέρες αλλά πολυ έπαιζε κ το tunap !
Στην ερώτηση μου σχεδόν σε όλους τους εγκαταστάτες για το αν αυξηθεί η τιμή του υγραερίου..Όλοι με διάφορους μορφασμούς μου απαντούσαν σε έντονο ύφος: ΟΧΙ δεν θα αυξηθεί, μην μπερδεύεις το φυσικό αέριο με το υγρέριο, δεν θα αυξηθεί γιατι η κοινοτική οδηγία ισχύει μεχρι το 2018 κ αν αυξήσουμε το υγραέριο οι Ευρωπαίοι θα μας ρίξουν καμπάνες, όχι δεν θα αυξηθεί επειδή το υγραέριο πάντα είναι στην μισή τιμη στη βενζίνης ! κλπ κλπ
Και αναρωτιέμαι εγω τώρα, όντως δεν ξέρουν οτι θα αυξηθεί ο φόρος του υγραερίου ή το κάνουν για να συνεχίσει ο κόσμος να βάζει υγρέριο;;
Στην έκθεση επίσης κ κάποιοι εγκαταστάτες εκτός απο υγραέριο ασχολούνταν κ με υδρογόνο! κοστος υδρογόνου απο 700 μεχρι 3 -4 χιλιάρικα...
Επίσης υπήρχει περίπτερο με κιτ επισκευής της slime καθως κ ενα αλλο με ειδικά λάδια λίπανσης κινητήρα που καίει υγραέριο (ούτε καν έδωσα σημασία )
Δεν θέλω άλλο να σας ζαλίσω κ ν σας κουράσω, τα συμπεράσματα δικά σας, εγώ πάντως γέλασα αρκετά κ το διασκέδασα με τα όσα είδα κ άκουσα με την ασχετοσύνη πολλών καθώς κ με την γενικότερη σύγχυση και παραπληροφόρηση που επικρατούσε!!