Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Αλλαγή με μπουζι για LPG

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Αλλαγή με μπουζι για LPG

Δημοσίευσηαπό gkazakias » Παρ 19 Αύγ, 2016 00:37

Το βιβλιο λέει για αυτά τα 30.000 μίλια τι μπουζί θέλει? Αποκλείεται να λέει απλα νικελίου.
Το οτι βγήκαν απο ενα σύγχρονο αμάξι που καίει αέριο καθαρα δεν μας δείχνει το μέγεθος της φθοράς τους. Αλίμονο και έβγαιναν βρωμικα! Η φθορά τους όπως θα πω για δεύτερη φορά είναι στο ηλεκτρόδιο που φαγωνεται, αυξάνεται το διάκενο και στρεσαρεις πολλαπλασιαστές και όλο το κύκλωμα υψηλής τάσης.
Για να σου φύγει η απορία μετρα με ενα φιλερ ποσο διάκενο έχουν μετα απο 50.000χλμ, απο 1.1mm που είχαν καινούρια.
Μπουζί πανω απο 30.000 χλμ μονο ιριδίου ή ιριδίου πλατίνας για να λειτουργούν όλα ευρυθμα και όχι στα όρια της αντοχής τους.
gkazakias

Δημοσιευσεις: 1513

Δημοσίευσηαπό sso » Παρ 19 Αύγ, 2016 09:39

Καλημέρα. Στο manual που κατέβασα από το Link δεν αναφέρει τι μπουζί είναι.
Spark Plugs
Replace at specified intervals. Install new plugs of the same type as originally
equipped. A qualified technician should perform this operation

Στο Βιβλίο του αυτ/του λέει:
DENSO: K16R-U11 Διάκενο 1,1
BOSCH: FR8KCU Διάκενο 1

Θα βρω ένα φίλλερ και θα μετρήσω το διάκενο.
Toyota Corolla 1.4 VVTI
Bigas
sso

Δημοσιευσεις: 331

Δημοσίευσηαπό sso » Παρ 19 Αύγ, 2016 16:20

Τελικά μάλλον έχει γίνει μπέρδεμα!!!
Από το site της toyota που κατέβασα το manual κατέβασα και ένα άλλο pdf για τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Εκεί λοιπόν μιλάει για κινητήρες 1ZZ & 2ZZ. Ο δικός μου είναι 4ZZ.

Στν επιλογή μοντέλου αυτ/του έχει μόνο μοντέλο (Corollla) και ετος (2005), χωρίς περαιτ'ερω εξειδίκευση, οπότε υπέθεσα ότι αυτό που κατέβασα αφορά το αυτ/το μου. Αλλά μάλλον δεν είναι έτσι αφού δεν αναφέρεται καθόλου ο δικός μου κινητήρας (4ΖΖ).

Για τους κινητήρες 1ΖΖ & 2ΖΖ δίνει τα πιο κάτω μπουζί:

Spark plug type:
1ZZ- FE engine
DENSO SK16R11
NGK IFR5A11
2ZZ- GE engine
DENSO SK20R11
NGK IFR6A11
Spark plug gap, mm(in.):
1.1 (0.043)

που μάλλον αυτά είναι ιριδίου!!!

Στο Autodata αναφέρεται ακριβώς ο κινητήρας μου
Συνημμένα
autodata.jpg
autodata.jpg (33.75 KiB) 4809 προβολές
Toyota Corolla 1.4 VVTI
Bigas
sso

Δημοσίευσηαπό sso » Σάβ 20 Αύγ, 2016 20:13

gkazakias έγραψε:...
Για να σου φύγει η απορία μετρα με ενα φιλερ ποσο διάκενο έχουν μετα απο 50.000χλμ, απο 1.1mm που είχαν καινούρια.
Μπουζί πανω απο 30.000 χλμ μονο ιριδίου ή ιριδίου πλατίνας για να λειτουργούν όλα ευρυθμα και όχι στα όρια της αντοχής τους.

Σήμερα άλλαξα τα μπουζί. 'Εβαλα τα ίδια, αφού αυτά που είχα έβγαλαν 50,000 χιλ. με υγραέριο χωρίς πρόβλημα. Και το απίστευτο είναι ότι το διάκενο ήταν το ίδιο. δεν είχε "φύγει" καθόλου. Τώρα βέβαια δεν θα τα ξαναφήσω να πάνε τόσα χιλιόμετρα. Το πολύ κάθε 30,000 χιλ. θα ελέγχω βαλβίδες και θα αλλάζω και μπουζί.
Συνημμένα
IMG_20160820_153550.jpg
IMG_20160820_153550.jpg (43.07 KiB) 4763 προβολές
Toyota Corolla 1.4 VVTI
Bigas
sso

Δημοσίευσηαπό sso » Κυρ 11 Σεπ, 2016 10:08

gkazakias έγραψε:...
Για να σου φύγει η απορία μετρα με ενα φιλερ ποσο διάκενο έχουν μετα απο 50.000χλμ, απο 1.1mm που είχαν καινούρια...

Λοιπόν μέτρησα το διάκενο στα παλιά μπουζί που αντεκατέστησα και το διάκενο από 1,1 που είναι στα καινούργια το βρήκα 1,0 !!!
Λογικά θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο από 1,1 μετά από 50,000 χιλ. Έτσι δεν είναι;
Η μόνη εξήγηση που μπορώ σκεφτώ είναι ο μάστορας που τα έβαλε να είχε μειώσει το διάκενο.
Toyota Corolla 1.4 VVTI
Bigas
sso

Δημοσίευσηαπό hamurabi » Κυρ 18 Σεπ, 2016 14:02

Σε audi a3 1.8tfsi με Vialle lpdi αξίζει να.βαλω μπουζί για lpg ή να βάζω τα μαμά;
hamurabi

Δημοσιευσεις: 129

Δημοσίευσηαπό anton » Δευτ 19 Σεπ, 2016 20:22

παντως η NGK προτεινει να βαλεις τα laser line lpg αντι τα σκετα ιριδιου.
Επειδη λεει η εταιρια δουλευουν τα μπουζι σε 200 βαθμους μεγαλυτερη θερμοκρασια λογω του lpg.

και εγω θα τα βαλω σε 17,000
οι περισσοτεροι ειδαν διαφορα προς το καλυτερο ή καθολου διαφορα. Να χειροτερευσει δεν εγινε σε κανεναν!
Αμα βαλεις πες μας σε εσενα πως πηγε, που το λογικο θα ειναι καλυτερα
συστημα Vialle LiquidSi χωρις πνευμονα, υγρος ψεκασμος LPG και μικροψεκασμοι βενζινης
Άβαταρ μέλους
anton

Δημοσιευσεις: 150

Δημοσίευσηαπό referravag » Τρί 20 Σεπ, 2016 02:26

Καλησπέρα παιδιά.

Θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τα μπουζί... Την τελευταία φορά που τα αλλάξαμε το Πάσχα, είχαν πάνω τους αρκετό λάδι (υγρό όχι καμένο) και με προβλημάτισε... Ο μηχανικός μας είπε αν είναι την επόμενη φορά να παραγγείλουμε καινούρια φλάτζα για το καπάκι των βαλβίδων και θα διορθωθεί. Παίζει να φταίει όντως αυτή η φλάτζα γιατί μου φαίνεται λίγο άσχετη... Τα μπουζί λάδι είχαν στην ακίδα τους στο εσωτερικό μέρος αυτό που αντικρίζει τον κύλινδρο, όχι από την εξωτερική που κουμπώνει ο πολλαπλασιαστής επάνω τους... Διαρροή λαδιού επίσης δεν υπάρχει κάπου γύρω από το καπάκι των βαλβίδων... Αν είναι όντως θέμα αυτής της φλάτζας να την αλλάξουμε δεν το συζητώ...

Μήπως να κοιτούσαμε και τίποτε άλλο; Απλά είναι κρίμα γιατί κάθε 10.000χλμ-15.000χλμ περίπου θέλει καινούρια μπουζί εξ' αιτίας του λαδιού που μαζεύουν... Μπορούν να καθαριστούν με κάποιον τρόπο ή δεν είναι ασφαλές;; Τι άλλο θα μπορούσαμε να δούμε; Μήπως να ρίχναμε κάποιο πρόσθετο λαδιού που βελτιώνει την κατανάλωση του λαδιού και αναζοωγωνεί τσιμούχες, φλάτζες και O-Rings; Κάτι τέτοιο εννοώ: http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsf Είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα ο πατέρας μου στο Mondeo που είχε στην Γερμανία κατόπιν παρότρυνσης του μηχανικού του εκεί (Έλληνας) ένα τέτοιο πρόσθετο της Liqui Moly (δεν θυμάμαι αν ήταν το ίδιο με αυτό στο Link) και είχε δει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση λαδιού... Τι λέτε; Να δοκιμάσουμε; Θεωρητικά είμαστε μέσα στα όρια ανοχής που δίνει για κάψιμο 1L/1000χλμ καθώς ο μέσος όρος της κατανάλωσης συνοψίζεται στα 400ml/1000χλμ περίπου. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούσαμε ένα τέτοιο πρόσθετο;;

Καμιά άλλη ιδέα; Γενικά αυτοί οι κινητήρες καίνε αρκετό λάδι από κατασκευής τους... Έχω δει και άλλες περιπτώσεις που καίνε τα διπλά από το δικό μας...
Peugeot 207 1.4 VTi
Citroën C4 1.4
KIT: BRC P&D MY10
Petrol Rst: LPGTECH EmuTECH Pb-Level-02
referravag

Δημοσιευσεις: 441

Δημοσίευσηαπό labros » Τρί 20 Σεπ, 2016 11:01

referravag έγραψε:Καλησπέρα παιδιά.

Θέλω να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τα μπουζί... Την τελευταία φορά που τα αλλάξαμε το Πάσχα, είχαν πάνω τους αρκετό λάδι (υγρό όχι καμένο) και με προβλημάτισε... Ο μηχανικός μας είπε αν είναι την επόμενη φορά να παραγγείλουμε καινούρια φλάτζα για το καπάκι των βαλβίδων και θα διορθωθεί. Παίζει να φταίει όντως αυτή η φλάτζα γιατί μου φαίνεται λίγο άσχετη... Τα μπουζί λάδι είχαν στην ακίδα τους στο εσωτερικό μέρος αυτό που αντικρίζει τον κύλινδρο, όχι από την εξωτερική που κουμπώνει ο πολλαπλασιαστής επάνω τους... Διαρροή λαδιού επίσης δεν υπάρχει κάπου γύρω από το καπάκι των βαλβίδων... Αν είναι όντως θέμα αυτής της φλάτζας να την αλλάξουμε δεν το συζητώ...

Μήπως να κοιτούσαμε και τίποτε άλλο; Απλά είναι κρίμα γιατί κάθε 10.000χλμ-15.000χλμ περίπου θέλει καινούρια μπουζί εξ' αιτίας του λαδιού που μαζεύουν... Μπορούν να καθαριστούν με κάποιον τρόπο ή δεν είναι ασφαλές;; Τι άλλο θα μπορούσαμε να δούμε; Μήπως να ρίχναμε κάποιο πρόσθετο λαδιού που βελτιώνει την κατανάλωση του λαδιού και αναζοωγωνεί τσιμούχες, φλάτζες και O-Rings; Κάτι τέτοιο εννοώ: http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsf Είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα ο πατέρας μου στο Mondeo που είχε στην Γερμανία κατόπιν παρότρυνσης του μηχανικού του εκεί (Έλληνας) ένα τέτοιο πρόσθετο της Liqui Moly (δεν θυμάμαι αν ήταν το ίδιο με αυτό στο Link) και είχε δει μεγάλη διαφορά στην κατανάλωση λαδιού... Τι λέτε; Να δοκιμάσουμε; Θεωρητικά είμαστε μέσα στα όρια ανοχής που δίνει για κάψιμο 1L/1000χλμ καθώς ο μέσος όρος της κατανάλωσης συνοψίζεται στα 400ml/1000χλμ περίπου. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούσαμε ένα τέτοιο πρόσθετο;;

Καμιά άλλη ιδέα; Γενικά αυτοί οι κινητήρες καίνε αρκετό λάδι από κατασκευής τους... Έχω δει και άλλες περιπτώσεις που καίνε τα διπλά από το δικό μας...

Γνώμη μου είναι πως δεν είναι φλάτζα γιατί θα έβλεπες λάδι γύρω γύρω. Όσο για το πρόσθετο που λές όντως μειώνει την κατανάλωση λαδιού σε κινητήρες που καίνε λάδι λόγω φθοράς και όχι νομίζω σε αυτούς που δουλεύουν εξ αρχής με κατανάλωση λαδιού. Έχω διαβάσει όμως στη σύνθεσή του πως περιέχει μόλυβδο (αυτός κάνει την καλή δουλειά στα σημεία φθοράς). Δεν ξέρω τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τον καταλύτη και τα καυσαέρια αν εξακολουθείς να έχεις μια κατανάλωση λαδιού έστω και μικρότερη. Αν φοράς απλά μπουζί δεν είναι άσχημο διάστημα η αλλαγή στα 15000
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό sso » Τρί 20 Σεπ, 2016 14:09

Εγώ πάντως, όπως έγραψα και πιο πάνω, ξαναέβαλα τα απλά μπουζί αφού πρώτα έκλεισα το διάκενο από 1,1 σε 0,9
Τώρα βλέπω μια αισθητή μείωση στην κατανάλωση. Με βάση το Trip από 8,1 lit/100 km που ήταν, τώρα στα 1150 km που έχω κάνει με τα καινούργια μπουζί το Trip έχει σταθεροποιηθεί στα 7,4 lit/100 km.

Με μέτρηση στο τελευταίο φουλάρισμα μου έβγαλε 7,96 lit/100 km από περίπου 9 lit/100 km που είχα.

Όποιος θέλει να παρακολουθεί στατιστικά καταναλώσεων υπάρχει η εφαρμογή για android fuelio. Είναι απλά καταπληκτική!!!
Toyota Corolla 1.4 VVTI
Bigas
sso

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 24 επισκέπτες