Έχω ένα Fiat Punto 188 1.2 8v του 2005 μοντέλο και εδώ και ένα μήνα έχω τοποθετήσει κιτ υγραερίου O.M.V.L. από την Viagas στην Ιερά οδό. Το αμάξι πριν την τοποθέτηση δεν είχε κάποιο πρόβλημα.
Βάζω αστεράκι γιατί θα εξηγήσω παρακάτω.Μετά την τοποθέτηση, δεν μου κρατούσε ρελαντί με το υγραέριο. Ενώ άναβε με βενζίνη κανονικά και μέχρι να ζεσταθεί ήταν κανονικά, με το που γύρναγε στο υγραέριο, άρχιζαν να παίζουν οι στροφές από 800 μέχρι 300-400 όπου ήταν έτοιμο να σβήσει και γκάζωνε το αμάξι μόνο του μέχρι 1000 στροφές και μετά πάλι 300 και πάλι πάνω. Αυτό το κάνει μέχρι τελικά να σβήσει μετά από μερικά λεπτά.
Αφού το γύρισα πίσω, μου είπε ο εγκαταστάτης ότι το αμάξι έχει πρόβλημα και ότι έχει βγάλει αλάρμ άλλα επειδή δεν είχε το ειδικό λογισμικό για φιατ δεν ήξερε τι φταίει και ότι έπρεπε να πάω σε συνεργείο καθώς δεν έφταιγε το υγραέριο άλλα το αμάξι. Μετά από δούλεμα 2 μέρες με βενζίνη, είδα ότι το κάνει και στην βενζίνη αυτό αλλά σε πολύ μικρό βαθμό που δεν φτάνει να κουνήσει τη βελόνα των στροφών. Με τα πολλά και τα λίγα, πήγα συνεργείο, και είχε βγάλει σφάλμα το αμάξι στον αισθητήρα MAP. Αλλάζω το αισθητήρα μαπ (με ιμιτασιόν) και πάλι το ίδιο. Πάω στην Viagas, το ξαναρυθμίζουν, πάλι τα ίδια, μου λένε φταίει το αμάξι. Πάω στο συνεργείο ενός φίλου να δοκιμάσω να αλλάξω όλα τα ηλεκτρικά να δούμε τι φταίει. Αυτα που θα σας γράψω, τα άλλαξα ένα ένα και κάθε φορά έκανα δοκιμή για να δώ αν φτιάχνει τίποτα. Άλλαξα μπουζί, μπουζοκαλώδια, πολλαπλασιαστές, ολόκληρο το σώμα του γκαζιού (έχει πρεσσαριστούς τους αισθητήρες TPS καθώς και το στέπερ του αέρα για το ρελαντί, αισθητήρες λάμδα, MAP και μου το κάνει το ίδιο. Να σημειώσω ότι τα ανταλλακτικά ήταν όλλα μεταχειρισμένα, καθώς δεν γινόταν να βάλουμε καινούργια, οπότε έχω μια επιφύλαξη για όλα.
Αφού κάθισα και σκέφτηκα τι μπορεί να φταίει, πήγα και έβγαλα τη φύσα του αισθητήρα θέσης πεταλούδας, και το οδήγησα για 1 μέρα το αμάξι έτσι. Δεν έκανε κιχ. Μόλις το έβαλα πάλι, πάλι τα ίδια. Λέω θα φταίει ο αισθητήρας, κάθομαι με ένα πολύμετρο και μετράω τον αισθητήρα εν ώρα λειτουργίας και βλέπω ότι στέλνει κανονικό σήμα. Δηλαδή όσο πάταγα γκάζι, ανέβαινε έως 4,3V ομοιόμορφα. Το πρόβλημα επιδεινώνετε όταν έξω βρέχει και γενικά όταν έχει υγρασία. Είναι πολύ έντονο το πρωί και το βράδυ, και το μεσημέρι λιγότερο έντονο. Να σημειώσω ότι όταν κατεβαίνω καμια κατηφόρα και είμαι με νεκρά, η βελόνα των στροφών, παίζει απο 500 μέχρι 1000 στροφές μόνη της.πάνω κάτω όλη την ώρα. Δεν είναι σταθερή. Και μόλις σταματήσω, ή θα σταματήσει στις 800 που είναι το ρελαντί, η θα αρχίσει να τρέμει μέχρι να σβήσει. Επίσης θυμάμαι ότι εδώ και 5 χρόνια που έχω το αμάξι, μου το είχε κάνει 2-3 φορές συνολικά αυτό το τρέμουλο και στην βενζίνη το χειμώνα όταν έβρεχε πολύ.
Παραθέτω και ένα βίντεο με το τρέμουλο στο ρελαντί και θα ανεβάσω και το ανεβοκατέβασμα της βελόνας όταν το αμάξι είναι εν κινήση, και με νεκρά.
Όποιος μπορεί, ας βοηθήσει γιατί με έχει κουράσει πολύ αυτή η ιστορία. Μέχρι και να τρυπήσω τη πεταλούδα έχω ακούσει για να παίρνει παραπάνω αέρα το αμάξι στο ρελαντί έχω ακούσει. Εμένα το μυαλό μου πάει ή σε ελαττωματικό στέπερ (που θα πρέπει να είναι και αυτό, και το προηγούμενο για να ισχύει γιατί τώρα έχει άλλο σώμα γκαζιού πάνω με άλλο στέπερ), ή σε κάποιο πρόβλημα στην πλεξούδα καλωδίων.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.
https://www.youtube.com/watch?v=jRAgMdDpOtA