Με αφορμή πρόσφατο γεγονός σε Yaris 1.0 φίλου που έκαψε βαλβίδα, έμαθα κάποιες πληροφορίες που με ανησύχησαν.Ήξερα οτι γενικά τα Ιαπωνικά αυτοκίνητα έχουν θέμα με τις βαλβίδες και το υγραέριο, αλλά οχι και έτσι.
Δλδ οτι τα μεταχειρισμένα μοτέρ για Toyota γενικά , (κάτοχος avensis 1.6 3ZZ είμαι και εγώ) έχουν γίνει ανάρπαστα.
Πωλούνται 1.500€ για avensis 3ZZ π.χ, 600€ για yaris 1.0 (Ιαπωνικό) , 800€ για Γαλλικό και είναι δυσεύρετα και για αυτό και η υψηλή τιμή.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν έβγαλε βλάβη στο μοτέρ φίλου μου, που είχε κάνει 50.000χλμ με υγραέριο, αλλά με φορτωμένα πολλά χλμ (430.000 όταν μπήκε υγραέριο).
Ο μηχανικός που κατέβασε το μοτέρ είπε οτι ναι μεν το μοτέρ είχε χλμ, αλλά το υγραέριο ήταν αυτό που "αποτελείωσε" την δουλειά.Το μοτέρ μπορούσε να φτάσει και 800.000 αν δεν είχε υγραέριο π.χ.Τελικά αποφασίστηκε να μπεί ένα μεταχειρισμένο μοτέρ μιας και το αμάξι κάνει πολλά χλμ και να κρατηθεί το άλλο για τυχόν ανταλλακτικά.
Στη διάγνωση φάνηκε οτι η εγκατάσταση είχε γίνει τελικά πολύ σωστά και το ίδιο έδειξαν και οι μετρήσεις στο δρόμο απο το Wideband που έκανε ο μηχανικός στο "καινούργιο" μοτέρ και στην λειτουργία με υγραέριο.Το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει...
Στην αναζήτηση για μοτέρ απευθηνθήκαμε σε φίλο μαντρά ανταλλακτικών που έφερε τελικά ένα 14.000χλμ απο τρακάρισμα στο εξωτερικό κυριολεκτικά του κουτιού.Αλλά στην αναζήτησή μας πήγαμε και σε άλλους που μας απογοήτευσαν...δεν είχε κανένας διότι ζητούνται πολλά λόγω ζημιών απο υγραέριο.Ένας μάλιστα μας έδειξε και 2 μοτέρ 3ΖΖ και 1 4ΖΖ που του τα άφησαν για ανταλλακτικά ή ανακύκλωση και ζητούσαν χαμειλότερη τιμή στο μεταχειρισμένο και ήταν όλα απο εγκατάσταση υγραερίου.Τώρα για τα 2 μας είπε οτι η εγκατάσταση ήταν σωστή καθώς ο εγκαταστάτης που τα είχε βάλει δεν είχε πρόβλημα σε άλλες μάρκες αυτοκινήτων.
Επίσης υπάρχουν και μοτέρ για Toyota κατασκευής Ιαπωνίας τα οποία είναι πολύ πιο ανθεκτικά απο τα Toyota κατασκευής Γαλλίας ή Αγγλίας και είναι σε επάρκεια καθώς προέρχονται απο τρακαρίσματα και δεν χαλάνε , δεν ταιριάζουν όμως στα σασί κατασκευής Ευρώπης λόγω αλλαγών στα ηλεκτρικά και άλλες διαφορές.
Αυτό συμβαίνει διοτι υπάρχει περιορισμός, νομίζω μέχρι 2%, στην Ευρωπαική ένωση για εισαγωγές απο Ιαπωνία, εφόσον δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής της εταιρείας στην Ευρώπη.Όσοι λοιπόν "έτυχε" να έχουν αμάξι Ιαπωνίας , είστε πολύ τυχεροί.Το καταλαβαίνεις εάν το αρχικό γράμμα του πλαισίου αρχίζει απο J.
Τα τελικά συμπέρασματα ήταν λοιπόν το εξής:
1.Στο καμμένο μοτέρ του φίλου το σέρβις δεν γινόταν σωστά.Απόδειξη οτι μόλις 3 μέρες είχε βγεί απο μεγάλο σέρβις.Δεν είδαν οτι οι βαλβίδες ήταν χάλια; Άρα προσοχή στον μηχανικό που πάτε το αυτοκίνητο.Το θέμα ήταν και στα καμένα που γινόταν το σέρβις σωστά, έγινε ζημιά, απλά αργότερα απο τα λεγόμενα 2 μηχανικών και μαντράδων.Σίγουρα πάντως τα toyota θέλουν συχνό έλεγχο.
2.Ίσως πρέπει να ρυθμιστεί το μοτέρ να καίει και βενζίνη μετά απο κάποιες στροφές, θέμα που θα συζητήσει ακι ο φίλος με τον εγκαταστάτη για το νέο μοτέρ.
3. Εγκατάσταση λαδιέρας είναι ένα θέμα.Κάποιοι εγκαταστάτες ούτε που ασχολούνται και δεν την προτείνουν.Τώρα τελευταία όμως κάτι άκουσα για σπρέι "πρόσθετο" που μπαίνει στο ρεζερβουάρ και ίσως κάνει δουλειά.Αυτά.