Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Χαμηλες ατμοσφαιρικες θερμοκρασιες & Lpg

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Χαμηλες ατμοσφαιρικες θερμοκρασιες & Lpg

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Παρ 21 Δεκ, 2012 13:58

Εγω θα πω κατι αλλο. Και καλα η γερμανια που ειναι αρκετα ποιο βορεια και οι θερμοκρασιες χαμηλοτερες να βαζουν παραπανω προπανιο, στην Ιταλια που ειναι ΔΙΠΛΑ μας στη Μεσόγειο γιατι να βαζουν και αυτοι παραπανω προπανιο σε αναλογια 50-50 ? http://en.calameo.com/read/000017965aacac64bb8e3 (σελιδα 16 - αστα αριστερα με αγγλικα)Στην ιδια σελ. λογο παρακατω λεει οτι στην Β. Ευρωπη χρησημοποιουν μιγμα 80-20....
Μην ξεχναμε οτι αυτοι ξεκινησαν την υγραεριοκινηση, κατι ξερουν... Εδω τα λαμογια συνεχιζουν να μας βαζουν ''οικιακο'' υγραεριο... :ymparty:
Οι κινητηρες με επιπλεον προπανιο στο μιγμα (π.χ. απο αυτο που εχουμε Ελλαδα) δεν χαλανε,απλα θελουν αντίστοιχη ρυθμιση.
Οποιος εισηγείται οτι χαλανε, πρεπει να πει και το γιατι κατα την γνωμη μου. Ετσι θα μαθουμε κατι νεο και θα διευρινουμε και τους οριζοντες μας..

Επιπλεον, τα σημεια βρασμου Προπανιου Βουτανιου:
Propane:Boiling point
-42--42 °C, 230.9-231.11 K, -44--44 °F http://en.wikipedia.org/wiki/Propane
Butane:Boiling point
-1-1 °C, 272-274 K, 30-34 °F http://en.wikipedia.org/wiki/Butane
Εμενα μου φαινεται μεγαλη η διαφορά και εξηγει το γιατι χρειαζεται ΠΑΡΑΠΑΝΩ προπανιο στο μιγμα στις χαμηλες θερμοκρασιες.
ASTRA G 1.6 ΜΕ ICOM JTG LPG KIT
Άβαταρ μέλους
astragjtg

Δημοσιευσεις: 1470

Δημοσίευσηαπό BOURTZI » Παρ 21 Δεκ, 2012 20:23

chrisd έγραψε:Διυλυστηριακη τιμη εχει ποιο ακριβη ο βορρας.
Στην αντλια ειναι ποιο ακριβος ο νοτος λογο αλητειας.

Η τιμη διυλυστηριου για τον βορρα ειναι παντοτε πιο χαμηλη!
Accelerating engine science
Άβαταρ μέλους
BOURTZI
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 302

Re: Απ: Χαμηλες ατμοσφαιρικες θερμοκρασιες & Lpg

Δημοσίευσηαπό BOURTZI » Παρ 21 Δεκ, 2012 20:36

chrisd έγραψε:
tsakozzz έγραψε:Ανοιξα ενα θεμα για να ενημερωθούμε. Κ εμεις που παμε σε κανα βουνο για σκι κ εχει πολικες θερμοκρασιες κ διαβαζω 10 ποστ αντιπαραθεσης! Ξεκολλατε λεω εγω πειτε αυτο που γνωριζεται........ Και 200 τις 100 προπανιο να εχει δεν με νοιαζει βασικα εμενα γιατι εδω ειμαστε ελλαδα και το μειγμα ειναι Ελληνικο!

Φιλε μου εχεις δικιο ομολογο οτι το παρακανα αλλα πιστεψε με δεν το εκανα για παρτι μου αλλα για να μαθουνε και αλλοι τι θα πει χαμηλη θερμοκρασια και ελλειψη προπανιου αλλα επεσα απο τα συννεφα απο τις απαντησεις που πηρα απο επαγγελματια του χωρου.Αυτα που εχω μαθει εγω δεν τα διαβασα αλλα ετυχε να εχω παρει απαντησεις στην ιδια ερωτηση απο ανθρωπο που ειναι 30 χρονια στο υγραεριο και επισης απο Γερμανους που ρωτησα οταν ημουνα εκει.
Σαφος και ζουμε στην Ελλαδα και εχουμε Ελληνικα μειγματα,το παραδειγμα της Γερμανιας ηταν για να καταλαβει κανεις ποσο λαθος ηταν σε αυτα που εγραφε ο επαγγελματιας του χωρου.
Επι του θεματος..
το προπανιο τον χειμωνα παιζει πολυ μεγαλο ρολο.αν για παραδειγμα ζεις στην Φλωρινα με θερμοκρασιες -20 και ειχες μειγμα 90% βουτανιο και 10% προπανιο(ακομα και με 70-30 ειναι οριακο ) θα επεφτε η πιεση του αεριου στην μπουκαλα τοσο πολυ που δεν μπορουσες να δουλεψεις αεριο.
Το ιδανικο για τα Ελληνικα δεδομενα ειναι το 70-30 αλλα αν βρειτε τετοιο μειγμα θελω και εγω.
Ο λογος λοιπον που οι βορειοι λαοι,σαν παραδειγμα οι Γερμανοι χρησιμοποιουνε 60% προπανιο τον χειμωνα(εκτος του οτι βγαζεις πολλα χλμ :D :D )δεν ειναι για να προκαλεσουνε ζημια σε κινητηρες οπως γραφτηκε απο αλλον αλλα καθαρα για τις θερμοκρασιες που επικρατουν εκει ετσι ωστε να δουλευουνε τα συστηματα υγραεριου απροβληματιστα με θερμοκρασιες σε καποιες περιπτωσεις κατω και απο -30.
Στην Ελλαδιτσα μας λοιπον τα μειγματα ειναι σε βορρα και νοτου χωρισμενα.για αυτο τον λογο υπαρχει διαφορα στην διυληστηριακη τιμη λογο παραπανω προπανιου.
Μην ξεχναμε βεβαια και την αξιοπροσεκτη διαφορα που εχει στην τιμη το προπανιο με το βουτανιο.

Ο <επαγγελματιας του χωρου> ξερει πολυ καλα τι λεει και δεν διαβαζει forums του 2006 για μπουκαλες θερμανσης σε τροχοσπιτα.Δεν παει κανενος το μυαλο να σκεφτει οτι στο εξωτερικο υπαρχουν αντλιες για να γεμιζουν μονο τροχοσπιτα και μπουκαλες οικιακης χρησης.
Η ερωτηση που περιμενα μετα απο τον μεσο ορο που εγραψα ειναι,γιατι βγαζουμε τον μεσο ορο με τα σημεια βρασμου δια 2 χωρις να λαμβανουμε υπ'οψιν τα ποσοστα περιεκτικοτητας.
Άβαταρ μέλους
BOURTZI
Εγκαταστάτης

Δημοσίευσηαπό BOURTZI » Παρ 21 Δεκ, 2012 20:58

astragjtg έγραψε:Εγω θα πω κατι αλλο. Και καλα η γερμανια που ειναι αρκετα ποιο βορεια και οι θερμοκρασιες χαμηλοτερες να βαζουν παραπανω προπανιο, στην Ιταλια που ειναι ΔΙΠΛΑ μας στη Μεσόγειο γιατι να βαζουν και αυτοι παραπανω προπανιο σε αναλογια 50-50 ? http://en.calameo.com/read/000017965aacac64bb8e3 (σελιδα 16 - αστα αριστερα με αγγλικα)Στην ιδια σελ. λογο παρακατω λεει οτι στην Β. Ευρωπη χρησημοποιουν μιγμα 80-20....
Μην ξεχναμε οτι αυτοι ξεκινησαν την υγραεριοκινηση, κατι ξερουν... Εδω τα λαμογια συνεχιζουν να μας βαζουν ''οικιακο'' υγραεριο... :ymparty:
Οι κινητηρες με επιπλεον προπανιο στο μιγμα (π.χ. απο αυτο που εχουμε Ελλαδα) δεν χαλανε,απλα θελουν αντίστοιχη ρυθμιση.
Οποιος εισηγείται οτι χαλανε, πρεπει να πει και το γιατι κατα την γνωμη μου. Ετσι θα μαθουμε κατι νεο και θα διευρινουμε και τους οριζοντες μας..

Επιπλεον, τα σημεια βρασμου Προπανιου Βουτανιου:
Propane:Boiling point
-42--42 °C, 230.9-231.11 K, -44--44 °F http://en.wikipedia.org/wiki/Propane
Butane:Boiling point
-1-1 °C, 272-274 K, 30-34 °F http://en.wikipedia.org/wiki/Butane
Εμενα μου φαινεται μεγαλη η διαφορά και εξηγει το γιατι χρειαζεται ΠΑΡΑΠΑΝΩ προπανιο στο μιγμα στις χαμηλες θερμοκρασιες.

Σε αυτο που λες με την ρυθμιση εχεις δικιο.
Εχει ομως κολλησει το μυαλο μας οτι το lpg auto εχει μονο προπανιο και βουτανιο,δεν ειναι αυτο αληθες.Το προπανιο και το βουτανιο ειναι για να μπορουμε ολοι εμεις να καταλαβαινουμε τα χοντρα.Στην ουσια υπαρχουν τουλαχιστον αλλα 10 περιεχομενα καυσιμα στα μιγματα που αγοραζουμε.Με την προσμιξη των καταλληλων ελαιων και υδρογονανθρακων μπορουμε να καψουμε απο jet μεχρι ζουμι απο πατατες.
Στην Ελλαδα τα υγραερια που αγοραζουμε ειναι καθαρά με αποτελεσμα το 40%προπανιο να ισουται με 60%προπανιο στην γερμανια.
Αυτο προκυπτει απο τα εκλυομενα καυσιμα ανα 1000λιτρ αργου πετρ.
Άβαταρ μέλους
BOURTZI
Εγκαταστάτης

Δημοσίευσηαπό lyggas » Παρ 21 Δεκ, 2012 22:07

Παρακολουθώντας τη συζήτηση και διανύοντας συνεχώς χλμ. σε παγωμένο περιβάλλον για πολλούς μήνες, θέλω να καταθέσω την εμπειρία μου.
΄Οντως τα Ελληνικά μείγματα υστερούν σε πολικές συνθήκες, έναντι του lpg των βορείων χωρών, αλλά και των βόρειων γειτόνων μας.
Κάνοντας συνεχόμενη χρήση δικών μας καυσίμων αλλά και της ΠΓΔΜ, διαπιστώνω συνεχώς ότι τα δεύτερα υπερτερούν καθαρά σε κρύο περιβάλλον. Συγκεκριμένα οι κινητήρες λειτουργούν καλύτερα και καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο. Φυσικά τον πρώτο ρόλο σε αυτό παίζει η αυξημένη ποσότητα προπανίου, σε σχέση με τα ημέτερα μείγματα.
Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, οι διαφορές είναι μικρές.
SUZUKI GV 1.6 (60.000 χλμ. με ICOM JTG)
lyggas

Δημοσιευσεις: 68

Δημοσίευσηαπό chrisd » Παρ 21 Δεκ, 2012 22:39

BOURTZI έγραψε:Η τιμη διυλυστηριου για τον βορρα ειναι παντοτε πιο χαμηλη!

Μετα φταιω εγω που γραφω για εκτος τοπου και χρονου γραφωμενα.
Απο ποτε τα μειγματα Βορρα ειναι φτητοτερα του Νοτου?
ΝΟΤΟΣ L.P.G (AUTO) BEA ΒΟΡΡΑΣ L.P.G. (AUTO) ΒΕΘ
EURO/MT 727,220 733,680
Εδω το λεει καλυτερα http://oil.gge.gov.gr/?p=3135

Λοιπον ανακεφαλαιωση.Η Ελλαδα εχει τρομερο μειγμα που το 20% προπανιο δικο μας ισουται με 60% Γερμανιας γιατι εμεις εχουμε τρομερα προσθετα.. :lol: :lol: :lol: :lol: :
Θα ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε στο τελος.
Επειδη καποιοι εδω ειμαστε με Icom συστημα δεν χρειαζεται καμοια εξτρα ρυθμιση για να καψει ακομα και προπανιο.
Στα Λαδοτυροσυστηματα πιστευω θα χρειαζεται αλλη ρυθμιση.
Corolla G6 1.8 153ps
Με σχεδον 150.000χλμ.Θελω να καψω βαλβιδες αλλα το ICOM δεν με αφηνει.......
chrisd

Δημοσιευσεις: 392

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Παρ 21 Δεκ, 2012 22:42

BOURTZI έγραψε:Εχει ομως κολλησει το μυαλο μας οτι το lpg auto εχει μονο προπανιο και βουτανιο,δεν ειναι αυτο αληθες.Το προπανιο και το βουτανιο ειναι για να μπορουμε ολοι εμεις να καταλαβαινουμε τα χοντρα.

Εννοειται οτι δεν ειναι καθαρα 100% μονο προπανιο-βουτανιο, τιποτα αλλωστε δεν ειναι ουτε το νερο που καταναλωνουμε. Τα υπολοιπα ομως στοιχεια που περιεχονται ειναι σε πολυ μικρο βαθμο για να παιξουν τον καθοριστικο ρολο που παιζουν τα 2 κυρια αερια του μιγματος.

BOURTZI έγραψε:Στην Ελλαδα τα υγραερια που αγοραζουμε ειναι καθαρά με αποτελεσμα το 40%προπανιο να ισουται με 60%προπανιο στην γερμανια.

Θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω. Δεν ειναι θεμα καθαροτητας καθως ολα σε σοβαρα διηλιστηρια επεξεργαζονται. Το θεμα επιμενω ειναι στην αναλογια των ΚΥΡΙΩΝ αεριων του μιγματος γιατι αυτα ειναι που καθοριζουν ΘΕΡΜΙΔΙΚΑ την ικανοτητα του μιγματος και οχι τα λιγοστα υποπροιοντα του.
Τελευταία επεξεργασία από astragjtg και Παρ 21 Δεκ, 2012 22:46, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
astragjtg

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Παρ 21 Δεκ, 2012 22:44

chrisd έγραψε:Επειδη καποιοι εδω ειμαστε με Icom συστημα δεν χρειαζεται καμοια εξτρα ρυθμιση για να καψει ακομα και προπανιο.
Στα Λαδοτυροσυστηματα πιστευω θα χρειαζεται αλλη ρυθμιση.

Καλως ή κακως και το δικο μας θελει. Σιγουρα οχι προγραμματισμο αλλα στην πιεση γιατι θα σε χαιρετησουν μπεκ και ισως αντλια...
Άβαταρ μέλους
astragjtg

Δημοσίευσηαπό chrisd » Παρ 21 Δεκ, 2012 22:51

καλα οχι οτι θα βρουμε και σκετο προπανιο αλλα λεμε τωρα.
Ρυθμιση δεν θελει καμοια.το 60% προπανιο το παει αερα ακομα και με αντλια παλαιου τυπου :D :D :D :D
Corolla G6 1.8 153ps
Με σχεδον 150.000χλμ.Θελω να καψω βαλβιδες αλλα το ICOM δεν με αφηνει.......
chrisd

Δημοσιευσεις: 392

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Παρ 21 Δεκ, 2012 22:57

chrisd έγραψε:καλα οχι οτι θα βρουμε και σκετο προπανιο αλλα λεμε τωρα.
Ρυθμιση δεν θελει καμοια.το 60% προπανιο το παει αερα ακομα και με αντλια παλαιου τυπου :D :D :D :D

Αφου καπου εκει θα επρεπε να ηταν εξ'αρχης ;) Εγω αναφερομαι για παραπανω. Γενικα, οταν υπαρχει τετοια ποσοτητα προπανιου που οταν βαζεις το μπαρομετρο στον ρυθμιστη πιεσης, βλεπεις πιεση παραπανισια, πρεπει να την φερεις στα σωστα επιπεδα.
Άβαταρ μέλους
astragjtg

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 35 επισκέπτες