lefteris21 έγραψε:Παιδια το ιδιο γινεται και στην βενζινη.
Επειδη κινουμαι αρκετα σε ολη την Αθηνα παρατηρω απο περιοχη σε περιοχη ακριβως ιδιες τιμες.
Ο λόγος όμως που καταλήγει σε σχεδόν ίδια τιμή είναι τελείως διαφορετικός. Υπάρχει και ένα κατώτατο όριο τιμής που μπορεί να φτάσει να πουλάει το βενζινάδικο και να έχει το μικρό κέρδος των 0.03-0.04 λεπτών/lt που είναι το φυσιολογικό κέρδος του πρατηριούχου (ή κάπου εκεί). Δηλαδή αν όλο το κόστος μεχρι να φτάσει στην αντλία του είναι Χ λεπτά/lt και βάλεις και τα 0.03-0.04 λεπτά το κέρδος του, πιο κάτω από αυτή τη τιμή δε μπορεί να πάει, δε θα μπει και μέσα ο άνθρωπος για να χτυπήσει τη τιμή σε σχέση με τους δίπλα του. Τώρα αν ο δίπλα διαφοροποιήσει τη τιμή πχ προς τα πάνω, ξέρει ότι μπορεί να χάσει πελατεία αν ξέρει ο πελάτης ότι παρακάτω υπάρχει πιο φθηνό και δε τον νοιάζει κάτι άλλο πέρα τη τιμή. Συνεπώς σε μια περιοχή μπορεί να παρατηρηθούν ίδιες τιμές αλλά αυτό δεν είναι καρτέλ, είναι αποτέλεσμα υγιούς ανταγωνισμού που έφτασε τις τιμές όσο χαμηλά γίνεται. Πάντως στη περιοχή μου δε παρατηρούνται ίδιες τιμές, πιθανότατα οι πελάτες κοιτάνε και άλλα πράγματα, πχ μάρκα βενζίνης, νέο/παλιό πρατήριο, ευγενικοί υπάλληλοι και εξυπηρέτηση, αν έχει καμιά όμορφη να γεμίζει, δε τον νοιάζει 1-2 λεπτά πιο ακριβά ή δε ξέρει/βαριέται να βρει το φθηνότερο κτλ και δε δίνουν τόση σημασία σε 2-3 λεπτά διαφορά. Ούτε εγώ θα έδινα να πω την αλήθεια γιατί θα ήξερα ότι δε προσπαθεί να με ξεζουμίσει και αν έμπαινα σε κάποιο πανάκριβο σε σχέση με άλλους, μόνο εγώ θα έφταιγα γιατί έχω επιλογή. Έχει το δικαίωμα να πουλάει όσο θέλει ο πρατηριούχος.
Στη Θεσσαλονίκη, πλέον είναι πασιφανές ότι το κόστος του LPG για να φτάσει στην αντλία είναι πολύ πιο κάτω από αυτό που πουλάνε. Πάλι ίδια τιμή παρατηρείται΄αλλά για τελείως διαφορετικό λόγο, κρατάνε τις τιμές ψηλά και καταλήγει σε θελημένη αισχροκέρδεια. Δε πιστεύω να υπάρχει κανένας να πιστεύει αυτό που λένε οι πρατηριούχοι της Θεσσαλονίκης, ότι όλοι οι άλλοι οι φθηνότεροι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα πουλάνε νοθευμένο για να κρατάνε χαμηλά τις τιμές. Προφανώς αυτό που γίνεται στη Θεσσαλονίκη είναι να αποφύγουν αυτό που γίνεται στη βενζίνη που δεν ελέγχεται πλέον, αναφέρομαι στο "είναι αποτέλεσμα υγιούς ανταγωνισμού που έφτασε τις τιμές όσο χαμηλά γίνεται". Κοινώς καρτέλ, είτε μέσω συννενόησης είτε βάζω ότι τιμή έχει ο δίπλα που αισχροκερδεί εν γνώση του. Ο μόνος τρόπος να χτυπήσεις αυτού του είδους τη παρανομία σε ένα ανύπαρκτο κράτος, είναι να κάνεις το πρατηριούχο να καταλάβει ότι κρατώντας τη τιμή ψηλά, δε σε προτιμάω και να δει τα έσοδα να συρρικνώνονται όσο δε πάει, εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που αναμένει από την αισχροκέρδεια που εφαρμόζει για τον οποιοδήποτε λόγο.