mpaglamas έγραψε:Καλησπέρα σας.
Διαβάζω αυτό το topic και εχω πάθει πλάκα με τους χαρακτηρισμούς σας προς τους πρατηριούχους.
Εχω και εγω ενα απο τα πρατήρια υγραερίου και στο πλαίσιο μιας πολυτισμένης συζήτησης θα ηθελα να σας εκθέσω και την πλευρά των πρατηριούχων (απο προσωπική σκοπιά πάντα) γιατί νομίζω οτι μας αδικείται.
Καλωσήλθες! Μακάρι μέσα από μια πολιτισμένη συζήτηση να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να επαληθευτούν (άλλη μια φορά) όσα έχουμε διαπιστώσει στην πράξη.
Θα ήθελες να μας πεις σε ποια περιοχή είναι το πρατήριό σου; Διαθέτει κι άλλα καύσιμα; (βενζίνη, diesel)
mpaglamas έγραψε:Οι περισότεροι απο εσας έχετε ξοδέψει 1000 +/- ευρώ για την τοποθέτηση συστήματος υγραεριοκίνησης στο όχημα σας.
Και έχετε την αγωνία και την απαιτηση να αποσβέσετε την επένδυση σας και να κερδίσετε οσο το δυνατόν πιο πολλά χρήματα σε βάθος χρόνου με τις μετακινήσεις σας.
Οι περισσότεροι από μας έχουν ξοδέψει 1500+ ευρώ και υπάρχουν αρκετοί που έχουν βάλει σύστημα υγρού ψεκασμού με κόστος 2000-2500 ευρώ. Ας μην πάρουμε ακραίες περιπτώσεις των 1000 ή λιγότερο ευρώ, ή των 3000+ ευρώ (όπως εμένα).
mpaglamas έγραψε:Το τοποθετήσατε με την υπόσχεση απο φήμες η εγκυρες πηγές οτι η τιμή του αερίου θα κυμαίνετε γύρω στην μισή τιμή της βενζίνης. Οι πιο τολμηροί είδη απολαμβάνουν αρκετά κέρδη επιπλέον απο την κίνηση τους αυτή.
Η φήμη (που δεν στηρίζεται σε κανένα επίσημο στοιχείο) για δήθεν "μισή" τιμή από τη βενζίνη πιστεύω οτι την κυκλοφόρησαν σκόπιμα οι πρατηριούχοι προκειμένου να εκμεταλλευθούν την άνοδο στην τιμή της βενζίνης και να αυξήσουν περισσότερο από ότι θα έπρεπε την τιμή του υγραερίου κίνησης, κάποια στιγμή πέρυσι προς το τέλος του έτους. Τεχνητά, διατήρησαν την υψηλή τιμή μέχρι μέσα Ιουνίου, οπότε βγήκε η πληροφορία για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η τιμή του υγραερίου σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης αυξάνεται το χειμώνα και από την Άνοιξη αρχίζει να υποχωρεί. Το καλοκαίρι είναι ακόμη πιο χαμηλά. Ωστόσο, είναι γεγονός οτι και σε αυτές τις χώρες φέτος, σε σχέση με τις περυσινές αντίστοιχες τιμές είχαμε μια αύξηση της τάξης του 10-11% ή 6 περίπου λεπτά. Εδώ, εκτός από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (5-6 λεπτά), εκτός από την αύξηση στη μέση σταθμισμένη τιμή του λίτρου στις χώρες της Ευρωζώνης κατά 11%, έχουμε τιμές, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, που είναι τουλάχιστον κατά 5 λεπτά πιο ακριβές απ' ότι θα έπρεπε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, στην Ευρωζώνη οι πρατηριούχοι πρέπει να βγάζουν γύρω στα 10 λεπτά το πολύ ανά λίτρο, ενώ εδώ ξεκινάτε από τα 15 λεπτά (και φθάνετε στα 20+ λεπτά).
mpaglamas έγραψε: Οι πρατηριούχοι απο την άλλη με μια επένδυση 90000+ ευρώ δεν θα πρέπει απο την πλευρά τους να κάνουν απόσβεση κάποτε και να αρχίσουν και αυτοί να απολαμβάνουν κέρδη? Μη ξεχνάτε οτι μιλάμε για επιχείρηση και κάθε επιχείρηση εχει σαν τελικό σκοπό το κέρδος.
Πέρυσι ακουγόταν οτι η επένδυση για πρατήριο υγραερίου ήταν 50.000 ευρώ. Σε συζητήσεις σε άλλο forum γράφτηκε από πρατηριούχο οτι είναι γύρω στα 70.000 ευρώ. Τώρα εσύ μας λες οτι η επένδυση είναι της τάξης των 90.000 ευρώ. Τελικά τι ισχύει; Είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές; Αν μπορείς να είσαι πιο αναλυτικός με το κόστος και πως αυτό κατανέμεται...
mpaglamas έγραψε:Χωρίς το κίνητρο του κέρδους δεν πρόκειται να υπάρξει επένδυση. Το πιο αυξημένο κέρδος που έχει αυτή την στιγμή το αέριο σε σχέση με τα άλλα καυσιμα είναι και ο λόγος που μαθαίνετε για νεα πρατήρια αερίου που αρχίζουν να λειτουργούν.
Βεβαίως να υπάρχει κέρδος (και να φορολογείται όπως πρέπει) και πάλι να είναι ικανοποιητικό για σας (και για μας).
Αλλά, κατά την άποψή σου είναι δικαιολογημένα τα περιθώρια κέρδους που έχετε από το υγραέριο; Ή μήπως λόγω του χαμηλότερου περιθωρίου κέρδους από τη βενζίνη, προσπαθείτε να ισοφαρίσετε την απώλεια από εκεί, κρατώντας ψηλά τις τιμές στο υγραέριο; Κια πως εξηγείται να έχει πιο φθηνή τιμή ένα πρατήριο στην επαρχία, σε σχέση με τα πρατήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
mpaglamas έγραψε: Να είστε σίγουροι οτι αν το περιθώριο κέρδους πέσει σε επίπεδα βενζίνης ας πούμε δεν πρόκειται να δείτε νεα πρατήρια.
Δηλαδή πέρυσι το καλοκαίρι που η τιμή του λίτρου ήταν στα 65 λεπτά, αποφασίσατε να βγάλετε άδεια για εγκατάσταση αντλίας υγραερίου γιατί "μυριστήκατε" αίμα; (μεγάλα περιθώρια κέρδους)
Και πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν χιλιάδες πρατήρια με υγραέριο σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές της Δυτικής Ευρώπης (Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, κλπ.) και να διαθέτουν σε τιμές κάπου 10 λεπτά πιο κάτω σε σχέση με εδώ; Να διευκρινίσω οτι ο Ε.Φ.Κ. στις άλλες χώρες, δεν διαφέρει τραγικά σε σχέση με εδώ. Και δεν μιλώ για χώρες όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία... (που κανονικά με αυτές θα έπρεπε να είχαμε άμεση σύγκριση). Εκεί πώς υπάρχουν χιλιάδες πρατήρια;
mpaglamas έγραψε:Και μερικοί λόγοι είναι η εξής ,1)ο στόλος είναι πάρα πολύ μικρός και πλην ελάχιστων εξαιρέσεων δεν γίνετε πανηγύρι στην μάνικα του αερίου αλλά ενα συμπληρωματικό εισόδημα
Αν έκανες επένδυση 90.000 ευρώ απλά για να έχεις ένα "συμπληρωματικό εισόδημα", νομίζω οτι κάτι δεν πάει καλά...
Πάντως, ο στόλος των υγραεριοκίνητων συνεχώς αυξάνει, πιθανότατα είναι πάνω από 200.000 αυτοκίνητα και πολλά από αυτά κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα σε ημερήσια βάση. Με δεδομένο οτι συνήθως οι δεξαμενές τους είναι μικρότερες από της αντίστοιχες της βενζίνης (και η κατανάλωση είναι πάντα αυξημένη) καταλαβαίνει εύκολα κανείς οτι η ανάγκη για ανεφοδιασμό είναι μεγαλύτερη και συνεπώς η πιθανότητα πωλήσεων ακόμη και από τυχαία διερχόμενα αυτοκίνητα, είναι ιδιαίτερα αυξημένη για τα πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο. Για να μη πω για το ολιγοπώλιο ή το μονοπώλιο που ακόμη ισχύει σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας...
mpaglamas έγραψε:2) στο "κράτος" που ζούμε δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει με συνέπεια η αγωνία σου για απόσβεση να είναι καθημερινή (μπορεί να βγει ο γαπ αύριο και να σκοτώσει και αυτήν την αγορά στο όνομα της διάσωσης της χώρας) έτσι απλά ,
Δεκτόν, αλλά ειδικά για την υγραεριοκίνηση, τολμώ να πω οτι είναι ίσως ο μόνος κλάδος που ανθίζει ενώ τα πάντα καταρρέουν... Τυχαίο;
mpaglamas έγραψε:3)τα κόστη συντήρησης και ελέγχου του συστήματος είναι πολλαπλασια και πολύ πιο γραφειοκρατικά.
Συμφωνώ και αντιλαμβάνομαι οτι λογικά, το κόστος συντήρησης πρέπει να είναι αυξημένο σε σχέση με εκείνο της βενζίνης. Όμως, τα έξοδα αυτά δεν τα εκπίπτετε; Μέσω της μείωσης του φόρου που αντιστοιχεί σε αυτά τα εκπιπτόμενα έξοδα, δεν αυξάνετε έμμεσα τα κέρδη σας;
mpaglamas έγραψε:Κλείνωντας να επισυμάνω ,διάβασα σε άλλο τόπικ για κλέψιμο αντλιών. Με μια μικρή επιφύλαξη το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο δεδομένου οτι απο την δική μου εμπειρία το τελωνείο εχει σφραγίσει τα πάντα οπουδήποτε στον λιτρομετρητή. Χώρια που στο κλείσιμο χρονίας και στον ετήσιο έλεγχο που γίνεται απο το τελωνείο (και είναι σχολαστικότατος πιστέψτε με) η όποια διαφορά αγορών και πωλήσεων μεταφράζεται σε γενέα πρόστιμα για λαθρεμπορία ,οπότε οχι μόνο δεν κερδίζει ο εκάστοτε κακός επαγγελματίας αλλά χάνει πολλαπλά.
Αυτά και ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
FAQ
0.835
Σαν συνειδητοποιημένος καταναλωτής ζητώ (σχεδόν) πάντα απόδειξη για το ποσό που πληρώνω σε καύσιμα. Κάποιες φορές που ξέχασα να ζητήσω την απόδειξη, δεν υπήρξε ούτε μία φορά που να μου την έδωσε ο πρατηριούχος ή ο υπάλληλός του...
Επίσης, έχει τύχει πάρα πολλές φορές, η ταμειακή μηχανή να βρίσκεται πολύ μακριά από το την αντλία υγραερίου και να είμαι ο μόνος που ζητώ απόδειξη, ενώ ο ένας και μοναδικός υπάλληλος του πρατηρίου να προσπαθεί να ανεφοδιάσει ταυτόχρονα 4 αυτοκίνητα με υγραέριο...
Καταλαβαίνεις λοιπόν οτι όσο καλόπιστα και να δούμε το θέμα, το μόνο σίγουρο είναι οτι με τίποτε δεν πρόκειται να μας πείσετε οτι κόβετε απόδειξη για ότι πουλάτε.
Τώρα, όσον αφορά το θέμα του τελωνείου, δεν έχω τις πληροφορίες που πρέπει για να εκφέρω άποψη. Πιστεύω όμως οτι λίγο πολύ το θέμα πρέπει να βολεύεται μέσω της διαφορετικής ποσότητας που αντιστοιχεί στα διαφορετικά ειδικά βάρη των μειγμάτων με τα οποία εφοδιάζεστε. Σίγουρα κάποια ανοχή πρέπει να υπάρχει, λόγω του είδους του καυσίμου.
Εκεί που θέλουμε πληροφορίες και τη δική σου άποψη είναι πώς εξηγείται να μπαίνει σε κάποιες περιπτώσεις ποσότητα ίση σχεδόν με τη χωρητικότητα της δεξαμενής, ενώ το φλοτέρ πρέπει να κόβει στο 80%...
Επίσης, τι γίνεται όταν ξεπερνιέται και η μέγιστη χωρητικότητα της δεξαμενής; Αληθεύει οτι με χαμηλότερη πίεση αντλίας δεξαμενής πρατηρίου, είναι δυνατόν να μπει περισσότερη ποσότητα στη δεξαμενή του αυτοκινήτου (από το 80% της χωρητικότητας);