astragjtg έγραψε:
Παντα εβαζα τα 10W40 που προτεινει η οπελ για τον κινητηρα μου αλλα για 7000χλμ. Τωρα τελευταια ομως εβαζα 5/30 της οπελ για να τα αλλαζω πιο αραια στις 10.000 μετα και απο παρότρυνση και του αρχημηχανικου οτι δεν υπαρχει κανενα θεμα μιας και η εταιρια τα προτεινει επισης.
Το θεμα ειναι ομως οτι ενω δεν εκαιγα καθολου λαδια(μα καθολου !!!) αρχισε να τσιμπαει λογο οπως εναι λογικο μιας και ειναι πιο ''ψιλα'' οπως λες και συ, αλλα καταλαβαινα και τον κινητηρα ποιο''ανησυχο''. Τωρα που γυρισα στα 10/40 βρηκα την υγεια μου ...ουτε σταγονα δεν καιει, ο κινητηρας ''γουργουριζει'' και τα λαδια ειναι καθαρα. Τωρα ομως με αυτο που μου θυμισες οτι τα 5/30 ειναι ποιο αραια, καταλαβα γιατι τα λαδια μαυριζαν !!!! ...αφου τα εκαιγε ο κινητηρας !!!! Φυσικα δεν τα ξανα αλλαζω
Τα αλλαζω στα χλμ που συστήνει η οπελ δεν το κανω απο μονος μου. Δεν θελω φιλε να κανω αλχημείες αφου εχω κανει 130.000χλμ με τον κινητηρα και με εχει αφησει ευχαριστημενο μιας και δεν καιει καθολου λαδι(εκτος της ''πατατας'' που περιγραφω παραπανω). Τα χλμ γινονται ολα σε δρομο και σε μορμαλ ταχυτητες, περιπου 100 με 120χλμ/ωρα μιας και επαρχια...
Φίλε astra, να βοηθήσω λίγο στα λεγόμενά σου καθώς το θέμα της υπόθεσης "λάδι" το έχω ψάξει ειλικρινά πάρα πολύ.....
Καταρχήν η χρήση του πολύτυπου λαδιού 5W(inter)/30 που χρησιμοποίησες ήταν λάθος όχι εξαιτίας του βαθμού 5W, ΑΛΛΑ του βαθμού 30 ιξώδους ....και εξηγώ γιατί...
Ο βαθμός 5 εξαρτάται απο τις κλιματολογικές συνθήκες που χρησιμοποιείς τον κινητήρα, ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ Η ΣΤΗΝ ΦΙΛΑΝΔΙΑ, ΕΝΑΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΛΑΔΙ 0w/30 όπου το 0w σημαίνει οτι ένας κινητήρας μπορεί να εκινήσει σε θερμοκρασίες μείον 20 π.χ λογω της λεπτής ρευστοτητάς του που διεισδύει σε όλα τα μέρη του κινητήρα καθώς δεν έχει παγώσει μέχρι να πιάσει θερμοκρασία λειτουργίας ο κινητήρας και εκεί αναλαμβάνουν να καλύψουν όλο το εύρος θερμοκρασίας οι υπόλοιποι βαθμοί ιξώδους του λαδιού. Επειδή όμως είναι χειμώνας, π.χ ο βαθμός 30 είναι αρκετός για να καλύψει το εύρος λειτουργίας του κινητήρα.
Το καλοκαίρι όμως στην Κοζάνη π.χ υπάρχουν επίσης υψηλές θερμοκρασίες οπότε επιβάλλεται ιξώδες 5W/40 που καλύπτει όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα και στις υψηλές θερμοκρασίες.
Το λάδι θα συμπεριφερθεί ανάλογα στην ρευστότητα και στην προστασία της μηχανής, όταν ανεβάσει θερμοκρασία και για αυτόν τον λόγο λέγονται πολύτυπα.Eπίσης πολλά εξαρτώνται και απο τα μηχανικά μέρη μιας μηχανής όπου εαν χρησιμοποιούνται π.χ κουζινέτα, επιβάλλεται η χρήση ιξώδους 5W.
Με λίγα λόγια σε μια χώρα όπως ΣΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΤΟ ΛΑΔΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 20W50 Η ΚΑΙ 60, όπως και σε αγωνιστικα αυτοκινητα ή μηχανές που πλησιάζουν 8.000 στροφές και άνω, όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ή ανάλογα με την εποχή του χρόνου χρησιμοποιούμε και το ανάλογο ιξώδες...
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΤΟΥ "ΑΝΩ" ΙΞΩΔΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 40 ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΟΥ "ΤΣΙΜΠΑΓΕ" ΛΑΔΙ Ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΩΠΟΥ ΛΟΓΩ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΠΕΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΑΣΦΑΛΤΟΥ, ΚΙΝΗΣΗΣ Κ.Α ΠΕΡΝΟΥΝ "ΦΩΤΙΑ" ΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 40 η 50 ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΛΟΓΩ ΥΨΗΛΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ...ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΑΔΙΩΝ ΠΟΥ "ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ με πολύ λίγα ή κακής ποιότητας πρόσθετα, καθώς ειδικά οι αντιπροσωπείες προτιμούν ΟΕΜ λάδια ή τα πιο φθηνά...
Εάν τώρα ο κινητήρας σου "τσίμπαγε" το λάδι στην εκκίνηση, πρίν "σφραγίσουν" ένεκα διαστολής τα μέταλλα, λόγω θερμοκρασίας, τότε έχει πάρει τις φθορές του και ο βαθμός 5w του επιτρέπει να περνάει στον χώρο καύσης και να το καίει...Αυτό όμως είναι πρόβλημα του κινητήρα λόγω φθοράς απο χλμ ή άλλους λόγους.Θέλω να πώ δλδ , οτι ένας κινητήρας με λάδι 5W/40 πρέπει να λειτουργεί άψογα σε όλο το εύρος λειτουργίας του και μάλιστα προσφέρει και έξτρα προστασία όταν κάνουμε "κρύα" εκκίνηση.
Δυστυχώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες "λανσάρουν" τα λάδια της εταιρείας απο όπου θα πάρουν κέρδος...ακόμα και κάτω απο το "τραπέζι"....All for the money" και μετά έρχονται οι συνέπειες σε κινητήρες...Η PIAGGIO π.χ ένα διάστημα πρότεινε λάδια της SELENIA....Με τα μάτια μου είδα με φίλο μηχανικό σε αλλαγή λαδιών, να ρέει το καμένο λάδι σε "κόμπους" ,σαν κομμάτια ένα πράμα και μου έλεγε πόσες φορές το έχει αναφέρει στην επίσημη αντιπροσωπεία.Τελικά έβαλαν μυαλό και άλλαξαν σε άλλη ιταλική εταιρεία που δεν θυμάμαι (νομίζω TOTAL), η οποία ήταν καλύτερη, αλλά όχι οτι θα έβαζες και τα λάδια αυτά απο μόνος στην μηχανή.Με τα SELENIA π.χ, άρχιζαν να χτυπούν τα μοτέρ στα 60.000 χλμ ενω άλλα, με άλλα λάδια έφταναν πολύ παραπάνω π.χ. Τα αποτελέσματα χρήσης μέτριων λαδιών δλδ π.χ να καίει λάδι η μηχανή εκτός των ορίων του κατασκευαστή, εμφανίζονται μετά απο καιρό καθώς δυστυχώς είναι αργά μέχρι να το αντιληφθείς και δυστυχώς η ζημιά που γίνεται είναι ανεπανόρθωτη, εκτός και εαν σκάσεις πολλά λεφτά για επισκευή.
Εννοείται επίσης οτι κινητήρες με υπερσυμπιεστή κ.α πρέπει να χρησιμοποιούν φούλ συνθετικά λάδια με πλήρες πολύτυπο ιξώδες και άλλα πολλά που βαριέμαι να γράφω....
Αυτό που πρέπει να προσέξετε κλείνοντας είναι οτι εάν έχετε ένα αυτοκίνητο π.χ του 2004 και ο κατασκευαστής προτείνει λάδι του Αμερικάνικου οργανισμού προδοαγραφής API SL του 2004 , τότε καλό είναι να μην χρησιμοποιείται την νεότερη προδιαγραφή SM του 2009, καθώς τα πρόσθετα του προκαλούσαν φθορά σε χάλκινα τμήματα του κόμπλερ της μίζας που "έμπαινε" μέσα στην μηχανή σε κάποια Ιαπωνικά μοντέλα...Θέλω να πω δλδ οτι καμμιά φορά το νεώτερο δεν σημαίνει οτι είναι το κατάλληλο για την μηχανή μας.
Επίσης έχει γίνει της μοδός για εμπορικούς λόγους να αναφέρονται λάδια με πρόσθετα για LPG...Οι εταιρείες που πληρούν σίγουρα την προδiαγραφή, σύμφωνα με τις φήμες όμως...
είναι η Γαλλική YACCO http://www.yacco.com/
και την Αμερικανική Κ2 και κατασκευής στην Πολωνία
http://www.k2car.com/index.php?option=com_provider&Itemid=128&lang=en που χρησιμοποιώ προσωπικά και είμαι υπερευχαριστημένος.Μου τα πρότεινε ο λαδάς μου.
Επίσης να ξέρετε οτι πολλοί "ντόπιοι" λαδάδες εισάγουν λάδια στο όνομα μιας εταιρείας-φίρμα σε μεγάλες ποσότητες, τα συσκευάζουν και λένε οτι πληρεί προδιαγραφή π.χ SL ή SM, η οποία όμως πληρώνεται ως δικαίωμα στον οργανισμό πιστοποίησης εάν το αναγράφεις στο μπουκάλι δλδ το ΑΡΙ π.χ. Αυτοί βέβαια το πωλούν σε τιμή σαν να το έγραφε και υποννοώντας οτι είναι στην προδιαγραφή, αλλά φυσικά σιγά μην είναι.Υποτίθεται οτι βάζουν τα όποια πρόσθετα εδώ στην Ελλάδα καθώς η βάση για όλα τα λάδια είναι λίγο πολύ η ίδια.
Προσωπικά επίσης καλές εταιρείες λαδιών θεωρώ την SILCOLENE , VALVOLINE (κάποια λάδια, όχι όλα) , AMS Oil, , SPECTRO, το εξαιρετικό αλλά πανάκριβο (38€ το λίτρο) MOBIL ONE κ.α
ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΑΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ, ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΑΙ ΜΕ ΛΥΠΗ ΟΤΙ ΟΙ "ΜΑΣΤΟΡΑΤΖΕΣ" ΤΥΠΟΥ ΜΗΤΣΑΡΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ, ΛΟΓΩ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ Κ.Α, ΔΛΔ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 60-70% ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.
Όλα τα γραφόμενα για του λόγου το αληθές τα βρίσκεται στους παρακάτω συνδέσμους...
http://www.apicj-4.org/2009_ENGINE_OIL_GUIDE.pdf Τα ιξώδη και οι Αμερικάνικες προδιαγραφές
http://www.spectro-oils.com/motorcycle/cruiser/tech.asp
Μια εξαιρετική γνωσιακή βάση της αγωνιστικής Αμερικάνικης εταιρέίας SPECTRO όπου απαντώνται ερωτήσεις και καταρρίπτονται μύθοι για λάδια κ.α
http://www.upmpg.com/tech_articles/motoroil_viscosity/ Γνωσιακή βάση της AMS Oils.