Πρόσφατα τοποθέτησα σε Renault Scenic III το σύστημα Prins (VSI) με μπεκ Keihin.
1ο πρόβλημα: Αφού γέμισα το ντεπόζιτο υγραερίου έβαλα και 18 λίτρα βενζίνη για τα ξεκινήματα με κρύο κινητήρα. Εκτός του ότι στην αρχή ο δείκτης της βενζίνης κατέβαινε κανονικά σαν να δούλευε βενζίνη, μετά από μερικά άναψε σβήσε (σχεδόν σε 3 ημέρες) ανέβηκε η στάθμη αλλά όχι εκεί που βρίσκονταν αρχικά.
Είναι δυνατόν σε 330 χλμ από τότε που τοποθετήθηκε το υγραέριο να έχει κάψει σχεδόν 10 λίτρα βενζίνης;
Τελικά υπάρχει λύση με το δείκτη της βενζίνης στα γαλλικά τουτού;
2ο πρόβλημα: Κατά το ξεκίνημα ήξερα ότι χρειάζεται βενζίνη μέχρι να ζεσταθεί ο κινητήρας. Όμως 9 λεπτά στο ρελαντί που χρειάζεται για να γυρίσει σε υγραέριο μου φαίνονται πολλά. Και που να πιάσουν τα κρύα το χειμώνα. Σε ερώτηση προς τον τεχνικό μου είπε ότι έτσι είναι και δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό. Επιπλέον στο ρελαντί θα καίει και βενζίνη. Αυτά βέβαια μου τα είπαν αφού έγινε η τοποθέτηση.
3ο πρόβλημα: Η επιλογή του VSI συστήματος έγινε γιατί λόγω του turbo κινητήρα (1,4 TCE) θεώρησα ότι έπρεπε να τοποθετήσω σύστημα 5ης γενιάς (τοποθέτηση εγκεφάλου με bypass από αυτόν του αυτοκινήτου και μπεκ υγρού ψεκασμού). Η ύπαρξη λαδιέρας (flash lube) που τοποθετήθηκε είναι απαραίτητη; Μήπως τελικά είναι 4ης γενιάς και με πιάσανε κότσο; Η ρύθμιση της ποσότητας λιπαντικού που θα στάζει με ποιόν τρόπο γίνεται; Γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε με το μάτι, όπως στα νοσοκομεία με τον ορό (μια σταγόνα ανά 10 δεύτερα μου είπε και το βλέπω μια ανά 13 δεύτερα)! Κάθε κινητήρας δεν έχει τις δικές του απαιτήσεις; Μήπως τελικά καταστρέψω τον κινητήρα με αυτή την επέμβαση;
4ο πρόβλημα: Σε άνοιγμα που έκανα χθες με 150 χλμ και 6000 στροφές, άρχισε να χτυπάει η ένδειξη αλλαγής από υγραέριο σε βενζίνη. Μετά από σβήσιμο και άναμα επανήλθε σε υγραέριο.
Έχω αρχίσει ήδη να το μετανιώνω. Την τοποθέτηση του υγραερίου την κάνουμε για οικονομία στις μετακινήσεις μας και όχι απλά για να μεγαλώσουμε την αυτονομία του αυτοκινήτου.
Εάν είναι να καίω και βενζίνη και να φοβάμαι σε κάθε άνοιγμα μήπως κάψω τον κινητήρα, τότε ποιος ο λόγος να προβώ σε μια τέτοια κίνηση; Μια κατανάλωση 1-1,5 lt/100 χλμ την καταλαβαίνω αλλά να καίω και βενζίνη...