anemar έγραψε:Alfa Romeo 147 1.6 2007
Εβαλα υγραεριο στα 65000 χλμ. Μεχρι τοτε καταναλωση λαδιου απο την αλλαγη μεχρι να φτασω 6-7 χιλ. χλμ, καθολου. Απο εκει και μετα και μεχρι τις 10 χιλ χλμ οπου τα αλλαζα καταναλωνε περιπου 1 λιτρο. Χρησιμοποιουσα τα Motul Xcess 8100 5w-40.
Μετα την αλλαγη βαζω Selenia Gas 5w-40 και διαπιστωνω οτι το λαδι καταναλωνεται και πιο γρηγορα και σε μεγαλυτερη ποσοτητα. Επειδη ομως ειχα κανει μεγαλο ταξιδι,καλοκαιρι τα συνδυασα ετσι. Ξαναβαζω τα Motul η καταναλωση παλι αυξημενη και νωριτερα αποτι παλιοτερα με βενζινη. 2η αλλαγη πριν 2000 χλμ (στα 83500 πλεον) και καταγραφω ανα 1000 χλμ.
Στα πρωτα 1000 χλμ λοιπον καταναλωση 0. Σημερα που εφτασα 85500 δηλ στα 2000 χλμ απο την τελευταια αλλαγη ξαναελεγχω και συμπληρωνω 600 ml. Ετσι ειχε γινει και στην προηγουμενη αλλαγη αλλα ειπα να ξαναδοκιμασω γιατι αποτι λενε θελει και 2η αλλαγη για να φανουν αποτελεσματα. Αυτα τα 2000 χλμ ηταν με νορμαλ χρηση χωρς κατι το εξεζητημενο (μεγαλο ταξιδι,υψηλες ταχυτητες κτλ).
Αρα μετα απο 20000 χλμ και 3 αλλαγες λαδιων ειναι φανερο οτι η καταναλωση λαδιου αυξηθηκε κατα πολυ.
Το ενδεχομενο να μην φταιει το υγραεριο υπαρχει, αλλα τοσο διαβολικη συμπτωση?
Τι προτεινετε? Να γυρισω σε ποιο χοντρο λαδι? Να δοκιμασω κατι ποιοτικοτερο (πχ Torco 5w-40 dlg) και ας ειναι και ακριβοτερο?
Προς το παρον συνεχιζω τις μετρησεις. Θα ξαναεπανελθω στις 3000 χλμ να δω τι θα εχει καψει μεχρι τοτε. Μεχρι να μου τελειωσει το Motul (εχω αλλα 5 λιτρα) θα συμπληρωνω και μετα παω για αλλαγη.
Καλημέρα
και εγώ έχω παρατηρήσει αυξημένη καύση λαδιού στην alfa 147 μου αφότου εγκατέστησα κιτ υγραερίου.
Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει αυξημένη καύση στο λάδι της μηχανής μια και το υγραέριο ανεβάζει μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην καύση του σε σχέση με την βενζίνη, μέσα στον κινητήρα.
http://www.ijest.info/docs/IJEST10-02-10-063.pdf διαβάστε αυτό αν ξέρετε αγγλικά. Πάτε στο τέλος "conclusion" αλλά αν κάποιος εδω μέσα ξέρει να μεταφράσει τι σημαίνει ο συγκριτικός πίνακας αερίου βενζίνης θα βοηθούσε πολύ.
Τώρα το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους δεν είναι το αν αυξήθηκε η κατανάλωση στο λάδι, γιατί όπως είπα μάλλον είναι αναμενόμενο με αυξημένες θερμοκρασίες στον κινητήρα λόγω μετάβασης σε αέριο απο βενζίνη, αλλά το πως θα προστατέψουμε τον κινητήρα μας απο την αύξηση θερμοκρασίας. Μιλώντας με 2-3 τεχνικούς, μου είπαν ουσιαστικά οτι η θερμοκρασία που βλέπουμε στο αντίστοιχο όργανο μέτρησης στο "cockpit"μας δεν έχει μεγάλη σχέση με την θερμοκρασία καύσης του αερίου ή βενζίνης. Ετσι εξηγείται και η φωτογραφία με τουσ λυωμένους κινητήρες στο pdf που σας έκανα link.
H ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής, πως προστατεύουμε τον κινητήρα μας σε σχέση με το λάδι που χρησιμοποιούμε? Λάδι για μεγαλύτερες θερμοκρασίες δεν θα ταίριαζε καλύτερα στο αμάξι μας που κινείται με υγραέριο? Στην συγκεκριμένη περίπτωσή μας, δεν με μας ενδιαφέρει να χάσουμε λίγα άλογα ή λίγη ροπή αλλά να μην μας λυώσει ο κινητήρας

ΠΧ λάδι για turbo μηχανές θα ταίριαζε καλύτερα στο πρόβλημά μας?
Πιστεύω οτι το να ξοδεύουμε σε καλύτερο λάδι θα είναι πιο οικονομικό απο το να αλλάξουμε μηχανή σε λίγα χρόνια, σωστα?