Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Καταπόνηση λαδιων κινητηρα με χρηση lpg

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Καταπόνηση λαδιων κινητηρα με χρηση lpg

Δημοσίευσηαπό Beetlejuice » Δευτ 09 Δεκ, 2013 11:15

anemar έγραψε:Alfa Romeo 147 1.6 2007

Εβαλα υγραεριο στα 65000 χλμ. Μεχρι τοτε καταναλωση λαδιου απο την αλλαγη μεχρι να φτασω 6-7 χιλ. χλμ, καθολου. Απο εκει και μετα και μεχρι τις 10 χιλ χλμ οπου τα αλλαζα καταναλωνε περιπου 1 λιτρο. Χρησιμοποιουσα τα Motul Xcess 8100 5w-40.

Μετα την αλλαγη βαζω Selenia Gas 5w-40 και διαπιστωνω οτι το λαδι καταναλωνεται και πιο γρηγορα και σε μεγαλυτερη ποσοτητα. Επειδη ομως ειχα κανει μεγαλο ταξιδι,καλοκαιρι τα συνδυασα ετσι. Ξαναβαζω τα Motul η καταναλωση παλι αυξημενη και νωριτερα αποτι παλιοτερα με βενζινη. 2η αλλαγη πριν 2000 χλμ (στα 83500 πλεον) και καταγραφω ανα 1000 χλμ.

Στα πρωτα 1000 χλμ λοιπον καταναλωση 0. Σημερα που εφτασα 85500 δηλ στα 2000 χλμ απο την τελευταια αλλαγη ξαναελεγχω και συμπληρωνω 600 ml. Ετσι ειχε γινει και στην προηγουμενη αλλαγη αλλα ειπα να ξαναδοκιμασω γιατι αποτι λενε θελει και 2η αλλαγη για να φανουν αποτελεσματα. Αυτα τα 2000 χλμ ηταν με νορμαλ χρηση χωρς κατι το εξεζητημενο (μεγαλο ταξιδι,υψηλες ταχυτητες κτλ).

Αρα μετα απο 20000 χλμ και 3 αλλαγες λαδιων ειναι φανερο οτι η καταναλωση λαδιου αυξηθηκε κατα πολυ.

Το ενδεχομενο να μην φταιει το υγραεριο υπαρχει, αλλα τοσο διαβολικη συμπτωση?

Τι προτεινετε? Να γυρισω σε ποιο χοντρο λαδι? Να δοκιμασω κατι ποιοτικοτερο (πχ Torco 5w-40 dlg) και ας ειναι και ακριβοτερο?

Προς το παρον συνεχιζω τις μετρησεις. Θα ξαναεπανελθω στις 3000 χλμ να δω τι θα εχει καψει μεχρι τοτε. Μεχρι να μου τελειωσει το Motul (εχω αλλα 5 λιτρα) θα συμπληρωνω και μετα παω για αλλαγη.

Καλημέρα
και εγώ έχω παρατηρήσει αυξημένη καύση λαδιού στην alfa 147 μου αφότου εγκατέστησα κιτ υγραερίου.

Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει αυξημένη καύση στο λάδι της μηχανής μια και το υγραέριο ανεβάζει μεγαλύτερες θερμοκρασίες στην καύση του σε σχέση με την βενζίνη, μέσα στον κινητήρα.

http://www.ijest.info/docs/IJEST10-02-10-063.pdf διαβάστε αυτό αν ξέρετε αγγλικά. Πάτε στο τέλος "conclusion" αλλά αν κάποιος εδω μέσα ξέρει να μεταφράσει τι σημαίνει ο συγκριτικός πίνακας αερίου βενζίνης θα βοηθούσε πολύ.

Τώρα το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους δεν είναι το αν αυξήθηκε η κατανάλωση στο λάδι, γιατί όπως είπα μάλλον είναι αναμενόμενο με αυξημένες θερμοκρασίες στον κινητήρα λόγω μετάβασης σε αέριο απο βενζίνη, αλλά το πως θα προστατέψουμε τον κινητήρα μας απο την αύξηση θερμοκρασίας. Μιλώντας με 2-3 τεχνικούς, μου είπαν ουσιαστικά οτι η θερμοκρασία που βλέπουμε στο αντίστοιχο όργανο μέτρησης στο "cockpit"μας δεν έχει μεγάλη σχέση με την θερμοκρασία καύσης του αερίου ή βενζίνης. Ετσι εξηγείται και η φωτογραφία με τουσ λυωμένους κινητήρες στο pdf που σας έκανα link.

H ερώτηση μου λοιπόν είναι η εξής, πως προστατεύουμε τον κινητήρα μας σε σχέση με το λάδι που χρησιμοποιούμε? Λάδι για μεγαλύτερες θερμοκρασίες δεν θα ταίριαζε καλύτερα στο αμάξι μας που κινείται με υγραέριο? Στην συγκεκριμένη περίπτωσή μας, δεν με μας ενδιαφέρει να χάσουμε λίγα άλογα ή λίγη ροπή αλλά να μην μας λυώσει ο κινητήρας :P

ΠΧ λάδι για turbo μηχανές θα ταίριαζε καλύτερα στο πρόβλημά μας?

Πιστεύω οτι το να ξοδεύουμε σε καλύτερο λάδι θα είναι πιο οικονομικό απο το να αλλάξουμε μηχανή σε λίγα χρόνια, σωστα?
Beetlejuice

Δημοσιευσεις: 3

Δημοσίευσηαπό labros » Δευτ 09 Δεκ, 2013 13:00

Η θερμογόνος δύναμη του υγραερίου ανά λίτρο είναι μικρότερη της βενζίνης και άρα μεγαλύτερη θερμοκρασία στο θάλαμο καύσης δε δίναται να υπάρξει εκτός και αν η ρύθμιση μίγματος είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό που είναι γεγονός είναι το ότι επειδή το υγραέριο είναι πιο βραδύκαυστο ταλαιπωρεί τις βαλβίδες εξαγωγής. Επομένως η κατανάλωση λαδιού καμιά σχέση με το υγρέριο δε μπορεί να έχει. Στο δικό μου αμάξι (accent 2002 με 264000χλμ εκ των οποίων 49000 με υγραέριο) όσο λάδι έκαιγε πριν το υγραέριο τόσο καίει και μετά. Άρα κάπου αλλού πρέπει να ψάξει κάποιος γιατί καίει λάδι (όπου θα έψαχνε αν έκαιγε μόνο βενζίνη). Καλώς η κακώς κάποια αμάξια κάποια στιγμή καίνε παραπάνω λάδι (τσιμουχάκια βαλβίδων, ελατήρια φθορά του κυλίνδρου κτλ). Έκανε κανείς τα ίδια χλμ με βεζίνη (μετά την αύξηση της κατανάλωσης) να δει αν η αύξηση της κατανάλωσης λαδιού θα σταματήσει; Εγώ νομίζω πως δε θα σταματήσει.
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό hlias » Δευτ 09 Δεκ, 2013 16:47

η παρατεταμενη χρηση υγραεριου ξεκαπνιζει τον κινητηρα απο τις καπνιες που εχει αφησει η χρηση βενζινας. σε κινητηρα με αρκετα χιλιομετρα αν καταφερει το γραεριο και καθαρισει τα λουκια των εμβολων τοτε θα εχουμε και μεγαλυτερη ποσοτητα καμμενου λαδιου.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2046

Δημοσίευσηαπό labros » Δευτ 09 Δεκ, 2013 17:07

hlias έγραψε:η παρατεταμενη χρηση υγραεριου ξεκαπνιζει τον κινητηρα απο τις καπνιες που εχει αφησει η χρηση βενζινας. σε κινητηρα με αρκετα χιλιομετρα αν καταφερει το γραεριο και καθαρισει τα λουκια των εμβολων τοτε θα εχουμε και μεγαλυτερη ποσοτητα καμμενου λαδιου.

Eδώ μιλάνε Ηλία πως μόλις βάλαν το υγραέριο ξαφνικά αυξήθηκε η ποσότητα του καμένου λαδιού και σαν αιτία είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες. Εμένα και αυτό το καθάρισμα των λουκιών που αναφέρεις μου φαίνεται υπερβολικό. Γιατί δε συμβαίνει σε όλα τα υγραεριοκίνητα και μεταξύ αυτών και το δικό μου.
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό hlias » Δευτ 09 Δεκ, 2013 17:37

labros έγραψε:
hlias έγραψε:η παρατεταμενη χρηση υγραεριου ξεκαπνιζει τον κινητηρα απο τις καπνιες που εχει αφησει η χρηση βενζινας. σε κινητηρα με αρκετα χιλιομετρα αν καταφερει το γραεριο και καθαρισει τα λουκια των εμβολων τοτε θα εχουμε και μεγαλυτερη ποσοτητα καμμενου λαδιου.

Eδώ μιλάνε Ηλία πως μόλις βάλαν το υγραέριο ξαφνικά αυξήθηκε η ποσότητα του καμένου λαδιού και σαν αιτία είναι οι αυξημένες θερμοκρασίες. Εμένα και αυτό το καθάρισμα των λουκιών που αναφέρεις μου φαίνεται υπερβολικό. Γιατί δε συμβαίνει σε όλα τα υγραεριοκίνητα και μεταξύ αυτών και το δικό μου.

ειναι αναλογα και τι φθορα εχει ο κινητηρας πριν την εγκατασταση, για την αμεση καταναλωση λαδιου εχω τις επιφυλαξεις μου, εδω καποιοι δεν ξερουν στα 4-6 χρονια που εχουν το αυτοκινητο τους ποση καταναλωση βενζινης εχουν αλλα ξερουν ποσα γραμμαρια υγραεριου καινε στο καθε μετρο.
κριμα.
hlias
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 2046

Δημοσίευσηαπό Beetlejuice » Δευτ 09 Δεκ, 2013 21:37

Προς Θεού εγώ δεν είμαι ειδήμων σε τέτοια θέματα, την κατανάλωση καυσίμου όμως πάντα την πρόσεχα.
Μετα την εγκατάσταση του υγραερίου υπολόγισα γύρω στα 10.5-11lt ενώ στην βενζίνη ήταν περίπου 9-9.5. Μιλάμε για μικτή χρήση πόλης και "μακρινών " αποστάσεων σε 90-100km/h.
Λάδι δεν είχα ποτέ προβλήματα, θα έπρεπε να ξεπεράσω κατα αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα το όριο σέρβις για να δώ το λάδι κάτω απο την μέση.

Διάβασε κανείς το pdf που σας έκανα link? Είναι απο "International Journal of Engineering Science and Technology" Δεν μπορεί να λένε άστοχα πράγματα σωστά?

In the case of using LPG in SI engines, the burning rate of fuel is increased, and thus, the combustion duration
is decreased. As a consequence of this, the cylinder pressures and temperatures predicted for LPG are higher
than those obtained for gasoline. This may cause some damages on engine structural elements.

Σε ελεύθερη μετάφραση λέει οτι ο ρυθμός καύσης αυξάνεται και έτσι η διάρκεια ανάφλεξης μειώνεται και σαν αποτέλεσμα αυτού οι πιέσεις στους κυλίνδρους και οι θερμοκρασίες εκεί είναι υψήλότερες απο αυτές της βενζίνης. Το πρόβλημα λοιπόν είναι στους κυλίνδρους , και στις φωτογραφίες μέσα φαίνονται ζημιές εκεί.

Μια ερώτηση σας παρακαλώ να μου απαντήσετε αν ξέρετε και έχετε γνώσεις επι αυτού. Αφού λοιπόν έχουμε σίγουρα παραπάνω καταπόνηση των κυλίνδρων και ανοδο θερμοκρασίας εκει, τι διαφορετικό λάδι να βάζουμε? Χρειάζεται ελαφρύτερο λάδι αλλα πιο ανθεκτικό στις θερμοκρασίες? Κάτι τέτοιο καταλαβαίνω. Υπάρχει τέτοιο πράγμα? Να ζήσουν οι κινητήρες όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται θέλουμε. Το τι ξέρω εγώ ή ο άλλος ή ο παράλλος δεν παίζει ρόλο. Ο κοινός μας στόχος είναι η βέλτιστη συντήρηση του κινητήρα και της επένδυσης μας γενικότερα.
Beetlejuice

Δημοσίευσηαπό BMW1796 » Τρί 10 Δεκ, 2013 00:44

Beetlejuice έγραψε:Προς Θεού εγώ δεν είμαι ειδήμων σε τέτοια θέματα, την κατανάλωση καυσίμου όμως πάντα την πρόσεχα.
Μετα την εγκατάσταση του υγραερίου υπολόγισα γύρω στα 10.5-11lt ενώ στην βενζίνη ήταν περίπου 9-9.5. Μιλάμε για μικτή χρήση πόλης και "μακρινών " αποστάσεων σε 90-100km/h.
Λάδι δεν είχα ποτέ προβλήματα, θα έπρεπε να ξεπεράσω κατα αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα το όριο σέρβις για να δώ το λάδι κάτω απο την μέση.

Διάβασε κανείς το pdf που σας έκανα link? Είναι απο "International Journal of Engineering Science and Technology" Δεν μπορεί να λένε άστοχα πράγματα σωστά?

In the case of using LPG in SI engines, the burning rate of fuel is increased, and thus, the combustion duration
is decreased. As a consequence of this, the cylinder pressures and temperatures predicted for LPG are higher
than those obtained for gasoline. This may cause some damages on engine structural elements.

Σε ελεύθερη μετάφραση λέει οτι ο ρυθμός καύσης αυξάνεται και έτσι η διάρκεια ανάφλεξης μειώνεται και σαν αποτέλεσμα αυτού οι πιέσεις στους κυλίνδρους και οι θερμοκρασίες εκεί είναι υψήλότερες απο αυτές της βενζίνης. Το πρόβλημα λοιπόν είναι στους κυλίνδρους , και στις φωτογραφίες μέσα φαίνονται ζημιές εκεί.

Μια ερώτηση σας παρακαλώ να μου απαντήσετε αν ξέρετε και έχετε γνώσεις επι αυτού. Αφού λοιπόν έχουμε σίγουρα παραπάνω καταπόνηση των κυλίνδρων και ανοδο θερμοκρασίας εκει, τι διαφορετικό λάδι να βάζουμε? Χρειάζεται ελαφρύτερο λάδι αλλα πιο ανθεκτικό στις θερμοκρασίες? Κάτι τέτοιο καταλαβαίνω. Υπάρχει τέτοιο πράγμα? Να ζήσουν οι κινητήρες όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται θέλουμε. Το τι ξέρω εγώ ή ο άλλος ή ο παράλλος δεν παίζει ρόλο. Ο κοινός μας στόχος είναι η βέλτιστη συντήρηση του κινητήρα και της επένδυσης μας γενικότερα.

Τα αυτοκίνητα είναι για να καίνε βενζίνη , (έχει γίνει μελέτη για καίνε βενζίνη ) Τώρα από εκεί και πέρα
κάποιες εταιρείες έχουν βγάλει κάποιες λίστες , ποια αυτοκίνητα έχουν πρόβλημα με την λειτουργεία σε lpg ,το ρίσκο είναι δικό σου , λύσεις τώρα ?? Λαδιέρα υποπίεσης , ηλεκτρονική λαδιέρα valve care ή κάτι αντίστοιχο , υπάρχει και κάποιο λάδι που βάζουν στο ντεπόζιτο ,κάποιοι άλλη ψεκάζουν βενζίνη ,βέβαια οι απόψεις εδώ ποικίλουν !!!
ΒΜW N42B18 VALVETRONIC LPG PRINS VSI 2SKODA FELICIA 1300cm LPG TARTARINI
BMW1796

Δημοσιευσεις: 264

Δημοσίευσηαπό chrisd » Τρί 10 Δεκ, 2013 01:14

Πολυ σωστη η παρατηρηση σου Ηλια.
Συμφωνω μαζι σου γιατι αυτο ειναι το λογικο.η Βενζινη η τελοσπαντων αυτο που λεμε βενζινη στην Ελλαδα γεμιζει καπνες τον κινητηρα.Το υγραεριο καθαριζει τον κινητηρα.
Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οταν εβαλα αεριο η μπουκα της εξατμισης ηταν καταμαυρη τωρα και μετα απο 130.000 χιλιομετρα εχει ενα καθαρο λευκο πεπλο :D :D :D
Corolla G6 1.8 153ps
Με σχεδον 150.000χλμ.Θελω να καψω βαλβιδες αλλα το ICOM δεν με αφηνει.......
chrisd

Δημοσιευσεις: 392

Δημοσίευσηαπό Beetlejuice » Τρί 10 Δεκ, 2013 02:30

Εξειδικευμένα λάδια για υγραεριοκίνηση υπάρχουν?
Beetlejuice

Δημοσίευσηαπό lyggas » Τετ 11 Δεκ, 2013 00:26

Beetlejuice έγραψε:Εξειδικευμένα λάδια για υγραεριοκίνηση υπάρχουν?

Ναι. Εγώ έχω δοκιμάσει της MOTUL το οποίο είναι καταπληκτικό λάδι, αλλά ακριβό. Πιστεύω πάντως ότι με ένα καλό συνθετικό δεν έχεις θέμα.
SUZUKI GV 1.6 (60.000 χλμ. με ICOM JTG)
lyggas

Δημοσιευσεις: 68

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Google Adsense [Bot] και 17 επισκέπτες