LPGas έγραψε:Κάνεις ένα πολύ μεγάλο λάθος εδώ… και γράφεις δίχως να γνωρίζεις.
Κανένας εγκέφαλος δεν κλειδώνεται από τους κατασκευαστές, τον έχεις πληρώσει όταν αγόρασες το αυτοκίνητο σου.
Αυτό που κλειδώνεται είναι το αρχείο (Rom file) μέσα στον εγκέφαλο, ώστε να μην μπορεί κάποιος να το αλλάξει ή τροποποιήσει.
Οι βελτιωτές λοιπόν που ανέφερες σου πουλανε 2 πράγματα. Τον εγκέφαλο που είναι κυκλώματα και καλώδια (πχ MOTEC)και το πρόγραμμα τους που είναι όντως η δουλειά τους. Το αρχείο λοιπόν πάνω στο οποίο έχουν δουλέψει ναι έχει "πνευματικά δικαιώματα", και μπορεί κάποιος να πει ότι δεν θέλει να του το αντιγράψουν. Βεβαία ο πελάτης έχει πληρώσει γι’αυτό εργατοώρες, οπότε και πάλι τίθεται θέμα σε ποιον ανήκει και σε ποιον όχι και ποιος έχει τον τελευταίο λόγο.
Το να βάλεις όμως κωδικό και να κλειδώσεις έναν εγκέφαλο ώστε να μην έχει κανείς άλλος πρόσβαση, ούτε για διάγνωση ούτε για επαναπρογραματισμο είναι σκόπιμο και αντιεπαγγελματικό.
Read Only Memory... ακριβώς για αυτό μιλάω... και αν δεν γνωρίζω κάτι απλά δεν μιλάω...
Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι η διάγνωση θα πρέπει να είναι εφικτή μέσω της θύρας επικοινωνίας με τον εγκέφαλο, αλλά ο προγραμματισμός, δεν θα πρέπει να είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε!
Όπως ο κάθε εγκαταστάτης επιλέγει τις δικές του τεχνικές και πρακτικές κατά την εγκατάσταση και δεν φαντάζομαι πως θα ήθελε να τον αντιγράφουν, το ίδιο είναι και ο προγραμματισμός!
Η εντολή εργασίας που αναθέτει ο πελάτης στον τεχνικό είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και ρύθμιση ενός συστήματος υγραερίου και ο έλεγχος καλής λειτουργίας αυτής! Σε καμία περίπτωση ο πελάτης δεν πληρώνει ούτε αγοράζει την τεχνογνωσία σου και τις ικανότητές σου, αλλά το αποτέλεσμά τους, δεν πουλά κανένας το know how και τις δεξιότητες που απέκτησε μέσω πείρας, εμπειρίας και εκπαίδευσης... διαφορετικά αν ο κάθε επαγγελματίας καθόταν και έβγαζε στη φόρα όλα αυτά...θα έβγαινε στην ανεργία!
Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά που είτε κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ή δεν θέλετε να καταλάβετε...
Όσο για τους προγραμματιστές που αναφέρθηκαν, έχουν αποκλειστική απασχόληση με μεγάλες εταιρίες και πέρα από την αμοιβή τους δικαιούνται και παίρνουν ποσοστά επί των πωλήσεων...μέσω ιδιωτικών συμφωνητικών που καθορίζουν όρους και προϋποθέσεις!!
π.χ. Αν έρθω εγώ και σε χρηματοδοτήσω για να εκπαιδευτείς σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, με προσυμφωνημένο όρο μετά εσύ να μου αποκαλύψεις συγκεκριμένες τεχνικές και διαδικασίες τότε ναι έχω λόγω στην δική σου 'διάνοια" που απέκτησες μέσω της δικής μου χρηματοδότησης.