Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Έλεγχος διάκενων βαλβίδων

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Έλεγχος διάκενων βαλβίδων

Δημοσίευσηαπό gouris » Τετ 19 Μαρ, 2014 13:20

Ρε παΐδια μια απορία εχω διαβάζοντας ολο αυτο το θεμα. Κάνεις δεν εχει γράψει ποσο στοιχίζει ο προληπτικός έλεγχος των βαλβίδων? Μπορεί να μου πει κάποιος μια τιμή? Αν παω σε ένα συνεργείο και κάνω μονο αυτον τον έλεγχο πόσο θα με χρεώσουν?
gouris

Δημοσιευσεις: 67

Δημοσίευσηαπό fotisly » Τετ 19 Μαρ, 2014 14:15

αναλογα τις ορεξεις!!καλο ειναι να το συνδυασεις κ με τιποτ αλλο για να μη σε ξυρισουνε!καπου στα 20 με 50 αναλογα και το αυτοκινητο!!
icom jtg υγρου ψεκασμου,πλεον lovato σε αστρα h 1.8 140 hp
prins silverline2 skoda fabia 1.4 101 hp
fotisly

Δημοσιευσεις: 394

Δημοσίευσηαπό fotisly » Τετ 19 Μαρ, 2014 14:19

lancialybra έγραψε:
fotisly έγραψε:εαν εχεις ιδιο κινητηρα δεν παιζει να ειναι υδραυλικα!!εκτος αν εχεις τον twin spark,εκει δεν ξερω!!
μετρονται παντα με κρυο κινητηρα.εγω το αφησα μια μερα πριν στο συνεργειο κ μετρησε το πρωι!!

Έγραψα lancia lybra, όχι alfa και το περίεργο είναι ότι έχουν ίδιο κωδικό κινητήρα 839Α4....(ακολουθεί αριθμός κινητήρα)...δεν ξέρω εάν το αρχικό που είναι λεκτικό διαμορφώνει και άλλο την έκδοση δηλ. σε μένα είναι ακριβώς ZLA839A4....

Αυτός ο κινητήρας αντιστοιχεί σε 1800cc και είναι 100% σίγουρο ότι στην περίπτωση της lybra είναι με υδραυλικά ωστήρια. Πιθανόν όμως επειδή η alfa χρησιμοποιεί διπλόμπουζο στο κύλινδρο να έχει κάνει αλλαγή στην κεφαλή και να έχει μηχανικά ωστήρια.

δεν εχει διαφορετικο καπακι!!
και νομιζεις εχει αλλα μηχανικα μερη η λανσια απο την αλφα?στο ιδιο γκρουπ ανοικουν και μοιραζονται πολλα!!
η αλφα τελευταια και ειδικα η 159 εχει τον κινητηρα αυτουσιο της οπελ!!
ολα ιδια τα μηχανικα 1800 140ιππων με μεταβλητο χρονισμο εισαγωγης εξαγωγης!!
σε προηγουμενα μοντελα ειχε τον 1800 140 ιππων αλλα τον διμπουζο,μονο αυτος ειναι ιταλικος!!
αρα αν δεν ειναι διμπουζος ο δικος σου και ειναι 1800 140 ιππων ειναι ο κινητηρας της οπελ και εχει ρυθμιζομενα ωστηρια!!
icom jtg υγρου ψεκασμου,πλεον lovato σε αστρα h 1.8 140 hp
prins silverline2 skoda fabia 1.4 101 hp
fotisly

Δημοσιευσεις: 394

Δημοσίευσηαπό valsam » Τετ 19 Μαρ, 2014 15:56

gouris έγραψε:Ρε παΐδια μια απορία εχω διαβάζοντας ολο αυτο το θεμα. Κάνεις δεν εχει γράψει ποσο στοιχίζει ο προληπτικός έλεγχος των βαλβίδων? Μπορεί να μου πει κάποιος μια τιμή? Αν παω σε ένα συνεργείο και κάνω μονο αυτον τον έλεγχο πόσο θα με χρεώσουν?

Δεν εχεις παρα να πας στο συνεργειο και να ρωτησεις ποσο θα σε χρεωσει,τωρα με την κριση πανε τα παλια μπερεκετια .
Εγω για το δικο μου αμαξι μιας και ειναι στις black list τον δικο μου μαστορα του ειπα καθε 10-15 χιλ. χλμ θελω να τσεκαρουμε τιις βαλβιδες και τον ρωτησα ποσο θα με χρεωνει,η απαντηση του ηταν "τι να σου παρω μονο για βαλβιδες απο την στιγμη που χρεωνουμε πλεον 50 ευρω μαξ. για πληρες σερβις", το εχω παει ηδη μια φορα για ελεγχο βαλβιδων οπου τις βρηκε αρκετα κλειστες σε μολις 10.000 χλμ με υγραεριο και δεν μου χρεωσε τιποτα,και λεω εγω τωρα ρε μπας και δεν με χρεωνει για να μου τα παρει μια και καλη που θα χρειαστω επισκευη καπακιου?
valsam

Δημοσιευσεις: 1395

Δημοσίευσηαπό gakost » Τετ 19 Μαρ, 2014 17:32

Κάποια αυτοκίνητα είναι πολύ δύσκολα πχ Subaru με boxer και για να γίνει έλεγχος είναι απλά πανάκριβος μιας και απαιτείται πολύ δουλειά.
gakost

Δημοσιευσεις: 1038

Δημοσίευσηαπό lancialybra » Τετ 19 Μαρ, 2014 21:40

fotisly έγραψε:
lancialybra έγραψε:
fotisly έγραψε:εαν εχεις ιδιο κινητηρα δεν παιζει να ειναι υδραυλικα!!εκτος αν εχεις τον twin spark,εκει δεν ξερω!!
μετρονται παντα με κρυο κινητηρα.εγω το αφησα μια μερα πριν στο συνεργειο κ μετρησε το πρωι!!

Έγραψα lancia lybra, όχι alfa και το περίεργο είναι ότι έχουν ίδιο κωδικό κινητήρα 839Α4....(ακολουθεί αριθμός κινητήρα)...δεν ξέρω εάν το αρχικό που είναι λεκτικό διαμορφώνει και άλλο την έκδοση δηλ. σε μένα είναι ακριβώς ZLA839A4....

Αυτός ο κινητήρας αντιστοιχεί σε 1800cc και είναι 100% σίγουρο ότι στην περίπτωση της lybra είναι με υδραυλικά ωστήρια. Πιθανόν όμως επειδή η alfa χρησιμοποιεί διπλόμπουζο στο κύλινδρο να έχει κάνει αλλαγή στην κεφαλή και να έχει μηχανικά ωστήρια.

δεν εχει διαφορετικο καπακι!!
και νομιζεις εχει αλλα μηχανικα μερη η λανσια απο την αλφα?στο ιδιο γκρουπ ανοικουν και μοιραζονται πολλα!!
η αλφα τελευταια και ειδικα η 159 εχει τον κινητηρα αυτουσιο της οπελ!!
ολα ιδια τα μηχανικα 1800 140ιππων με μεταβλητο χρονισμο εισαγωγης εξαγωγης!!
σε προηγουμενα μοντελα ειχε τον 1800 140 ιππων αλλα τον διμπουζο,μονο αυτος ειναι ιταλικος!!
αρα αν δεν ειναι διμπουζος ο δικος σου και ειναι 1800 140 ιππων ειναι ο κινητηρας της οπελ και εχει ρυθμιζομενα ωστηρια!!

Ναι μεν έχουν αρκετά κοινά μέρη, λόγω κοινού gruppo, αλλά δεν είναι και αυτούσιοι.
Μιας και το ανέφερες, να γράψω ότι δίμπουζα μόνο η alfa χρησιμοποιούσε, όχι τα fiat και τα μοντέλα της lancia.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχω κάνει λάθος στην απόδοση του κινητήρα που έχει γράψει το παραπάνω μέλος, ξανακοίταξα τα γραφόμενά του και δεν λέει 839Α4 αλλά 939Α4 οπότε φυσικά και παραπέμπει σε κινητήρα που προήλθε από τη συνεργασία με τη GM.
Να λοιπόν γιατί υπάρχει η διαφορά στα ωστήρια....όλοι οι κινητήρες του gruppo από 839Α2 και μετά ήταν με υδραυλικά ωστήρια (εποχής fiat coupe, fiat barchetta, lancia dedra, alfa 156), τα οποία άλλαξαν σε μηχανικά όταν φορέθηκαν κινητήρες από GM, όπως στην περίπτωση της alfa 159.

Συγνώμη ήταν δική μου, παρερμηνεία.
Lancia Lybra 1.8LX '00 - BRC "Plug & Drive"
http://lancialybra.mlemo.gr
lancialybra

Δημοσιευσεις: 102

Δημοσίευσηαπό savvas31 » Τετ 26 Μαρ, 2014 12:20

Παιδιά θέλω να ρωτήσω ορισμένα πράγματα τα οποία με απασχολούν όσον αφορά την μέτρηση των διακένων στις βαλβίδες.

Από το servis manual του αυτοκινήτου μου Nissan x-trail 2.5 (2005) φαίνεται ότι για να ρυθμιστεί το διάκενο πρέπει να επισκευαστούν ή αλλαχθούν τα καπελώτα.

Για τον λόγο αυτό μετράμε :
1. το διάκενο που υπάρχει στον κινητήρα.
2. τον αποστάτη (valve lifter)
3. ξέρουμε τα κανονικά διάκενα του κατασκευαστή (standard valve clearance)

οπότε από τον τύπο : t=t1+(C1-C2)

t= αποστάτης (valve lifter) που πρέπει να αντικατασταθεί
t1= αποστάτης (valve lifter) που υπάρχει (παλιός)
C1= διάκενα που μετράμε (mesured valve clearance)
C2= διάκενα του κατασκευαστή (standard valve clearance)

βρίσκουμε και το σωστό νούμερο του αποστάτη (valve lifter) ώστε να έχουμε τα επιθυμητά διάκενα.
(βλέπε και εικόνα 1)

εικόνα 1.jpg
εικόνα 1.jpg (34.18 KiB) 4278 προβολές

Σωστά ως εδώ; Ναι, αν δεν μου έχει ξεφύγει κάτι.

Όμως το γεγονός ότι φτιάξαμε το διάκενο δεν μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση των βαλβίδων (σωστα;)
Δηλαδή δεν μπορούμε να ξέρουμε πόση φθορά έχουν οι έδρες των βαλβίδων και πόσο αντέχουν ακόμη.
Και εξηγούμαι.
Όπως φαίνεται και στην εικόνα 2 οι έδρες των βαλβίδων έχουν ένα «ψωμί» το οποίο αν φαγωθεί από την χρήση βγαίνουν εκτός ορίων και θέλουν επισκευή- άλλαγμα.
Εμείς μετράμε διαφορές κατά την ρύθμιση και κατά συνέπεια δεν έχουμε καμία πληροφορία για το πάχος την έδρας ( Τ στο σχήμα margin thickness)

εικόνα2.jpg
εικόνα2.jpg (30.23 KiB) 4278 προβολές

Πως μπορούμε να ξέρουμε ότι οι έδρες (εξαγωγής – εισαγωγής) είναι μέσα στα όρια και πλέον δεν παίρνουν άλλη ρύθμιση;

Ακόμη ήθελα να ξέρω αν και το ύψος του αποστάτη (valve lifter) μεταβάλλεται λόγω φθοράς από την χρήση.
Γιατί αν μεταβάλλεται και αυτό τότε δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να υπολογίσουμε την φθορά της έδρας.

Αν δεν μεταβάλλεται τότε έμμεσα μπορούμε να υπολογίσουμε την φθορά της έδρας των βαλβίδων αφού αυτή ( η φθορά) θα είναι η διαφορά της τωρινής μέτρησης με την μέτρηση που έγινε κατά την προηγούμενη ρύθμιση.

Δηλαδη
C1τώρα μέτρησης- C1πρηγούμ. μέτρησης

Άρα λοιπόν πως μπορούμε να ξέρουμε ότι οι έδρες που έχουν και το κύριο πρόβλημα στην χρήση lpg είναι μέσα στα όρια των προδιαγραφών και μπορούν να συνεχίσουν να ρυθμίζονται με ασφάλεια ;
(γιατί υποθέτω ότι ακόμη και αν το διάκενο ρυθμιστεί σωστά αν οι έδρες είναι φαγωμένες τότε το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί.).
NISSAN XTRAIL 2.5 2005 ME ICOM JTG
savvas31

Δημοσιευσεις: 59

Δημοσίευσηαπό LPGas » Τετ 26 Μαρ, 2014 15:18

Πολύ σωστά το παραθέτεις, γι΄αυτό και κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλαχτούν οι έδρες.
Από την εμπειρία μας τα Γιαπωνέζικα δεν μπορούν να πάρουν πάνω από 2 φορές ρύθμιση, δηλαδή το max της φθοράς δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 0,5-0,6mm.
Μετά από το όριο αυτό απλά δεν υπάρχει έδρα και χάνετε συμπίεση.
LPGas - BRC Gas Service
210-4100025
lpgas.gr
υγραεριοκινηση
Άβαταρ μέλους
LPGas
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 1281

Δημοσίευσηαπό savvas31 » Τετ 26 Μαρ, 2014 21:07

Αν είναι έτσι όπως τα λες LPGas ( και δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω) πως μπορώ να κάνω έλεγχο και να ξέρω σίγουρα ότι κρατάνε ακόμη οι βαλβίδες; Υπάρχει τρόπος;

Αν αλλάξω τις έδρες από τώρα (εισαγωγής και εξαγωγής βάλω πχ στερλίτη) είναι καλύτερα οικονομικά ;

Δηλαδή:
Με δεδομένο ότι έστω κάθε 50.000 χλμ θέλω ρύθμιση που στοιχίζει 350€ και έστω ότι θα κάνω ρύθμιση άλλες 2 φορές, η αλλαγή από τώρα με ισχυρά κράματα θα περιορίσει το πρόβλημα σε τέτοιο βαθμό που να συμφέρει ή να περιμένω να κάτσουν εντελώς και μετά να επισκευάσω;
NISSAN XTRAIL 2.5 2005 ME ICOM JTG
savvas31

Δημοσιευσεις: 59

Δημοσίευσηαπό LPGas » Πέμ 27 Μαρ, 2014 14:49

Αν ρυθμίσεις σωστά τα διάκενα στις βαλβίδες και αμέσως μετά μετρήσεις συμπίεση και είναι πεσμένη, τότε σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα και πας για έδρες.
Το αν σε συμφέρει να αλλάξεις από τώρα έδρες δεν τον γνωρίζω, αλλά να αλλάξεις μόνο της εξαγωγής και δεν χρειάζεται να αλλάξεις βαλβίδες εκτός αν πηγαίνουν πακέτο.
Αυτό θα σου το πει το ρεκτιφιέ.
LPGas - BRC Gas Service
210-4100025
lpgas.gr
υγραεριοκινηση
Άβαταρ μέλους
LPGas
Εγκαταστάτης

Δημοσιευσεις: 1281

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση