Έψαξα για οφέλη αν βάλω μπεκιέρα τύπου βενζίνης αντί της κλασσικής ηλεκτροβαλβίδας αλλά δε βρήκα κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ότι έχω αποκομήσει μέχρι στιγμής είναι ότι:
- Τα μπεκ δε χρειάζονται συντήρηση, θεωρητικά τα ελέγχεις κάθε 100000-150000 χιλ. άρα γλυτώνεις τα σέρβις και τον έλεγχο που έχουμε στις ηλεκτροβαλβίδες.
- Ένα μικρό όφελος στη κατανάλωση αναμένεται λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας των μπεκ στο ψεκασμό. Ξέρει κανείς που κυμαίνεται το όφελος;
- Μπορεί να μπει μπεκ εκ των υστέρων; Σε υπάρχον σύστημα με ηλεκτροβαλβίδες (έχω 3Ω black rail), τι θα αλλάξει στη συνδεσμολογία;
- Το κόστος δε με απασχολεί τόσο (έτσι και αλλιώς, τα λεφτά έχουν εξοικονομηθεί από τη μέχρι τώρα κατανάλωση) αλλά το σκέφτομαι ως πρόληψη στη σταδιακή απορρύθμιση των μπεκ της ηλεκτροβαλβίδας που το αμάξι δε μπορεί να την αντιληφθεί πχ ένας κύλινδρος μπορεί να δέχεται lean μίγμα λόγω της απορρύθμισης αλλά να μη φαίνεται στα συνολικά καυσαέρια ή να είναι αισθητό στην οδήγηση. Και αφού ο έλεγχος γίνεται κάθε 10-15000 χιλ, ενδέχεται να κινείται το όχημα με lean για πάρα πολλά χιλιόμετρα αν προκύψει απορρύθμιση.
- Κάτι άλλο υπέρ ή κατά που δε το έχω υπόψη μου;
Ο εγκέφαλος που έχω νομίζω υποστηρίζει και μπεκ τύπου βενζίνης. Πάντως κάποιο πρόβλημα δεν έχω με το συνολικό σύστημα και τις ηλεκτροβαλβίδες, ως βελτίωση σκέφτομαι τα μπεκ.