Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Αλλαγή με μπουζι για LPG

Αέριος ή υγρός ψεκασμός; Ποιο σύστημα να επιλέξω για μεγάλου κυβισμού κινητήρες; Τα Turbo δουλεύουν με υγραέριο; Σύστημα λίπανσης βαλβίδων

Re: Αλλαγή με μπουζι για LPG

Δημοσίευσηαπό sso » Τετ 21 Σεπ, 2016 20:55

Αυτό έχει λογική. Από 1,1 σε 0,9 και από 0,9 σε 0,7 (maximum)
Άλλες προδιαγραφές έχει το NGK και άλλες το BOSH. Προφανώς κι ο φίλος θα εννοεί ότι δεν είναι σωστό το μπουζί που έχει προδιαγραφές για βενζίνη 1,1 να το κατεβάσεις σε 0,7 στο Υγραέριο.
Toyota Corolla 1.4 VVTI
Bigas
sso

Δημοσιευσεις: 331

Δημοσίευσηαπό viallesi » Τετ 21 Σεπ, 2016 21:05

sso έγραψε:Αυτό έχει λογική. Από 1,1 σε 0,9 και από 0,9 σε 0,7 (maximum)
Άλλες προδιαγραφές έχει το NGK και άλλες το BOSH. Προφανώς κι ο φίλος θα εννοεί ότι δεν είναι σωστό το μπουζί που έχει προδιαγραφές για βενζίνη 1,1 να το κατεβάσεις σε 0,7 στο Υγραέριο.

Από αυτά που γράφει ο tedd συμπέρανα ότι πήγε σε Bosch LPG και δεν μείωσε απλά το διάκενο στο μαμά που ήταν 1,1 για αυτό και το έγραψα. Θα μας πει βέβαια και ο ίδιος. Ουσιαστικά όμως αυτό που εννοώ είναι αυτό ακριβώς που γράφεις και εσύ.
viallesi

Δημοσιευσεις: 452

Δημοσίευσηαπό sso » Τετ 21 Σεπ, 2016 21:28

viallesi έγραψε:Από αυτά που γράφει ο tedd συμπέρανα ότι πήγε σε Bosch LPG και δεν μείωσε απλά το διάκενο στο μαμά που ήταν 1,1 για αυτό και το έγραψα. Θα μας πει βέβαια και ο ίδιος. Ουσιαστικά όμως αυτό που εννοώ είναι αυτό ακριβώς που γράφεις και εσύ.

tedd έγραψε:3+ χρόνια φορουσα απλα μπουζί τα μαμά με διάκενο 1,1 εδώ και 1,5 χρονο έβαλα ιριδίου για LPG της Bosch με διάκενο 0,7...

Συμφωνούμε! Μάλλον επειδή ο tedd δεν διευκρινίζει τι μάρκα ήταν τα πρώτα του μπουζί με διάκενο 1,1 (εγώ πιστεύω ότι δεν ήταν BOSH αλλά κάποια άλλη μάρκα), έγραψε ο NickSt ότι είναι μέγα λάθος να πας από 1,1 σε 0,7
Toyota Corolla 1.4 VVTI
Bigas
sso

Δημοσίευσηαπό tedd » Πέμ 22 Σεπ, 2016 00:45

NGK ηταν τα μαμά μπουζί με το 1,1 διάκενο και ηταν αυτά που πρότεινε και ο κατασκευαστής. Lfr5a11 αν θυμάμαι καλά.

Στάλθηκε από το Vodafone Smart ultra 6 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Nissan Almera Mk II (N16) 1497cc
BRC Sequent 24
Εικόνα
tedd

Δημοσιευσεις: 588

Δημοσίευσηαπό referravag » Πέμ 22 Σεπ, 2016 03:49

Βρε παιδιά πως είναι δυνατόν να κάνει λάθος από τη στιγμή που η NGK βγάζει από το εργοστάσιο συμβατό μπουζί για τον Χ κινητήρα με πχ 1mm διάκενο ενώ κάποιος άλλος κατασκευαστής βγάζει με 0,7mm και κάποιος άλλος με 1.2(υποθετικά)...

Τι θέλω να πω; Για τον δικό μας κινητήρα βγαίνουν τα εξής συμβατά μπουζί:
Beru Z320 (αντικαθιστά το Ζ288): 1mm - 3 ηλεκτρόδια (ρυθμιζόμενο μέχρι 0.7mm και στην περιγραφή γράφει για υγραέριο)
Beru Z288 (αντικαθίσταται από το Ζ320): 1mm - 1 ηλεκτρόδιο
Bosch ZR 7 SI 332 S: 0.7mm - 1ηλεκτρόδιο
Champion RERX8PMPBX4 : 1mm - 3 ηλεκτρόδια
Denso VXUH22 : 0.9mm - 1ηλεκτρόδιο
EYQUEM 0911007410 + 0911007435 1mm - 3 ηλεκτρόδια
MOTAQUIP VSP815 (& ZR7SI332S ίδιος κωδικός με Bosch) : 0.7mm - 1 ηλεκτρόδιο
NGK PLZKBR7B8DG : δεν δίνει απόσταση το TecDoc - 1 ηλεκτρόδιο
NPS VXUH22 (ίδιος κωδικός με Denso): 0.9mm - 1 ηλεκτρόδιο

Όλα τα παραπάνω μπουζί, σύμφωνα με τον κατάλογο του TecDoc είναι συμβατά με τον κινητήρα μας... Όπως έγραψα πιο πριν, την τελευταία φορά που είχαμε πάρει από την αντιπροσωπεία είχαμε Beru Z320 (προ υγραερίου) 3 ηλεκτρόδια & 1mm διάκενο... Μετά το περιστατικό που έγραψα μπήκαν τα Bosch 1 ηλεκτρόδιο & 0.7mm. Από που και ως που θα πάθει ζημιά το αυτοκίνητο από τη στιγμή που η Bosch αυτά ορίζει σαν συμβατά με τον συγκεκριμένο κινητήρα; Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί έκανα "μέγα" λάθος που πήγα από διάκενο 1 σε 0.7 και πότε να περιμένω να πάθει ζημιά το αυτοκίνητο αλλά με επιστημονική τεκμηρίωση...

Εγώ με απλή λογική αυτό που έχω να πω είναι ότι για κάθε αυτοκίνητο ο κάθε κατασκευαστής μπουζί βγάζει ένα ή περισσότερα συμβατά μοντέλα... Άλλος ιρίδιο, άλλος πλατίνα άλλος Nickel άλλος με 1 άλλος με 2 άλλος με 3 άλλος με 4 ηλεκτρόδια και στον ίδιο ειρμό σκέψης κάθε κατασκευαστής ορίζει το διάκενο που θεωρεί αυτός σωστό για την ομαλή λειτουργία του προϊόντος με τον κινητήρα... Όπως επίσης ορίζει την ακριβή σύσταση των μετάλλων,τις διαστάσεις, τον τρόπο κοψίματος με το leiser κλπ... Καθένας έχει την τεχνογνωσία του και τις πατέντες του και τα προϊόντα αυτά βγαίνουν στην αγορά κατόπιν έρευνας... Που βασίζεται η λογική ότι "αααα έβαλες 0.7 ενώ είχες 1; την έχεις σίγουρη τη ζημιά..."; Γιατί εγώ δεν βλέπω καμία βάση... Να πει κάποιος ότι το τάδε μπουζί ταιριάζει καλύτερα και δουλεύει όντως καλύτερα, ενώ το άλλο πχ μου κάνει διακοπές και φαίνεται να μην συνεργάζεται καλά με το αυτοκίνητο να το καταλάβω... Αυτό όμως δεν οφείλεται στο διάκενο αποκλειστικά... Υπάρχουν πολλοί παράμετροι στη λειτουργία ενός μπουζί, όχι μόνο το διάκενο... Όλα τα μπουζί κατασκευαστικά είναι τα ίδια; Προφανώς και όχι. Όταν κάποιος σε αντίθεση με το προηγούμενο παράδειγμα, επιλέγει βάσει του πίνακα συμβατότητας και βλέπει πως ότι και να βάλει δουλεύει άψογα χωρίς να καταλαβαίνει διαφορά από το ένα στο άλλο πως γίνεται να πάθει ζημιά λόγω διάκενου; Ας μας το εξηγήσει κάποιος ή και αυτός που το έγραψε γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό... Γιατί είναι μέγα λάθος; Με αυτή τη δήλωση ουσιαστικά αυτός που το έγραψε ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η Bosch έχει κάνει πατάτα βγάζοντας ένα προϊόν στην αγορά κακομελετημένο που θα προξενήσει ζημιές... Και όχι μόνο αυτό! Επιπρόσθετα το κυκλοφορεί επί χρόνια στην αγορά χωρίς να το έχει πάρει χαμπάρι και να το διορθώσει... Είναι δυνατόν ρε παιδιά;; Μιλάμε για την Bosch...
Peugeot 207 1.4 VTi
Citroën C4 1.4
KIT: BRC P&D MY10
Petrol Rst: LPGTECH EmuTECH Pb-Level-02
referravag

Δημοσιευσεις: 441

Δημοσίευσηαπό tedd » Πέμ 22 Σεπ, 2016 08:42

Θα συμφωνησω.
Δεν πηγα στα κουτουρου να βαλώ τα μπουζι αυτα, αυτά προτεινει η Bosch για το αυτοκινητο μου, αν δειτε και στην φωτο που παραθετω τα απλα μπουζι που προτεινει εχουν διακενο 0,9 και τα LPG 0,7. Tωρα γιατι στα NGK τα προτεινομενα εχουν διακενο 11 δεν το ξερω, υποθετω εγκειται σε τεχνολογικους-τεχνικους παραγοντες κατι που ξεπερναει κατα πολυυυυυυυ τις γνωσεις μου, και η bosch δεν ειναι κανα μικρομαγαζο να προτεινει οτι να ναναι.

Να ρωτησω παιδια λιγο το αναποδο, αν καποιος εχει μπουζι LPG/CNG και κινει το αυτοκινητο του μονο με βενζίνη τι κινδυνους εγκυμωνει αυτη η επιλογή?
Συνημμένα
Snap2.jpg
Snap2.jpg (63.74 KiB) 4356 προβολές
Nissan Almera Mk II (N16) 1497cc
BRC Sequent 24
Εικόνα
tedd

Δημοσιευσεις: 588

Δημοσίευσηαπό viallesi » Πέμ 22 Σεπ, 2016 09:02

Ρε σεις άλλο πράγμα λέμε. Ότι είναι λάθος να πάρεις ένα μπουζί που είναι 1,1 και να μειώσεις το διάκενο στο 0,7 μόνος σου μιας και είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Για το ίδιο μπουζί μιλάμε.
Σε εμένα όπως και στον tedd τα μαμά μπουζί NGK είναι στο 1,1. Τα Bosch LPG είναι στο 0,7. Κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα μιας και τα 2 διαφορετικά μοντέλα έχουν διαφορετικές προδιαγραφές.
Αν όμως έπαιρνα το μαμά μπουζί της NGK και μείωνα το διάκενο απο το 1,1 στο 0,7 τότε ναι υπάρχει θέμα γιατί είναι μεγάλη η διαφορά. Για το συγκεκριμένο μπουζί η NGK λέει μείωση διάκενο στο 0,9 για χρήση σε LPG.
viallesi

Δημοσιευσεις: 452

Δημοσίευσηαπό sso » Πέμ 22 Σεπ, 2016 09:40

viallesi έγραψε:Ρε σεις άλλο πράγμα λέμε. Ότι είναι λάθος να πάρεις ένα μπουζί που είναι 1,1 και να μειώσεις το διάκενο στο 0,7 μόνος σου μιας και είναι πολύ μεγάλη η διαφορά. Για το ίδιο μπουζί μιλάμε.
Σε εμένα όπως και στον tedd τα μαμά μπουζί NGK είναι στο 1,1. Τα Bosch LPG είναι στο 0,7. Κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα μιας και τα 2 διαφορετικά μοντέλα έχουν διαφορετικές προδιαγραφές.
Αν όμως έπαιρνα το μαμά μπουζί της NGK και μείωνα το διάκενο απο το 1,1 στο 0,7 τότε ναι υπάρχει θέμα γιατί είναι μεγάλη η διαφορά. Για το συγκεκριμένο μπουζί η NGK λέει μείωση διάκενο στο 0,9 για χρήση σε LPG.

Έτσι ακριβώς!
Toyota Corolla 1.4 VVTI
Bigas
sso

Δημοσίευσηαπό labros » Πέμ 22 Σεπ, 2016 10:18

Εγώ πάλι είμαι της γνώμης ότι δεν πρέπει να πειράζουμε το μπουζί. Έστω ότι είναι 1,1 και θέλω να το κάνω 0,9. Βάζουμε το φίλερ το 0,9 και χτυπάμε με ένα σφυράκι. Και ρωτάω εγώ που δεν ξέρω από αυτά
1) Θα πάει ακριβώς στο 0,9
2) Δε θα πειραχτεί καθόλου το ηλεκτρόδιο
3) Ο σπινθήρας θα έχει τη σωστή γωνία;

Εγώ νομίζω πως το καλύτερο είναι να επιλέξουμε ή το μαμά μπουζί στο διάκενο που έχει αρχικά ή κάποιο μπουζί υγραερίου που να προτείνεται για το αμάξι μας. (προφανώς μικρότερου διακένου)
Στο δικό μου αμάξι έχοντας δοκιμάσει και τους τρεις τρόπους κατέλειξα να βάζω τα μαμά NGK 1.1.
chevrolet cruze 1.6 του 2010
BRC seq 32 με obd
4000 LPG
135000 σύνολο
labros

Δημοσιευσεις: 827

Δημοσίευσηαπό NickSt » Πέμ 22 Σεπ, 2016 14:41

Αν και έχει απαντηθεί απο viallesi , sso , labros και από πολλούς άλλους μέσα στο θέμα , θα απαντήσω και εγώ στο "σεντόνι" παραπάνω με όσο πιο "επιστημονικό" τρόπο καταλαβαίνει η γκλάβα μου . :mrgreen:

Επιμένω λοιπόν ,
..όταν ο κατασκευαστής δίνει διάκενο 1,1 και εμείς το κάνουμε 0,7 είναι μέγα λάθος !!!!

Τελεία και παύλα , δεν χρειάζεται περαιτέρω "επιστημονική τεκμηρίωση".. :D :D
NickSt

Δημοσιευσεις: 651

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Τεχνικά θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 16 επισκέπτες