από referravag » Πέμ 22 Σεπ, 2016 03:49
Βρε παιδιά πως είναι δυνατόν να κάνει λάθος από τη στιγμή που η NGK βγάζει από το εργοστάσιο συμβατό μπουζί για τον Χ κινητήρα με πχ 1mm διάκενο ενώ κάποιος άλλος κατασκευαστής βγάζει με 0,7mm και κάποιος άλλος με 1.2(υποθετικά)...
Τι θέλω να πω; Για τον δικό μας κινητήρα βγαίνουν τα εξής συμβατά μπουζί:
Beru Z320 (αντικαθιστά το Ζ288): 1mm - 3 ηλεκτρόδια (ρυθμιζόμενο μέχρι 0.7mm και στην περιγραφή γράφει για υγραέριο)
Beru Z288 (αντικαθίσταται από το Ζ320): 1mm - 1 ηλεκτρόδιο
Bosch ZR 7 SI 332 S: 0.7mm - 1ηλεκτρόδιο
Champion RERX8PMPBX4 : 1mm - 3 ηλεκτρόδια
Denso VXUH22 : 0.9mm - 1ηλεκτρόδιο
EYQUEM 0911007410 + 0911007435 1mm - 3 ηλεκτρόδια
MOTAQUIP VSP815 (& ZR7SI332S ίδιος κωδικός με Bosch) : 0.7mm - 1 ηλεκτρόδιο
NGK PLZKBR7B8DG : δεν δίνει απόσταση το TecDoc - 1 ηλεκτρόδιο
NPS VXUH22 (ίδιος κωδικός με Denso): 0.9mm - 1 ηλεκτρόδιο
Όλα τα παραπάνω μπουζί, σύμφωνα με τον κατάλογο του TecDoc είναι συμβατά με τον κινητήρα μας... Όπως έγραψα πιο πριν, την τελευταία φορά που είχαμε πάρει από την αντιπροσωπεία είχαμε Beru Z320 (προ υγραερίου) 3 ηλεκτρόδια & 1mm διάκενο... Μετά το περιστατικό που έγραψα μπήκαν τα Bosch 1 ηλεκτρόδιο & 0.7mm. Από που και ως που θα πάθει ζημιά το αυτοκίνητο από τη στιγμή που η Bosch αυτά ορίζει σαν συμβατά με τον συγκεκριμένο κινητήρα; Ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί έκανα "μέγα" λάθος που πήγα από διάκενο 1 σε 0.7 και πότε να περιμένω να πάθει ζημιά το αυτοκίνητο αλλά με επιστημονική τεκμηρίωση...
Εγώ με απλή λογική αυτό που έχω να πω είναι ότι για κάθε αυτοκίνητο ο κάθε κατασκευαστής μπουζί βγάζει ένα ή περισσότερα συμβατά μοντέλα... Άλλος ιρίδιο, άλλος πλατίνα άλλος Nickel άλλος με 1 άλλος με 2 άλλος με 3 άλλος με 4 ηλεκτρόδια και στον ίδιο ειρμό σκέψης κάθε κατασκευαστής ορίζει το διάκενο που θεωρεί αυτός σωστό για την ομαλή λειτουργία του προϊόντος με τον κινητήρα... Όπως επίσης ορίζει την ακριβή σύσταση των μετάλλων,τις διαστάσεις, τον τρόπο κοψίματος με το leiser κλπ... Καθένας έχει την τεχνογνωσία του και τις πατέντες του και τα προϊόντα αυτά βγαίνουν στην αγορά κατόπιν έρευνας... Που βασίζεται η λογική ότι "αααα έβαλες 0.7 ενώ είχες 1; την έχεις σίγουρη τη ζημιά..."; Γιατί εγώ δεν βλέπω καμία βάση... Να πει κάποιος ότι το τάδε μπουζί ταιριάζει καλύτερα και δουλεύει όντως καλύτερα, ενώ το άλλο πχ μου κάνει διακοπές και φαίνεται να μην συνεργάζεται καλά με το αυτοκίνητο να το καταλάβω... Αυτό όμως δεν οφείλεται στο διάκενο αποκλειστικά... Υπάρχουν πολλοί παράμετροι στη λειτουργία ενός μπουζί, όχι μόνο το διάκενο... Όλα τα μπουζί κατασκευαστικά είναι τα ίδια; Προφανώς και όχι. Όταν κάποιος σε αντίθεση με το προηγούμενο παράδειγμα, επιλέγει βάσει του πίνακα συμβατότητας και βλέπει πως ότι και να βάλει δουλεύει άψογα χωρίς να καταλαβαίνει διαφορά από το ένα στο άλλο πως γίνεται να πάθει ζημιά λόγω διάκενου; Ας μας το εξηγήσει κάποιος ή και αυτός που το έγραψε γιατί ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό... Γιατί είναι μέγα λάθος; Με αυτή τη δήλωση ουσιαστικά αυτός που το έγραψε ουσιαστικά υποστηρίζει ότι η Bosch έχει κάνει πατάτα βγάζοντας ένα προϊόν στην αγορά κακομελετημένο που θα προξενήσει ζημιές... Και όχι μόνο αυτό! Επιπρόσθετα το κυκλοφορεί επί χρόνια στην αγορά χωρίς να το έχει πάρει χαμπάρι και να το διορθώσει... Είναι δυνατόν ρε παιδιά;; Μιλάμε για την Bosch...
Peugeot 207 1.4 VTi
Citroën C4 1.4
KIT: BRC P&D MY10
Petrol Rst: LPGTECH EmuTECH Pb-Level-02