tripas έγραψε:Φίλοι μην ασχολέιστε με μ@λ@κιες.
Τα low saps λιπαντικά ( "μειωμένη περιεκτικότητα σε θειική τέφρα, φώσφορο και θείο κλπ") καταστρέφουν-βουλώνουν τα DPF μηπως έχετε πετρελαιοκινητα EURO 5-6 και δεν το ξερετε?
Αυτο που θα πρεπει να βλέπετε παντα είναι το Viscosity index και oi προδιαγραφες τοu κατασκευαστή πχ "PSA B71 2296" KAI MONO AYTA.
Οι προδιαγραφές φίλε τρύπα δεν έχουν να λένε... Και εξηγώ. Για το δικό μας 207 που φοράει τον 1.4 valvetronic κινητήρα της BMW η Peugeot προτείνει τα εξής στο βιβλιαράκι: 5W30 & 0W30 PSA B71 2290/2296. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι έχει Χ σε όλα τα υπόλοιπα ιξώδη (5W40, 0W40, 10W40)
Η Mini για τον ίδιο ακριβώς κινητήρα που βάζει στο Mini One R56 δες πιο κάτω τι προτείνει:

Όπως βλέπεις προτείνει και 40άρι λάδι (5W40 και 0W40) και προδιαγραφή BMW LongLife 04. Τα στοιχεία είναι από το Tecdoc. Με βάση αυτό κατά νου αποφάσισα να αγνοήσω τη σύσταση της Peugeot και να δοκιμάσουμε στην τελευταία αλλαγή το Πάσχα τα Liqui Moly TopTec 4100 5W40 από την παραπάνω λίστα (μιας και πλέον βάζουμε Liqui Moly)(για τα οποία παρεμπιπτόντως σε παλαιότερο δελτίο τύπου της η Liqui Moly έγραφε ότι σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη χρήση LPG στο μυαλό).
Το αποτέλεσμα; 1) Το αυτοκίνητο ξαφνικά άρχισε να καταναλώνει τα μισά λάδια για τα πρώτα 5000-6000χλμ ενώ παράλληλα 2) το δούλεμά του έγινε ακόμη πιο ήσυχο σχεδόν ηλεκτρικό και το πιο ευχάριστο απ' όλα 3) κέρδισε σημαντικά σε επιδόσεις... Είναι σαφέστατη η διαφορά στις ρεπρίζ σε σχέση με τα 2 Liqui Moly προδιαγραφών PSA που είχαμε δοκιμάσει τις προηγούμενες φορές (4200 & 4300) καθώς είναι εμφανέστα πιο δυνατό και πιο ορεξάτο όταν του δίνεις γκάζι σε σχέση με πριν... Το TopTec 4300 δε 5W30 που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις προδιαγραφές της Peugeot, μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες το πετάξαμε, καθώς δεν είχαμε να συμπληρώσουμε άλλο λάδι (το έκαιγε σαν τρελό καθότι πολύ λεπτό) και δεν σύμφερε με τον ρυθμό που το κατανάλωνε να πάρουμε κι άλλο... Επίσης και άλλα μέλη στο φόρουμ της Peugeot μετά την αλλαγή σε 5W40 (με άλλες μάρκες λαδιού) στον ίδιο κινητήρα αλλά και στον 1.6 valvetronic παρατήρησαν τα ίδια ακριβώς πράγματα που είδαμε κι εμείς. Κέρδος σε επιδόσεις + καλύτερη λειτουργία + μικρότερη κατανάλωση λαδιού όσο το λάδι είναι φρέσκο μέχρι τα 5000-6000χλμ... Μετά που λεπταίνει το καίει όπως το 30άρι...
Καλές οι προδιαγραφές αλλά όπως βλέπεις δεν είναι πάντα έτσι όπως τα λένε τα πράγματα. Μπορείς να μου εξηγήσεις με ποιο σκεπτικό αποκλείει η Peugeot 5W40 λάδι την στιγμή που η BMW έχει και γνήσιο 40άρι λάδι; Γιατί εγώ δεν το καταλαβαίνω και η πράξη αποδεικνύει ότι ταιριάζει καλύτερα η προδιαγραφή BMW LongLife 04 και ιξώδες 5W40 στο μοτέρ. Επίσης με ποιο σκεπτικό πρέπει να βάζω dexos2 στο Opel μου που έχει το 1.3 multijet της FIAT και όχι το λάδι προδιαγραφών FIAT, το οποίο σκέφτομαι σοβαρά να δοκιμάσω χωρίς πλάκα μετά την παραπάνω ιστορία με το Peugeot. Πλήρως συμβατό με DPF και αυτό όπως και της Opel. Οπότε όπως καταλαβαίνεις εγώ μετά από αυτά οκ θα πάρω την αρχική καθοδήγηση από το βιβλιαράκι αλλά σαν πνεύμα ανήσυχο δεν θα μείνω μόνο εκεί... Και όλα αυτά δεν μου τα είπε κανείς. Απλά έκατσα και έψαξα να δω τι γίνεται και τι λέει η BMW... Ήμουν πολύ τυχερός που είχε ολόκληρη λίστα μέσα το TecDoc με προτεινόμενα λάδια για τον ίδιο κινητήρα σε MINI...