από KrazyA » Παρ 12 Αύγ, 2011 13:20
Άντε με βάλατε στον πειρασμό να κάνω και εγώ υπολογισμούς για την απόσβεση του συστήματός μου (Toyota Yaris Verso 1.3), ας όψετε και η περίοδος διακοπών. Βασικά πριν το εγκαταστήσω αλλιώς τα μέτραγα, αλλά τώρα που έχω μάθει πια αρκετά περισσότερα, εκτιμώ ότι μπορώ να κάνω μια ρεαλιστικότερη εκτίμηση με βάση πραγματικές σημερινές τιμές κόστους και κατανάλωσης.
Οι παράμετροι υπολογισμού είναι οι εξής:
Κόστος Καυσίμου (Eurο/lt, μέσες τρέχουσες τιμές για Αθήνα)
Βενζίνη = 1,65
LPG = 0,83
Κατανάλωση (lt/100km, για την περίπτωσή μου πάντα):
Βενζίνη = 8,00
LPG = 8,80
Τώρα λόγω ενάρξεων κλπ, θα προσθέσω στο LPG και ένα μικρό κόστος σε βενζίνη, ας πούμε 0,5 Lt/100Km, στην περίπτωσή μου μπορεί να είναι και λιγότερο, αλλά ας το μετρήσουμε έτσι, πάνω κάτω εκεί θα είναι.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι έχω κόστος ανά χιλιόμετρο (Euro/km)
Βενζίνη = 0,132
LPG = 0,073 (LPG) + 0,008 (βενζίνη) = 0,081
Άρα κερδίζω 0,051 Euro/km που είναι και η κύρια παράμετρος για τον υπολογισμό της απόσβεσης.
Επίσης πρακτικά σήμερα κάνω περί τα 12.000 χιλιόμετρα ανά έτος.
Τώρα η όλη ιστορία με το υγραέριο μου κόστισε (και θα μου κοστίσει μέσα στην περίοδο απόσβεσης που την εκτιμώ αρχικά σε 2 χρόνια) τα εξής χρήματα σε Ευρώ :
Κόστος Εγκατάστασης (κομπλέ) = 1.300
Κόστος Service λόγω LPG, κλπ (100 Ευρώ ανά έτος) = 200
Άρα συνολικό πραγματικό κόστος 1.500
Τώρα όλα πλέον είναι μια απλή διαίρεση : θα αποσβέσω το συνολικό πραγματικό κόστος μου σε 29.600 χιλιόμετρα ή 2,5 χρόνια. Αν ξέχασα και κάτι, βάλε 3 χρόνια στα σίγουρα!
Αρχικά τα υπολόγιζα (απλοϊκά) πολύ λιγότερα (σχεδόν στα μισά) αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα!!!
Τουτέστιν ουσιαστικό οικονομικό όφελος δεν υπάρχει από την όλη υπόθεση, απλά επενδύσαμε κάποια χρήματα μια και καλή αρχικά, και πλέον έχουμε την άνεση να μην μας νοιάζει το κόστος των μετακινήσεων που πριν με την βενζίνη μας φάνταζε τεράστιο.
Ξεγνοιασιά (τουλάχιστον θέλω να το πιστεύω) αγοράσαμε κύριοι,
όλα τα άλλα είναι μαρκετίστικες φαντασιώσεις!