Το πρώτο forum για την υγραεριοκίνηση!

Απόσβεση....

Πόσο συμφέρει τελικά; Κόστος εγκατάστασης; Αναμονές για εγκατάσταση; Αυτονομία;

Re: Απόσβεση....

Δημοσίευσηαπό astragjtg » Τετ 06 Ιούλ, 2011 20:12

Καλα χλμ φιλε και παντα ετσι :thumbup:

Και στα δικα μας... :lol:
ASTRA G 1.6 ΜΕ ICOM JTG LPG KIT
Άβαταρ μέλους
astragjtg

Δημοσιευσεις: 1470

Δημοσίευσηαπό BILL » Πέμ 21 Ιούλ, 2011 23:00

Έβαλα υγραέριο πριν από 2 μήνες με σκοπό φυσικά την οικονομία όπως όλοι μας άλλωστε. Σε μια εξόρμηση την προηγούμενη εβδομάδα, για απόσταση 1580 χιλιόμετρα έκαψα 134,5 λίτρα υγραέριο με κόστος 108€. Μέση κατανάλωση 8,5 λίτρα/100 με κανονική χρήση, το 90% των χιλιομέτρων εθνική οδός και με νορμάλ ταχύτητες 100-130. Αντίστοιχα με βενζίνη και μέση κατανάλωση περίπου 7,8 με μέση τιμή 1,65 το λίτρο θα ήθελα 123,5 λίτρα με κόστος 204€. (οικονομία 47%) Δηλαδή στα 1580 χιλιόμετρα έμειναν στην τσέπη μου 96€. Με έναν απλό υπολογισμό, δεδομένου ότι η μετατροπή κόστισε 1250€ απόσβεση θα γίνει σε 20.500 χιλιόμετρα. Ήδη με 7000 χιλιόμετρα έχω κάνει απόσβεση κατά το 1/3. Συγγνώμη αν κούρασα με τους αριθμούς!
TOYOTA COROLLA E101 88ps
BILL

Δημοσιευσεις: 6

Δημοσίευσηαπό ARIS424 » Δευτ 25 Ιούλ, 2011 00:37

11.000 χλμ με υγραεριο,το παραμικρο προβλημα ως τωρα και υπολογιζω οτι εχω αποσβεσει τα 500 απο τα 1350 ευρω που κοστισε η προσθηκη(και οχι μετατροπη οπως πολλοι αναφερουν, αφου δεν καταργειται η λειτουργεια βενζινης),υπομονη μεχρι να γινει πληρης αποσβεση και μετα τα ευρω στην τσεπουλα μας...
Hyundai Getz 1341κ.εκ. Zavoli kit-χλμ με LPG 27.000-χωρις λαδιερα
ARIS424

Δημοσιευσεις: 76

Απόσβεση.... Τoyota Yaris Verso 1.3

Δημοσίευσηαπό KrazyA » Παρ 12 Αύγ, 2011 13:20

Άντε με βάλατε στον πειρασμό να κάνω και εγώ υπολογισμούς για την απόσβεση του συστήματός μου (Toyota Yaris Verso 1.3), ας όψετε και η περίοδος διακοπών. Βασικά πριν το εγκαταστήσω αλλιώς τα μέτραγα, αλλά τώρα που έχω μάθει πια αρκετά περισσότερα, εκτιμώ ότι μπορώ να κάνω μια ρεαλιστικότερη εκτίμηση με βάση πραγματικές σημερινές τιμές κόστους και κατανάλωσης.

Οι παράμετροι υπολογισμού είναι οι εξής:

Κόστος Καυσίμου (Eurο/lt, μέσες τρέχουσες τιμές για Αθήνα)
Βενζίνη = 1,65
LPG = 0,83

Κατανάλωση (lt/100km, για την περίπτωσή μου πάντα):
Βενζίνη = 8,00
LPG = 8,80
Τώρα λόγω ενάρξεων κλπ, θα προσθέσω στο LPG και ένα μικρό κόστος σε βενζίνη, ας πούμε 0,5 Lt/100Km, στην περίπτωσή μου μπορεί να είναι και λιγότερο, αλλά ας το μετρήσουμε έτσι, πάνω κάτω εκεί θα είναι.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι έχω κόστος ανά χιλιόμετρο (Euro/km)
Βενζίνη = 0,132
LPG = 0,073 (LPG) + 0,008 (βενζίνη) = 0,081

Άρα κερδίζω 0,051 Euro/km που είναι και η κύρια παράμετρος για τον υπολογισμό της απόσβεσης.

Επίσης πρακτικά σήμερα κάνω περί τα 12.000 χιλιόμετρα ανά έτος.

Τώρα η όλη ιστορία με το υγραέριο μου κόστισε (και θα μου κοστίσει μέσα στην περίοδο απόσβεσης που την εκτιμώ αρχικά σε 2 χρόνια) τα εξής χρήματα σε Ευρώ :
Κόστος Εγκατάστασης (κομπλέ) = 1.300
Κόστος Service λόγω LPG, κλπ (100 Ευρώ ανά έτος) = 200
Άρα συνολικό πραγματικό κόστος 1.500

Τώρα όλα πλέον είναι μια απλή διαίρεση : θα αποσβέσω το συνολικό πραγματικό κόστος μου σε 29.600 χιλιόμετρα ή 2,5 χρόνια. Αν ξέχασα και κάτι, βάλε 3 χρόνια στα σίγουρα!

Αρχικά τα υπολόγιζα (απλοϊκά) πολύ λιγότερα (σχεδόν στα μισά) αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα!!!

Τουτέστιν ουσιαστικό οικονομικό όφελος δεν υπάρχει από την όλη υπόθεση, απλά επενδύσαμε κάποια χρήματα μια και καλή αρχικά, και πλέον έχουμε την άνεση να μην μας νοιάζει το κόστος των μετακινήσεων που πριν με την βενζίνη μας φάνταζε τεράστιο.

Ξεγνοιασιά (τουλάχιστον θέλω να το πιστεύω) αγοράσαμε κύριοι,
όλα τα άλλα είναι μαρκετίστικες φαντασιώσεις!
KrazyA

Δημοσιευσεις: 94

Δημοσίευσηαπό dti » Παρ 12 Αύγ, 2011 14:15

Στις περιπτώσεις που δε γίνονται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα το χρόνο, τα πρόσθετα οφέλη που βλέπω είναι:
- Μεγαλύτερη αυτονομία. Αυτό μπορεί να μην αγγίζει πολλούς, αλλά θα θυμίσω τι συνέβαινε πέρυσι περίπου τέτοια εποχή με την απεργία στα βενζινάδικα (ενώ τα υγρεαράδικα δούλευαν μια χαρά).
- Μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία, εφόσον το αυτοκίνητο έχει ακόμη χρόνια ζωής, είναι καλοσυντηρημένο και δεν έχει κανένα πρόβλημα από τη μετατροπή σε υγραέριο. Σήμερα που είναι γενικά δύσκολο να πωληθούν κάποια μοντέλα λόγω της οικονομικής κατάστασης, η ύπαρξη του συστήματος υγραεριοκίνησης, ίσως είναι σημαντικό κίνητρο για κάποιον για να το προτιμήσει από άλλα μεταχειρισμένα.
- Έμπρακτη οικολογική συνείδηση, αφού με το υγραέριο δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον όσο με τη βενζίνη.
S-MAX 2.5T Titanium (2007.75) LPG Powered by Vialle LPi
dti

Δημοσιευσεις: 1012

Δημοσίευσηαπό baud55 » Παρ 12 Αύγ, 2011 16:55

to ygraerio eine h kaliteri lisi. kai emis edo sta kalivia valume ygraerio me para poli kales times.
https://sites.google.com/site/ygraerioattiki/
baud55

Δημοσιευσεις: 2

Δημοσίευσηαπό rogerius » Παρ 12 Αύγ, 2011 18:03

dti έγραψε:Στις περιπτώσεις που δε γίνονται πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα το χρόνο, τα πρόσθετα οφέλη που βλέπω είναι:
- Μεγαλύτερη αυτονομία. Αυτό μπορεί να μην αγγίζει πολλούς, αλλά θα θυμίσω τι συνέβαινε πέρυσι περίπου τέτοια εποχή με την απεργία στα βενζινάδικα (ενώ τα υγρεαράδικα δούλευαν μια χαρά).
- Μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία, εφόσον το αυτοκίνητο έχει ακόμη χρόνια ζωής, είναι καλοσυντηρημένο και δεν έχει κανένα πρόβλημα από τη μετατροπή σε υγραέριο. Σήμερα που είναι γενικά δύσκολο να πωληθούν κάποια μοντέλα λόγω της οικονομικής κατάστασης, η ύπαρξη του συστήματος υγραεριοκίνησης, ίσως είναι σημαντικό κίνητρο για κάποιον για να το προτιμήσει από άλλα μεταχειρισμένα.
- Έμπρακτη οικολογική συνείδηση, αφού με το υγραέριο δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον όσο με τη βενζίνη.

Ego na prostheso kai ta taksidia eksoterikou pou kano kathe xrono peripou 4000-6000km me ygraerio sta 62-65 cents enanti venzinas 1.2-1.3 Euro pou vohthane sthn aposvesh....
rogerius

Δημοσιευσεις: 274

Δημοσίευσηαπό theeo » Παρ 12 Αύγ, 2011 22:37

Μια αλλη προσεγγιση...
Εχω καταναλωσει εως τωρα περιπου 6.000 λιτρα υγραεριο, θα εκαιγα περιπου 5.500 λιτρα βενζινη, αρα κερδισα περιπου 5.000 ευρωπουλακια....
theeo

Δημοσιευσεις: 83

Δημοσίευσηαπό KrazyA » Σάβ 13 Αύγ, 2011 08:13

Φίλε theeo σχετικό είναι αυτό που λες.
Από τα 5.000 ευρώπουλα (που δεν είναι 1 ευρώ η διαφορά βενζίνη-υγραέριο) θα πρέπει να αφαιρέσεις όλα τα μέχρι σήμερα έξοδα της μετατροπής, ΚΤΕΑ, εξτρα σερβις, άρα είναι αρκετά λιγότερα τα ευρώπουλα. Από την άλλη για να έχει κάψει 6.000 λίτρα υργαέριο, και με τυπική κατανάλωση 10Lt/100km, έχεις μέχρι σήμερα κάνει με υγραέριο 60.000 χιλ. Εεεε αλλοίμονο αν δεν είχες μπει σε κερδοφορία μετά τόση χρήση!
KrazyA

Δημοσιευσεις: 94

Δημοσίευσηαπό theeo » Σάβ 13 Αύγ, 2011 16:21

Φίλε theeo σχετικό είναι αυτό που λες.
Από τα 5.000 ευρώπουλα (που δεν είναι 1 ευρώ η διαφορά βενζίνη-υγραέριο) θα πρέπει να αφαιρέσεις όλα τα μέχρι σήμερα έξοδα της μετατροπής, ΚΤΕΑ, εξτρα σερβις, άρα είναι αρκετά λιγότερα τα ευρώπουλα. Από την άλλη για να έχει κάψει 6.000 λίτρα υργαέριο, και με τυπική κατανάλωση 10Lt/100km, έχεις μέχρι σήμερα κάνει με υγραέριο 60.000 χιλ.

πριν μερικα χρονια οι εγκαταστατες υγραεριου ηταν λιγοι, πεντε εξι συνολικα εκαναν σωστη δουλεια και πληρωνωνταν πολυυυ λιγοτερο. Σημερα ολοι διαφημιζουν υγραεριο, τηλεοραση ραδιοφωνο εφημεριδες κλπ και καθε γειτονια εχει δυο τρεις παπατζηδες που τα κονομανε,
6.000 λιτρα με λιγο παραπανω καταναλωση και διαφορα τιμης στο καυσιμο περιπου 1 ευρω ανα λιτρο χονδρικα 5.500 λιτρα βενζινη.
Η εγκατασταση εγινε πριν μερικα χρονια σε 'αλλη' τιμη. Το ΚΤΕΟ κοστισε 80 ευρω, οσο για εχτρα σερβις, εξτρα μπουζι, εξτρα λαδια ξυδια μυδια που ακουω ολα ειναι εξτρα κονομα για οσους ειχαν ενα κατσαβιδι και εγιναν σε μια νυχτα εγκαταστατες συστηματων υγραεριου. Οπως με το Τσερνομπιλ εγιναν ολοι πυρηνικοι φυσικοι τωρα εγιναν ειδικοι στα υγραερια. Τα σερβις λαδια φιλτρα γινονται σε αραιωτερα διαστηματα αρα εχω κερδισει και απο εκει λεφτα που δεν τα εχω υπολογισει αρα κερδος πανω απο 5.000 ευρω. Α, τα χιλιομετρα ειναι πολυ πανω απο 60.000...
theeo

Δημοσιευσεις: 83

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Γενική συζήτηση για το LPG

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 30 επισκέπτες